Most egyszerre robban fel Ukrajna összes baja

Origo

Most egyszerre robban fel Ukrajna összes bajaTüntető krími tatárok zászlaikat lengetik egy önkormányzati épület előtt Szimferopolban

Összecsapások a Krím félszigeten, orosz hadgyakorlat a határnál, egyre súlyosabb gazdasági problémák – hiába győzött a forradalom Kijevben, Ukrajna számos kihívás előtt áll. Az ideiglenes kormányfő rögtön kijelentette, hogy népszerűtlen intézkedésekre lesz szükség, de erre aligha lesz alkalmas Julia Timosenko, aki az egyik esélyese a májusi elnökválasztásnak.

Nem elég, hogy Ukrajna forradalmának még neve sincsen (ellentétben például a 2004-es narancsos forradalommal). Az sem, hogy az igazán euforikus pillanatok is elmaradtak a melankolikus kijevi győzelem során. Most néhány nap nyugalom után elkezdett újra forrósodni a helyzet.

A véres csütörtök után megkötött konszenzust beárnyékolták a tüntetők és az ellenzék közötti konfliktusok, Viktor Janukovics bukott elnök felszívódását körbelengte a hollétével és a terveivel kapcsolatos bizonytalanság, a kijevi barikádok lebontása után pedig a keleti országrészben robbantak ki tüntetések.

Feszültség a félszigeten

Az ukrajnai konfliktus következő gócpontja a Krím félsziget lehet, ahol már a hétvégén is tízezrek tüntettek orosz zászlókat lengetve, Szevasztopolban ukrán zászlót is égettek. A 2,5 millió lakosú félszigeten a lakosság 60 százaléka orosz, a nagyobb városokban még magasabb az arányuk, és a fekete-tengeri orosz hadiflotta is Szevasztopolban állomásozik. A Krími Autonóm Köztársaság elnöke, Volodimir Konsztantinov a múlt héten azt sem zárta ki, hogy a félsziget elszakadjon Ukrajnától, ha a helyzet tovább romlik az országban.

Az esetleges szakadás heves ellenzői a krími tatárok (akik a lakosság 12 százalékát teszik ki), és az elmúlt napokban több összecsapás is volt köztük és az orosz tüntetők között. Szerdán több mint ötezren estek egymásnak Szimferopolban, miután a rendőrök nem tudták elválasztani a két csoportot egymástól. A New York Times szerint az elmúlt napokban egyre több orosz harckocsit lehetett látni a félsziget utcáin, csütörtökön reggel pedig ismeretlen, feltehetően oroszbarát fegyveresek foglalták el az autonóm köztársaság parlamentjét.

Orosz keménykedés

Az orosz haderő nem csak a Krímben vált láthatóbbá. Oroszországban rendkívüli harckészültségi gyakorlatba kezdtek, részben az Ukrajnával szomszédos területeken. Összesen 150 ezer katonát mozgósítanak, de tagadják, hogy ennek köze lenne az ukrán eseményekhez. Az oroszoknak nem ez az egyetlen eszközük arra, hogy érvényesítsék érdekeiket az új ukrán vezetéssel szemben, hiszen Ukrajna gazdaságilag függ Oroszországtól.

„Ha az oroszok meg szeretnék nehezíteni Kijev életét, akkor több eszköz közül is válogathatnak. Megemelhetik a gáz árát a december előtti szintre, bojkottálhatják az ukrán árukat, akár le is állíthatják a gázszállítást” – mondta a Foreign Policynek Steve Pifer, Ukrajna korábbi amerikai nagykövete. Vlagyimir Putyin orosz elnök decemberben ígért 15 milliárd dolláros segélyt és 33 százalékos gázárcsökkentést.

