Puskával lövöldöztek Csepelen: bagolyvadászattal zárult az óév

Csepel.info

Szigorúan védett erdei fülesbaglyokat lőttek le a csepeli Tamariska dombnál december 30-án délután – értesült a Csepel.info. A vélhetően megzavart fegyveresek egy madártetemet hátrahagytak, a többivel azonban elmenekültek. A kár több százezer forint, a környéken lakók között azonban egyre nagyobb a félelem.

A Tamariska domb a XXI. kerület családi házakkal körülölelt kicsiny természetvédelmi területe: egy felfelé fordított puskából egészen biztosan lakott területen csapódik be a sörét vagy egy célt tévesztett lövedék. Az esetet a Magyar Madártani Egyesület egyik tagja jelezte, majd Menyhért Péter, a Csepeli Zöld Kör Egyesület képviselője tett feljelentést a rendőrségen.

Németh Szilárd, a terület egyéni önkormányzati képviselője saját hatáskörű, azonnali intézkedést kért Demszky Gábor és Tóth Mihály polgármesterektől valamint a csepeli rendőrségtől. A képviselő a Csepel.info-nak elmondta: az eset azért is megdöbbentő, mert nem csak természetvédelmi és egyben családi házaktól ölelt pihenő-közterületről van szó, de a Tamariska dombon óvoda is működik. Lapunk úgy tudja, hogy a fegyveresek – két férfi – egy letakart rendszámú Peugeot-val érkeztek a dombhoz.

Németh Szilárd levele, valamint a feljelentés szövege az alábbiakban olvasható (a Magyar Madártani Egyesület tagjának nevét azért nem közöljük, mert elképzelhető, hogy a fegyveresek csepeliek voltak):

Tisztelt Főpolgármester úr!

Tisztelt Polgármester úr!

A továbbított feljelentést ma reggel kaptam mail-en. A Tamariska-domb fővárosi védettség latt álló természetvédelmi terület, amely a csepeli önkormányzat tulajdonában, a 6. ÖEVK-ban található.

A feljelentésről azonnal tájékoztattam Csepel rendőrkapitányát, Császár Mihály alezredes urat is.

Kérem, sürgősen indítsanak saját hatáskörükben is vizsgálatot a feljelentésben foglaltakkal kapcsolatban.

Bár nem tartózkodom a fővárosban, telefonon bármikor elérhető vagyok, ha szükség van rám.

Tisztelettel:

Németh Szilárd

Budapesti Rendőr Főkapitányság vezetőjénekTisztelt Főkapitány Úr!

Alulírott Menyhért Péter titkár, a Csepeli Zöld Kör Egyesület képviselőjeként a következő bejelentéssel fordulok Önökhöz:

Ismeretlen tettes ellen feljelentést kívánunk tenni, nagy értékben elkövetett természetkárosítás bűncselekménye megalapozott gyanúja; vélelmezhető jogosulatlan fegyverhasználat és orvvadászat miatt, a Budapest-Csepel Tamariska Domb természetvédelmi területen a mai napon elkövetett Erdei Fülesbagoly példányok lelövése ügyében.

Indoklás:

Ma kora délután kaptuk a bejelentést – tagunktól, aki a Magyar Madártani Egyesületnek is helyi aktivistája – telefonon, majd E mailben is megerősítve (lásd a melléklet), hogy ismeretlenek több példány szigorúan védett Erdei Fülesbaglyot lőfegyverrel (vélhetően vadászpuskával!) lelőttek, majd a lakosság mozgolódására több tetemet magukhoz véve elmenekültek!

A károkozás vélhetően több százezres – milliós nagyságrendű tétel, már a védett állatok eszmei értékének tekintetében is, de igen nagy a lakosság fegyveresektől való megfélemlítettsége!

Egy madár tetemét – valószínűleg véletlenül – a megzavart fegyveresek hátrahagytak.

Erről a példányról készítettünk felvételeket, és a tetemet hűtve tároljuk a vizsgálat céljára

Sürgős, és érzékelhető nagyságú rendőri intézkedést várunk el az ügyben, a további (remélhetőleg még megmaradt) madár egyedek megóvása, és a lakosság megnyugtatása érdekében.

Kérjük, hogy érdemi és a lakosság számára is megnyugtató vizsgálat elvégzésével próbálják meg helyrehozni azt a csorbát, ami a fasor kivágásának ügyében a rendőrség becsületén esett.

Lehetetlen állapot, hogy fegyveresek garázdálkodhatnak, megzavarva a lakók nyugalmát, pusztítva az amúgy is kis területre visszaszorult természetet.

