Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere kapta idén a Szent László Díjat

Polonia.hu, Csepel.hu

Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere kapta idén a Szent László Díjat

2014. június 28-án Miskolcon vehette át a Szent László Díjat Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere. (A Polonia.hu beszámolója erről itt olvasható.)

Németh Szilárd, Csepel polgármestere már több éve folytatja lengyelbarát tevékenységét, olyan projektek kezdeményezője és megvalósítója, amelyeknek nagy szerepük van az értékes és tartalmas magyar – lengyel kapcsolatok megteremtésében, ill. fenntartásában” – kezdődik az idei Szent László díj díjazottjának méltatása.

Lapunkban is hírt adtunk már például a Jerży Popiełuszko atya emlékére Csepelen felszentelt haranglábról és emléktábláról, s arról, hogy egy utcát is elneveztek ott a mártír papról. De emléktábla örökíti meg a csepeliek 1920-ban, a lengyel hadseregnek a lengyel-bolsevik háború során nyújtott segítségét is, 2013 decembere óta pedig a csepeli önkormányzatnál egy kültéri kiállítás emlékezteti a járókelőket Szczecin város 1956-os, Csepelnek nyújtott segítségére.

A méltatás a testvérvárosi kapcsolatok kiépítésére is kitér, hiszen Csepel több lengyel településsel is (Kielce, Wołomin, Skierniewice, Szczecin) intenzív kapcsolatokat ápol.

  • Mire gondolt polgármester úr, amikor megtudta, hogy önnek ítélték oda a Szent László díjat?
  • Meglepődtem. Csepelen valóban sokat tettünk a lengyel-magyar barátság ápolásáért, új kapcsolatok kiépítéséért. De ezt nem elismerésért tettük, hanem mert fontosnak tartjuk ezeknek a kapcsolatoknak a megerősítését és továbbadását a fiatalabb nemzedékeknek.
  • Miért tartja fontosnak a lengyel kapcsolatok ápolását?
  • A két nép között olyan mély történelmi és kulturális gyökerekből táplálkozó testvéri kapcsolat van, amit nagyon értékesnek tartok. Az én korosztályomban a kommunista korszakban megpróbálták elfeledtetni, lerombolni ezt a testvéri viszonyt. Az 1956-os magyar forradalom lengyel testvéreink hatására robbant ki, akik hatalmas szimpátiával segítették a szabadságért folytatott küzdelmünket. Amikor betörtek a szovjet csapatok, és leverték a forradalmat, talán a lengyel volt az a nép, amelyet ez a leginkább megérintett és felháborított. Ők is kommunista elnyomás alatt voltak, mégis többet segítettek, mint a “szabad világ”. Ezt a kommunisták közül sokan nem tudták megbocsájtani. Például Csepel testvérvárosa, Szczecin is egyike volt azoknak, amelyek vért, ruhát, élelmiszert küldött Budapestre. Emiatt 1956 után még az emlékét is eltörölték annak, hogy Csepel és Szczecin testvérvárosok voltak. Erre lengyel és magyar barátainknak köszönhetően csak egy véletlen során jöttünk rá, és a semmiből építettük újra az elfeledtetett testvérvárosi kapcsolatot. Erre is nagyon büszke vagyok.
  • Az elmúlt évek során volt-e olyan jó ötlet vagy módszer, melyet lengyel partnereitől kapott, vagy amelyet ön tudott átadni nekik?
  • Ez a barátság a múltban gyökerezik, de a jelenben él. Testvérvárosainkkal rendszeresen vendégül látjuk egymást, lengyel diákok jönnek hozzánk, magyarok mennek ki Lengyelországba. Ezek a találkozások mindig fontos közös célok érdekében történnek. Megismerjük egymás gondolkozását, mi városvezetők az ottani települések működtetését, látjuk a jó ötleteket. Azt büszkén elmondhatom, hogy mi sokat láttunk, tanultunk a lengyelektől – többek között az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatban. Remélem, hogy ez kölcsönös, és mi is tudtunk segíteni a testvérvárosaink vezetőinek.
  • Volt-e olyan fórum, amelyen a lengyelekkel közösen képviselhették településeik érdekeit?
  • Volt olyan uniós pályázat, melyet közösen nyertünk és rendeztünk, de a kapcsolatainkat olyan mértékben sikerült fellendíteni, hogy a közös érdekképviselet napi szintűvé vált. Két nép barátsága sokat jelent, de mindig, minden korban meg kell találni azt a terepet, ahol azt tovább lehet fejleszteni. Most én azt látom, hogy a gazdaságban, az uniós lehetőségek megragadásában vannak új lehetőségek, miközben a régi, történelmi és kulturális gyökereinket is ápolnunk kell.

Forrás: Csepel.hu

6 hozzászólás “Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere kapta idén a Szent László Díjat” bejegyzésre

  1. ebihal szerint:

    És valami fasz dr. Németh Szilárdot írt! Szerintem azt sem tudták, hogy ki a bánat
    a Szilárd!

  2. grün szerint:

    ebihal!
    Olyan jó orvos külseje van, ráadásul parlamenti képviselő is, nem csoda hogy doktornak nézték! 😛 😀

  3. nagyapó szerint:

    Nem doktor, de orvosolta Csepel betegségét!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  4. grün szerint:

    Öreg beteg!
    Ezért holnap a Semmelweis-díj várományosa, mint a csepeli anyák megmentője?! 😛 😀

  5. felix szerint:

    szemétláda.
    Leginkább a szocik által kiállított recepteket váltotta ki.

  6. grün szerint:

    “Mint ismeretes, az Index számolt be arról tegnap, hogy Kunhalmi Ágneshez mentőt kellett hívni a Képviselői Irodaházhoz, mert rosszul lett.
    Sem az Országházban, sem a Képviselői Irodaházban nem volt orvos, holott ez ülésnapon kötelező lenne.”
    .
    A képviselő urak között nincs orvos?!
    Esetleg a képviselői eskü felülírja Hippokrátészit?!
    Esetleg vásárolt vagy adományozott doktorival rendelkezőkben van annyi becsület, hogy nem mernek beteghez nyúlni?! 😛 😀
    .
    http://www.atv.hu/belfold/20140701-kunhalmi-mindenki-kerulje-a-hokedliket

Itt lehet hozzászólni !