Megszorítások kellenek

A forradalom miatt a 15 milliárd dollár következő részletének átutalása is kérdéses, ráadásul a politikai válság miatt az ukrán gazdaság helyzete egyre súlyosabb, az új kormány szerint most már 35 milliárd dollárra lenne szükségük, hogy a következő két évben ne dőljön be az ország gazdasága. Közben a hrivnya történelmi mélypontra esett, az idén eddig 19 százalékot gyengült, a betétesek sorra veszik ki a megtakarításaikat, egy hét alatt a betétek 7 százaléka tűnt el a bankszámlákról, és ha ez így megy tovább, a bankok fizetésképtelenné válnak.

Kijev az IMF segítségét kéri, de a szervezet a pénzért cserébe komoly változásokat szeretne. Többek között a korrupció visszaszorítását, a támogatott energiaárak szűkítését, és a kormányzati költségek csökkentését várja az új ukrán vezetéstől. Az IMF-delegáció a következő napokban érkezhet Kijevbe, hogy tárgyalhassanak a kölcsönről.

Korrupció és populizmus

A szerdán megválasztott ideiglenes kormányfő, Arszenyij Jacenyuk azonnal bejelentette, hogy katasztrófa szélén állnak, és a következő kormány kénytelen lesz népszerűtlen lépéseket is hozni. Mivel május 25-én lesz az államfőválasztás, ekkor dőlhet el, hogy kinek a vezetésével kell majd meghozni a megszorító lépéseket.

Fontos különbség a 2004-es narancsos forradalomhoz képest, hogy most nincs olyan vezető, aki mögé egységesen felsorakoztak volna a tüntetők. Viktor Juscsenkónak akkor komoly támogatottsága volt, de kormányzása teljes kudarcot hozott, elfogadottsága drasztikusan lecsökkent a ciklus végére. A mostani vezetők közül Jacenyukot sokan túl színtelennek tartják, Klicskót súlytalannak, így talán a börtönből kiszabadult Julia Timosenkónak van a legnagyobb támogatottsága.

Az ambiciózus, karizmatikus, jó szónoknak tartott Timosenko az egyik legnépszerűbb ukrán politikus, de intő jel a mostani gazdasági helyzetre nézve, hogy korábbi miniszterelnökségét leginkább a korrupció és a populista döntések jellemezték. Éppen ezért nehezen elképzelhető, hogy egy Timosenko által vezetett kormány gondosan végrehajtaná az IMF által elvárt költségcsökkentő reformokat.

Forrás: Origo

39 hozzászólás “Most egyszerre robban fel Ukrajna összes baja” bejegyzésre

  1. elhallgattatni szerint:

    Ideje lenne, kiállni a magyarok mellett!

  2. szigetország szerint:

    Miután a nyugati hatalmak rendesen belepiszkáltak az ukrán belügyekbe, az ukrán nép ott áll legatyásodva.
    Hoztak egy rendkívül rossz nyelvtörvényt, amivel az orosz ajkúakat (s minden más nem ukrán anyanyelvűt) gyakorlatilag másodrangúakká tették. Mi ez, ha nem az emberi jogok megsértése az EU és az USA támogatásával?
    Az oroszok nem szeretik, ha megsértik az érdekeiket. Ráadásul van erejük, hogy ezt ne tűrjék el.
    Csúnya vége lesz ennek…

  3. Etikus szerint:

    Kijev: Álarcos fegyveresek törtek be egy minisztériumba

    – 2014. február 27., csütörtök
    A levéltár kell nekik
    Ismeretlen álarcosok, köztük fegyveresek csütörtökön Kijevben behatoltak az ukrán igazságügyi minisztérium épületébe, és megpróbálják magukkal vinni az ott található levéltárat – jelentette az LB.ua ukrán hírportál. Az Európai Uniónak továbbra is vállalnia kell a közvetítő szerepét az ukrajnai válságban – mondta Vitalij Klicsko, az Ütés párt elnöke a Bild című német lapban csütörtökön megjelent interjúban.

