Máris széteshet az Együtt-PM

Mno, Csepel.info

Kónya Péter

Gyurcsányék őt is átcsábították

Felfüggeszti az együttműködést az Együtt – A Korszakváltók Pártja a Szolidaritással Kónya Péter hétfői nyilatkozata miatt, közölte a párt kedden. Egyúttal felszólították Kónyát, hogy tisztázza viszonyát szövetségesével.

A meggyengült és szétesett Bajnai-féle párt kialkudott pozícióit most az MSZP és a DK foglalhatja el Budapesten. A Csepel.info úgy tudja, hogy a gyulai Szabó Szabolcs a pártszervezet “Szolidaritás” szárnyával szakadhat ki, és sodródhat el egészen Gyurcsányék táboráig. Információink szerint a balliberális pártok a DK-s Horváth Gyulát indítanák polgármester-jelöltként Csepelen, Szenteczky János pedig gazdasági alpolgármester lenne “bánatpénzként” azért, hogy kénytelen volt visszalépni a polgármester-jelöltségtől. Mivel Horváth Gyula és Szenteczky János finoman szólva sem kedvelik egymást, informátoraink szerint egy esetleges balliberális győzelem esetében garantált lesz a pártszervezetek közötti folyamatos belháború. Bár Szenteczky János a közelmúltban indulatosan követelte a közös indulásról való tárgyalások megkezdését, arról sincs információnk, hogy hisztérikus kirohanása eredményhez vezetett volna. Az alábbiakban az MNO cikkét olvashatják, a balliberális pártok budapesti osztozkodásáról pedig itt írtunk korábban.

Az Együtt – A Korszakváltók Pártja elnöksége megdöbbenéssel értesült arról, hogy tagja és korábbi társelnöke, Kónya Péter egy hétfői tévéinterjújában egy új párt alapításának, illetve a Szolidaritásnak az Együttről való leválasztásának szándékát jelentette be, áll a párt keddi közleményében. Mint írják, az elmúlt 12 órában a tagsággal és a helyi vezetőkkel folytatott konzultáció után az Együtt elnöksége úgy döntött, hogy Kónya Péter nyilatkozata miatt a párt felfüggeszti a szervezeti együttműködést a Magyar Szolidaritás Mozgalom Egyesülettel a helyzet megnyugtató tisztázásáig. „A közös munkába nem fér bele az, hogy a szervezet vezetője önálló párt alapításáról beszél nyilvánosan, miközben a Szolidaritásból pártunkban dolgozók minderről másként vélekednek.”

Az Együtt elnöksége levélben szólította fel Kónya Pétert, hogy a Magyar Szolidaritás Mozgalom Egyesületen belüli szervezeti döntésekkel megerősített módon, sürgősen, néhány héten belül tisztázza az Együtthöz és céljaihoz való viszonyát. Továbbá kérte annak tisztázását is, hogy a következő években az Együtt-tel közösen kívánnak-e politizálni. Az Együtt álláspontja szerint a Szolidaritásból érkező párttagok és aktivisták továbbra is ezt akarják, és bíznak abban, hogy az egyesület ennek figyelembevételével fog dönteni.

A közlemény azt is megemlíti, hogy az Együtt elnöksége a helyzet tisztázása után dönt arról, hogy felkéri-e Kónyát parlamenti mandátuma átadására.

Távozhatnak Kónyáék

Ismert, a Magyar Nemzet megkeresésére Kónya Péter azt mondta, hogy „akár már július elején, de legkésőbb ősszel dönthet a Szolidaritás közgyűlése arról, meghosszabbítják-e az Együtt-tel kötött stratégiai megállapodást”.

„Én pártot akarok a Szolidaritásból, de ezt a tagságnak is meg kell szavazni” – jelentette be Kónya az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn. Mint mondta: több törésvonal is keletkezett közte és az Együtt között. Az egyik ilyen bizalomvesztés volt azért, mert januárban leült tárgyalni Gyurcsány Ferenccel. Aztán – tette hozzá – sokkal kevesebb pozíciót kaptak, mint ami szerinte az erejük alapján járt volna. Hozzátette: nincs alapja annak, hogy bevinné a tagságot a DK-ba, kivéve ha úgy akarják.

Kónya már korábban is utalt rá, hogy szakíthatnak Bajnai pártjával, új társként pedig már akkor is felmerült a Gyurcsány Ferenc fémjelezte Demokratikus Koalíció neve.

Az Együtt hétvégi tisztújító kongresszusáról, melyen Szigetvári Viktort választották ügyvezető társelnöknek, itt olvashat bővebben.

Forrás: Mno

4 hozzászólás “Máris széteshet az Együtt-PM” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Ezekből egyet is felesleges volt a parlamentbe küldeni. Teljesen komolytalan társaság…

  2. Gordon szerint:

    … amolyan felix/grün tandemes.

  3. Balos szerint:

    Tudtam, hogy a Fletó zseniális szarkavaró, de az a teljesítmény, amit idén felmutatott, még engem is meglepett. Ha nem látam volna 2004 után mit művelt az országgal és a párttal, még át is pártolnék hozzá. A baj az, hogy a Feri szarkavarásban zseniális, építő munkában pedig nem alkalmas.

  4. grün szerint:

    Balos!
    “Tudtam, hogy a Fletó zseniális szarkavaró”
    Ha már titeket is felkavart! 😛 😀

Itt lehet hozzászólni !