Sürgős intézkedésüket várva,

Tisztelettel:

Menyhért Péter titkár
Csepeli Zöld Kör Egyesület

8 hozzászólás “Puskával lövöldöztek Csepelen: bagolyvadászattal zárult az óév” bejegyzésre

  1. Bubus szerint:

    Lassan megéljük, hogy lángoló autók fényében lövöldöznek a baglyokra. Ha ezt Potter hallaná! 🙁

  2. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeliek!
    Segítséget és támogatást várunk minden csepeli polgártól, az erőteljesen pusztított természti értékeink védelmében.
    Nem pénzt várunk, hanem minél szélesebb körű lakossági összefogást, együttműködést. Szükségünk van széles társadalmi támogatottságra ahhoz, hogy a jövőnket, gyermekeink élhető és emberhez méltó környezetét megóvjuk!
    Sokrétű és nehéz a munka – sok ember együtműködásét kívánná meg. Sajnálatos és szinte hiábavaló, amikor utólag siránkozhatunk meghatározó szépségű jegenyesorunk elpusztítása, vagy igen ritka, védett madaraink elpusztítása miatt.
    Amit megteszünk a jövőnk érdekében az sajnos már nm pótolhatja értékeink eltűnését.
    Az elmúlt két évben elpusztult a Kis Duna Öböl természetvédelmi értéke; lerombolták a volt Ifjúsági Parkot; semmivé lett a Szabadkikötő úti fasor és komoly veszélyben van a Tamariska Domb.
    Várunk sorainkba mindenkit, aki tenni akar Csepelért, természeti és épített környezetünk megóvásáért.
    Jelentkezőket a Rákóczi Kertben hagyott elérhetőséggel; a cszk@freemail.hu Email címünkön, valamint tagjaink megkeresése útján várunk.
    Mindenkinek Boldog Új Évet kíván a Csepeli Zöld Kör Egyesület

  3. Csivi szerint:

    Tarthatatlan ami Csepelen folyik az elmúlt időkben! Magam is a Tamariska domb mellett lakom immár 38 éve. Ott töltöttem gyerekkorom nem kevés idejét. Idén semmiféle ápolási, gondozási, állagmegóvási munka nem zajlott a Dombon. Fegyveresek lövöldöznek?? Polgármester úr ez ügyben sem fog semmit lépni, mint ahogy a többi esetben sem. Az utak járhatatlanok, a súlyadót persze szedik bőszen, A fákat kivágják, Csepel régi értékei lassan eltünnek átadva helyüket egy újabb lakóparknak, vagy egyéb ingatlan spekuláción alapuló sok vezetőt megtollasító, torz kinézetű agyrémnek!
    Valamit tenni kéne. Valami összefogás kéne, addíg amíg van mit megvédenünk!

  4. gooez szerint:

    kedves Csivi!

    A látszat csal. Az állagmegóvási, gondozási munka a Tamariska-dombon idén mutatta meg először az igazi jelentőségét. Új, védett fajok jelentek meg, a parlagfű kezd visszaaszorulni. Mivel a hagyományos kaszálást felváltotta a természetközeli kezelés, amely szakértői koordinálás mellet zajli, ezért olybá tűnhet, hogy gondozatlan a terület. Mivel nem közparkot szeretnénk látni a dombon, hanem az őshonos állapot visszaállítására törekszünk, ezért nem lehet csak motoros kaszával gondozni a területet. További tájékoztatásért keresse a Csepeli Zöld Kör Egyesületet (cszk@freemail.hu), amely a terület természetvédelmi kezelője a Csevakkal együtt.
    üdv, Csepeli Zöld Kör

  5. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Csivi!
    Azt írod: “Idén semmiféle ápolási, gondozási, állagmegóvási munka nem zajlott a Dombon.” Sajnálatosan nem Te vagy az egyedüli tájékozatlan polgár e kérdésben, ezért kérlek, ne bántásként fogd fel a következő információkat.
    Magyarországon az elmúlt században nem alakult ki a természet és környezetvédelem társadalmi tudás és igény rendszere. Az embereket többnyire a politikai és gazdasági érdekek által megszűrt féligazságok és hazugságok tömegével próbálják “környezettudatos” polgárrá nevelni. Ez a rendszer hihetetlenül hazug és álszent: divatos szlogenek mögé rejtik a helytelen viselkedési modelleket. Mondok néhány példát.

    Civil összefogásként, civil kurázsiként állítják be például, amikor egyes közéleti emberek szemétgyűjtés címén iskolás sőt – óvodás gyerekeket terelnek ki összeszedni mások mocskát. Én ezt felháborítóan hazugnak, ráadásul negyon veszélyes játéknak tartom! Miért? Egyrészt ezek az ÁLJÓINDULATÚ ÁLCIVILEK, jobb esetben félrevezetett tudatlan emberek veszélyeztetik a szemetet gyűjtő gyermekeink ÉLETÉT és EGÉSZSÉGÉT!!!
    Sosem lehet ugyanis ilyenkor garantálni, hogy mibe nyúl bele a gyerek:
    kábítószeres, AIDS-szes fecskendőtű szúrja meg, vagy más súlyos fertőzést szed össze egy mocsokkupaccal! Ráadásul ezekért a munkákért a társadalom pénzéből MINDIG fizetnek valakinek, akinek elvégzetlen munkáját senki sem kéri számon!