  4. Etikus szerint:

    Az akciósorozat folytatódni látszik, a másik oldalról is. Ez várható, az olimpiának vége. Nekem nincsen kétségem a végkifejletről. Sokakat fog érni, igen nagy csalódás, sokan kérdezhetik majd önmaguktól is, ezért harcoltunk hónapokon át?

  5. Etikus szerint:

    Mint ha megtorpanni látszana a felbujtók támogatása, nem véletlen Klicskó fohásza, az EU-hoz. Időre játszanak, időt kell nyerni, ezért hát az egyre több zavarkeltéssel, sok mindent ellehet odázni. Beindult a kifárasztás, adni senki sem fog sietni. Amikor a nyugdíjakat, egyéb ellátásokat sem fogják tudni fizetni, akkor majd a saját népük fog fellázadni, azok ellen, akik ezt a káoszt végrehajtották. Lehet, hogy még lóért is fognak néhányan kiáltani?! Szerintem Putyin nem fogja egykönnyen feladni. Az ösztönös cselekedetet amit Klicskóék képviseltek, egyre inkább háttérbe szorítja a szervezett, tudatos akciók sorozata, amivel szétzilálhatják az eddig elért káoszt.

  6. Etikus szerint:

    Még egy nagyon fontos dolgot nem szabad számításon kívül hagyni. Igen szervezett, jól felkészült hadseregeknek maradt ott a foga, ezeken a területeken. Napóleon 500.000 katonával ment Moszkvát bevenni, és alig néhány tízezerrel tért vissza. És a II. VH.?

  7. szigetország szerint:

    Páran talán elfelejtették, hogy mi lett az orosz-grúz konfliktus kimenetele 2008-ban. Akkor a grúzok — a nyugat biztatására és részben nyugati fegyverekkel — benyomultak a főleg oroszok lakta Abháziába és Dél-Oszétiába. Kár volt.

    Az oroszok nem egészen két hét alatt lerendezték a konfliktust katonai erővel.

    Mondom, ennek az ukrán konfliktusnak csúnya vége lesz…

  8. Etikus szerint:

    Arra a kérdésére, hogy voltak-e pillanatok, amikor az életéért rettegett, Klicsko elmondta, hogy az utóbbi három-négy hétben adódtak ilyen helyzetek. A veszély állandósult, ezért kizárólag páncélozott gépkocsival közlekedett és testőrökkel vette körül magát. Egy alkalommal hajnali két órakor a Majdanra tartottak, és kormánypárti provokátorok megpróbálták őket feltartóztatni. A sofőrjének azt az utasítást adta, hogy ne álljon meg, hanem gyorsan hajtson tovább, mire hirtelen golyózáport zúdítottak a kocsira – idézte fel Vitalij Klicsko.

  9. Etikus szerint:

    Alig néhány éve jelent meg az a forgatókönyv, mely szerint a konfliktus melyik földrészen bonyolítandó.

  10. ebihal szerint:

    Viszont, ha ezt a gondolatmenetet folytatom, akkor az egyszerű polgárnak nincs más
    lehetősége, csak tűrni. Teli hassal hajlamosak vagyunk azt hinni, a cérna sosem
    szakad el. Pedig nem kell hozzá sok! Az utóbbi napokban láthattuk az a luxust, amiben
    az ottani elit tengette az életét, és hallhattuk a kisember nyomorát. És akkor ugorjunk
    vissza kis hazánkba, s nézzünk jól körül!

  11. Etikus szerint:

    Az itthoniak, nos ők szokásukhoz híven teszik a dolgukat, alszanak. Mint ha mi sem történne a szomszédainknál. Szép álmokat…………….Így kell ezt csinálni?!

