Börtönre ítélték Hunvald Györgyöt

Mno

Egy évre enyhítette a Kúria harmadfokon Hunvald György volt szocialista országgyűlési képviselő, Erzsébetváros egykori polgármestere börtönbüntetését az erzsébetvárosi ingatlanpanamaként elhíresült büntetőperben kedden. A volt polgármestert bűnösnek mondta ki a bíróság további egyrendbeli hivatali visszaélés bűntettében, ezzel módosítva a másodfokú ítéletet a Gál György és társai, köztük Hunvald György ellen indult perben.

Egy év börtönt kapott Hunvald hivatali visszaélés miatt a Kúria részítélete szerint az erzsébetvárosi ingatlanpanama ügyében harmadfokon. A bírói tanács Hunvald védőjének indítványára bizonyos vádpontokat elkülönített az ügytől és azokban nem hoz ítéletet. A Kúria az elsőrendű vádlottat, Gál Györgyöt is börtönre ítélte.

A másodfokú bíróság a maffiavád alól ugyan felmentette őket, több pontban azonban kimondta bűnösségüket. Az ügy azután került a Kúriához, hogy Hunvald György fellebbezett a másodfokú bírósági ítélet ellen.

Hunvaldék mindent tagadtak

A Kúria harmadfokon hozott döntést Gál György és társai, köztük Hunvald György volt szocialista országgyűlési képviselő, Erzsébetváros egykori polgármestere ellen indított, erzsébetvárosi ingatlanpanamaként elhíresült büntetőperben. A Kúria hatásköre az első- és a másodfokon hozott eltérő döntések felülvizsgálatára terjed ki. Gál György volt szabad demokrata önkormányzati politikus és Hunvald esetében a kiszabott szabadságvesztésben nem volt eltérés, előbbit nyolc és fél évre, utóbbit másfél évre ítélték. A volt polgármestert a Szegedi Ítélőtábla több vádpontban felmentette, illetve olyan részcselekményekben, amelyekben korábban nem ítélték el, bűnösnek mondta ki őket.

A vádlottak a több mint fél évtizede tartó eljárásban javarészt tagadták bűnösségüket.

A vádirat három ügycsoportban rögzítette azokat a bűncselekményeket, amelyek az erzsébetvárosi önkormányzatnál Hunvald hivatali idejében, 2003 és 2009 között történtek: több száz milliós ingatlanpanama, fiktív tanácsadói szerződések és több százezer forintos tanácsadói díjakkal okozott több tíz milliós visszaélés.

Az eredetileg tizenhárom vádlott közül hatan állnak a Kúria előtt, és közülük négyet ítélt letöltendő börtönre a bíróság.

Hunvald bűnösségét az elsőfokú bíróság elsősorban tanácsadói szerződések és a bérlakások kiutalása miatti jogsértések miatt állapította meg. Gál György súlyos büntetésére az ingatlanpanama adott alapot, Hunvaldot felmentették e vádak alól.

Gál: 596 millió, Hunvald 21 millió

A törvényszék Gál Györgyöt a kenőpénz összegének megfelelően 366 millió forintos vagyonelkobzásra és az önkormányzat sok száz milliós jogi igényéből 230 millió forint, Hunvaldot pedig 21 millió forint megfizetésére kötelezték.

A másodfok több részcselekménynél az első foktól eltérő álláspontra helyezkedett, egyes felmentések helyett kimondta a bűnösséget, egyes elmarasztaló döntéseket pedig felmentésre változtatott.

A Kúrián folytatott eljárásban az ügyész a felmentő rendelkezések megváltoztatását és a büntetés súlyosítását kérte. A védők felmentésért és enyhítésért folyamodtak, illetve egyes cselekmények hatályon kívül helyezését és új eljárást vagy az adott ügycsoport elkülönítését és a másik eljáráshoz egyesítését kérték.

Harmadfokon lehetőség van új eljárásra utasításra is, például akkor, ha a Kúria a bizonyítás nagy terjedelmű megismétlését tartja szükségesnek.

Forrás: Mno

7 hozzászólás “Börtönre ítélték Hunvald Györgyöt” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    “Börtönre ítélték Hunvald Györgyöt”
    Mennyit kell még kapnia, hogy az eddig előzetesben töltött ideje lenullázódjon?! 😛 😛

  2. Bugi szerint:

    Húsz évet érdemelne.

  3. Gordon szerint:

    Újabb tisztújítási kör jön a baloldalon?…

  4. kirárlyerdei szerint:

    Hunvaldot június közepén választotta újra elnökké az erzsébetvárosi MSZP, most annak vezetéséről mondott le.

    Az MSZP bejelentette azt is, Hunvald polgármesterjelölt sem lesz. Az azonban nem is lehetne. A Kúria ugyanis helybenhagyta a közügyektől eltiltást, a két év mától ketyeg.

    A párt közleménye szerint Hunvald azért mondott le, mert „bár őt a kerületi szervezet politikailag rehabilitálta azzal, hogy elnökké választotta, mégis úgy döntött: nem szeretne terhére lenni a társadalmi nyitást végrehajtó MSZP-nek.”

    Hunvald jelöltségéért amúgy sem lelkesedtek túlzottan a lehetséges szövetségesek, az Együtt-PM és a DK.

    A Kúria kétrendbeli hivatali visszaélés miatt ítélte el a volt erzsébetvárosi polgármestert, akinek büntetését harmadfokon meghozott ítéletében egy év börtönre enyhítette. A hűtlen kezelésre vonatkozó ítéletet viszont „visszadobta” másodfokra, tehát a Szegedi Ítélőtáblának meg kell ismételnie az eljárást. Ez azért fontos, mert hűtlen kezelés miatt a fővárosban is folyik egy eljárás Hunvald ellen, amely már szintén másodfokon van, a két ügyet így egységesíthetik.

  5. felix szerint:

    Két év múlva miniszter lesz az Orbán kormányban.

  6. nagyapó szerint:

    Cusi, Hunvald (Deme) kipöckölve, most elszánt küzdelem jön Hagyóért (a sitten kevés a parizer). Molnár Gyulát Mészár Róza felmentette, így ő becsületes állampolgár, ha a szocikon múlna, becsületrendet is kapna!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  7. ZsiványZoli szerint:

    Megkapja az 1 évet,ennél többet volt már előzetesben.Ebből egyenesen következik hogy kártérítést fog kapni,ami meghaladja a 21 milliót és nem kell fizetnie semmit.Meg van ez már csinálva pontról pontra.A nagy bűnözők akik milliókkal játszanak soha nem buknak nagyot,de egy proli,aki esetleg százezres nagyságrendben ügyeskedik, egész életére meg van nyomorítva.

Itt lehet hozzászólni !