    Fenntartható fejlődésről papolnak ostoba politikusok, amikor igazolni akarják a természet elpusztítását; egy MŰ TERMÉSZET létrehozását!
    Nézzétek meg például a Kis Duna Öböl mesterséges környezetét, amit egy védett természetes élőhely elpusztításával hoztak létre sok tízmillió forint ráfordításával! Csak a növények és állatok sokszínűsége; a természet gazdagsága tűnt el a cinikus módon rehabilitációnak elnevezett psuztítás nyomán. Ezek az emberek azt hiszik, hogy az a FENNTARTHATÓ környezet, ahol géppel nyírt gyep; egynéhány várostűrő fa, és lehetőleg minél kevesebb ronda ízeltlábú vagy hüllő van. Aból a közel 30 millió forintból, amit erre költöttek, évekig lehetett volna természetvédelmi területként rehabilitálni és üzemeltetni az öblöt.

    Tamariska Domb. Egyike vagyok azon keveseknek, aki igen sok szabadidejét áldozta arra, hogy kézzel húzgálja ki a parlagfüvet a dombon, hogy megóvjuk a vandál gépi kaszálástól. Lehet, hogy ez nem olyan látványos, mint amikor régen három- négy hetente végigdübörögtek a zajos fűnyírók, és elpusztítottak minden értéket! Tudjuk, hogy a nagy területen igen sok munka van, és ezt nehezen győzzük, de NEM EZ A LÉNYEG!

    A polgárok sajnos nem tudják, mit jelent a TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET; fogalmuk sincs arról, hogy mit és miért kell, vagy éppen NEM SZABAD csinálni.
    Évekig hadakoztunk a fenntartókkal, hogy ne írtsanak ki mindent am szép, és ami érték a területen. Mára egy nagyon hatásos, korrekt együttműködést sikerült kialakítanunk a CSEVAK-kal és a Főváros Környezetvédelmi Ügyosztályával.

    Mára már legalább nekik nem kell elmagyarázni, hogy a természetvédelmi terület NEM KÖZPARK! Feladata a jövő nemzedékek számára történő ÉRTÉKMENTÉS, nem pedig alakosság kényelmi szempontjainak kiszolgálása.

    Vajon tudja-e, hogy 3 éve, amióta egyre “elhanyagoltabb” látványt nyújt a Tamariska Domb, több értékes, már eltűnő növény jelent meg ismét a dombon?
    Vajon tudja-e, hogy a dombon közel háromszor olyan sokféle növény, és legalább ötször olyan sokféle állatfaj található, mint azonos nagyságú, gondozott KÖZPARK területén?
    Vajon tudja-e, hogy a dombot leginkább az emberi jelenlét pusztítja, veszélyezteti, a hanyagságtól a gondatlan károkozáson át, a szándékos pusztításig terjedően?
    Vajon tudja-e, hogy a dombot milyen könnyedén tönkreteheti a “pénzhiány”-nak álcázott gazdasági érdek? (lásd lakópark kérdés)

    Az emberek nagy része még nem érti, hogy a természet nem az emberért van; annak az ember és környezete csak csekély szelete lehet.
    Még mindig azt hiszzük, hogy a természetet “legyőzzük”, de mindig kiderül utólag., hogy csupán pokollá tettük a saját környezetünket!
    Kedves Csivi!
    Hirtelen csak ennyi ami eszembe jutott, de bárkivel szívesen kiállok vitára ezekben a kérdésekben
    Üdvözlettel:
    Menyhért Péter a Csepeli Zöld Kör Egyesület aktivistája

  6. […] közleményben ítélik el az elmúlt év utolsó napján a csepeli Tamariska-dombon történt természetkárosítást. A bagolypopuláció megtizedelése olyan, feltehetőleg aljas nyereségvágyból elkövetett bűn, […]

  7. Csivi szerint:

    Üdv!
    Köszönöm mindkettőjüknek a helyreigazítást! Mindíg tanul valamit az ember fia!:) Örülök hogy ennyire törődnek valakik ezzel az egyedi hellyel!
    Az elhanyagoltságra nem csak ezeket értettem. A sajnálatos Márciusi vihar által kidöntött fák úgy ahogy akkor érte őket a csapás, ugyanúgy hevernek, a régi “Bunker”bejáratok elötti szemét nem kevés mennyisége is erre utal. Könnyen bírálok tudom, de a Zöld körnek privátban írok, és a mail címemre ha tudnak értesítést küldeni a szemétszedési akcióról, azt megköszönném. Szívesen megyek segíteni! Előző,és a mostani beírásommal csak az aggodalmam próbáltam kifejezni, remélem nem vették bántásnak. Szerintem egy oldalon állunk, és korántsem szeretném ezt vitának nevezni!
    Tisztelettel:
    Ivicsics József, lokálpatrióta.

  8. Novák Péter szerint:

    Üdvözlet!

    Valóban elhanyagolt, ha nem teszünk környezetünk iránt semmit, azonban Csepelen valóban működik több civil szervezet is.

    Az elmúlt években több zsák szemetet szedtünk össze a 813. számú Prohászka Ottokár cserkészcsapattal a Tamariska-dombon. Eziránt érdeklődni a Béke téri Jézus Szíve Plébánián lehet.

    Jó munkát!

    Novák Péter
    cserkész
    813. cspkh.

Itt lehet hozzászólni !