  12. grün szerint:

    ebihal!
    Nézd meg a Janukovics házát a zukrán diktátorét!
    http://static.origos.hu/s/img/i/1402/20140223ukrajna-kijev-janukovics-birtoka-janukovicsbirtok.jpg?w=666&h=444
    .
    Látsz ott stadiont, repülőteret, futballakadémiát, kisvasutat?!
    Nem látsz, na látod! .P 😀

  13. grün szerint:

    T. Etikus!
    Ha jól emlékszek a Vezírünk is lefeküdt a TV székház ostrománál és várta, hogy a csőcselék kikaparja a gesztönkét és alkalmas pillanatban a zélre ugorhasson! 😛 😀

  14. Etikus szerint:

    Senkit sem kápráztasson el a Janukovics háza, vagyona. A világon ez már csak így szokás évszázadok óta. Szerintem a nyugatiakhoz viszonyítva, ő igencsak szerény körülmények között élt. Nem lehet mindenki “puritán” a saját helyzetében. Másokéban meg pláne nem!
    Volt olyan elnök aki az egész hadseregét bevetette idegen földön, hogy az ország olajkészlete felett ő diszponálhasson.

  15. Etikus szerint:

    Szerintem arányát tekintve jóval többen élnek érdemtelenül óriási vagyonokban tengetve életüket, nálunk. Csak a nemzeti vagyonból eltüntetett, mintegy 240 milliárd $-i keret, erre bőven kínált alkalmat, lehetőséget. Akkor nem kell azon csodálkozni, hogy sokaknál elszakadhat a cérna. Pláne, ha még munkájától is megfosztják. És a jövő? Ezért is szoktam mondani, “csak a konc van.” Nincsen se j. se b. A tömeg már alig bírja, a nagy nélkülözést.

  16. Etikus szerint:

    Nézzék meg azt, amit a Janukovics birtokán nem láthattak. Ott a sok hival

    http://www.origo.hu/sport/percrolpercre/20140227-sporthirek-februar-27-en-csutortokon.html#2

  17. Etikus szerint:

    Folytatás: Ott a sok hivalkodás, itt a szemet kápráztató gyönyörű stadion, belső architektúra.

    Bízom benne, sokaknak fog tetszeni.

  18. ebihal szerint:

    Ennek a stadionnak olyan sorsa lesz mint a Stadleré. Egyébként meg tessék meggyőzni
    a publikumot, fontosabb volt a stadion mint ,,,,,,,,,/ezer tétel/!

  19. csaba péter szerint:

    És mikor az oroszok megszállják Ukrajnát Orbán és a többi agyalágyult bevonul Kárpátaljára , mint anno Horthy Ez lesz az első “Moszkvai döntés”

  20. Tarjányi László szerint:

    Magyarország egy fillért se adjon Ukrajnának! A Klubrádióban a liberálisok napok óta kiabálnak, hogy az ellenzék 2006-ban Magyarországon meg akarta dönteni a demokratikus államrendet! Hát hol volt most forradalom Ukrajnában? Megdöntötték a demokratikus államrendet! Janukovics és a Régiók Pártja demokratikus választáson jutott a kormányzás jogához! Az hogy Oroszország javára döntöttek, hogy társulnak-e az Unióval kérdésében, ehhez joguk volt, mert a mandátumuk erre is kiterjedt! Az uniópártiak erre megdöntötték a törvényes ukrán kormányt és elnököt! Mit szóltak volna az itthoni liberális csahosok, ha 2006-ban a Fradi Bközép a Kijevi Dinamóhoz hasonlóan lépett volna fel, ha az ellenzék vérdíjat tűzött volna ki Gyurcsány fejére? Mocskos kettősmércések a liberálisok! Most “forradalom” volt Ukrajnában, hogy izraeli katonatisztek irányították, hogy a judeonácik összefogtak a Jobb Szektor nevű ukrán nácikkal. Majd ha véletlenül felgyulladnak a zsinagógák, mint Horthy újratemetésének éjszakáján az esztergomi bazilika, akkor majd nem lesz forradalom az ukrajnai amerikai-zsidó-uniós összeesküvés!
    Honnan vette a bátorságot a Jobb Szektor, hogy botokkal, vascsövekkel tört be a beregszászi közgyűlésre? Ennyire nem vagyunk fontos szomszéd Ukrajnának? Nos, akkor azt kívánom, Putyin tegyen rendet Ukrajnában, vagy legalább szakítsa ki az oroszlakta területeket!
    Vissza a területeiket, a lengyeleknek, a magyaroknak, a románoknak, az oroszoknak, sőt önálló tatár kánságot a krími tatároknak! Az ukránoké maradjon az a terület, amivel 1654-ben Bohdan Hmelnyickij az Orosz Cársághoz csatlakozott!

  21. nagyapó szerint:

    szigetország jól írja, csak félek a folytatástól. Leválik Ukrajna nyugati része (sorsuk az lesz az EU-ban, mint a volt szoci országoké), aminek mi tapsolunk, majd megindul a kisebbségek, köztük a magyarok, elleni hajsza ahogy l. (gy.k. lásd) Szlovákia, Szerbia esetén történt.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  22. grün szerint:

    Szabadságot követelünk Ukrajnának!!!
    Majd kézen fogva csatlakozunk a nagy és dicső Putyinisztánhoz!
    Jó lesz gyakorolni a “Szojuz nyerusij”-t! 😀

  23. Etikus szerint:

    Székszerelés, takarítás, vakolás Felcsúton. + Gazsi háza

  24. grün szerint:

    “Ukrán rendőrök fordították vissza az orosz páncélosokat”
    .
    Így jár, aki érvénytelen zöld-kártyával indul útnak vagy nincs rendben a kötelezője! 😛 😀
    .
    http://nepszava.hu/cikk/1012161-ukran-rendorok-forditottak-vissza-az-orosz-pancelosokat

  25. Etikus szerint:

    “Moszkva nem konzultál Kijevvel Oroszország elutasítja Ukrajnának azt a javaslatát, hogy konzultáljanak a két ország barátsági szerződéséről, mert álláspontja szerint a Krím félszigeti események az ukrán belpolitikai folyamatok eredményeként következtek be – közölte pénteki nyilatkozatában az orosz külügyminisztérium.”

    Nem is értem, hát hogyan gondolják?

  26. Etikus szerint:

    Miután Kína már korábban állást foglalat Janukovics ill Putyin mellett,a kérdés eldőlt….? Valószínűen Amerika ill. a NÁTÓ nem fog beavatkozni, az Unió pedig azt is rosszul tette, hogy eddig beavatkozott. Az első perctől kezdve tudott volt, hogy Európa legnagyobb országát az orosz birodalom nem engedi át az ukrán belügyekbe………. Már korábban várható volt Putyin lépése… de Putyin kivárta a Kínai állásfoglalást, na és az olimpia békéje……..

  27. Vátesz szerint:

    Ha judeonácik karöltve a futballnácikkal döntenek meg egy demokratikusan választott állami vezetést, akkor az forradalom. Ha mások teszik ugyanezt, az meg a demokratikus államrend elleni összeesküvés! Ebbe a kettős mércébe fogtok beledögleni, mert ez miatt van mindenkinek elege belőletek!
    Ukrajnát úgy tákolták össze különféle békékkel, szerződésekkel. 1654. Perejaszlavi szerződés, Lengyelország három felosztása 1772. 1790. 1795., 1939. Molotov-Ribbentrop paktum.

  28. ebihal szerint:

    Az, hogy valakit/valakiket demokratikus úton választottak meg, még nem ad alapot
    arra, hogy ezzel visszaéljenek.

  29. Vátesz szerint:

    Torkához szegezett szuronnyal énekeltették az ukrán himnuszt a beregszászi presbiterrel

    2014. február 28. 17:57

    Hunhír.info
    A hazai hírportálok elég visszafogott hangnemben számoltak be a beregszászi közgyűlés hétfői közgyűlésén történtekről, és a magyar Külügyminisztérium közleménye is csupán azt nyomatékosította, hogy a közrend elfogadhatatlan veszélyeztetésének és aggasztónak minősíti az ott történt eseményeket. Hírportálunk megtudta, hogy mi történt valójában, így nem csoda, hogy a kósza, leginkább “szájhagyomány” útján terjedő hírek a magyarok totális rettegéséről és megfélemlítéséről szólnak az utóbbi napokban. Nem csupán arról volt szó, hogy az ukrán soviniszták betörtek és randalíroztak a beregszászi közgyűlésen, ennél gyalázatosabb és félelmetesebb esemény is bekövetkezett. Egy, az ultrasovén eunáci Jobb Szektorhoz tartozó ukrán terrorista baseballütőre erősített horogkereszttel hadonászva, sisakján ukrán és SS-zászlóval arra kényszerítette Horkay Sámuelt, a KMKSZ Beregszászi Alapszervezetének tiszteletbeli elnökét, helyi református presbitert, hogy fennhangon énekelje az ukrán himnuszt. A terrorista szuronyát a presbiter torkához szorította, és a halálra rémült ember félelmében eleget tett a követelésnek. Eközben az ukrán köznyelvben pejoratív “mágyári” megszólítással alázta a megfélemlített embert.

  30. Vátesz szerint:

    Orosz katonai invázió a Krím félszigeten

    2014, február 28 – 21:40
    Friss hírek
    Külföld

    Orosz katonai invázió folyik a Krím félszigeten – jelentette ki péntek este az ideiglenes ukrán elnök újonnan kinevezett krími megbízottja.

    “Orosz invázió szemtanúi vagyunk… a légteret lezárták, mert nagy számban szállnak le orosz repülőgépek és helikopterek” – mondta az ART ukrán televízióban Szerhij Kunyicin.

    A politikus becslése szerint közel kétezer orosz katonát dobtak át légi úton az autonóm köztársaság fővárosa, Szimferopol melletti katonai repülőtérre.

    MTI – alfahir.hu

  31. Etikus szerint:

    Ukrajna ideiglenes elnöke péntek este, és azt mondta, hogy Moszkva a 2008-as grúz háborút megelőző helyzetnek megfelelő forgatókönyv szerint jár el. Olekszandr Turcsinov felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy állítsa le a provokációkat a Krímben, vonja vissza az orosz csapatokat a Krím félszigetről és kizárólag az aláírt megállapodások alapján cselekedjen.

    Mi több az egész világnak kikürtölte a 23:38-as szerinti inváziót, segítséget kérve az USA-tól, az EU-tól.

  32. Etikus szerint:

    FORDULAT?!
    Most hallottam a 10 órási hírekben, (Kossuth) szinte szó szerint, hogy Ukrajna ideiglenes elnöke Turcsinov segítséget kért röviddel ezelőtt a nagy Putyintól, hogy segítsen megőrizni a békét, helyreállítani a rendet a Krím fsz.-en.

    Na fene! Betojtunk? Azt hiszem Putyin elkezdte az anarchisták által okozott káoszt megszüntetni, rendet tenni.
    Ellehet kezdeni lóért kiabálni és menekülni, amíg nem késő!

  33. Tarjányi László szerint:

    Turcsinovnak, Jaszenyuknak és Klicskónak alanyi joga menedéket kérni Izraelben a befogadási törvény előírásai szerint! 😀

  34. Tarjányi László szerint:

    Egyhangú volt a Cár támogatása: mehet a medve rendet teremteni a csinált műállamba

    2014. március 01. 16:41

    Hunhír.info
    Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz parlament felső házának jóváhagyását kérte ahhoz, hogy Moszkva csapatokat vezényeljen Ukrajna területére. Nem kellett sok idő, meg is kapta a hozzájárulást, egyhangú szavazással. Putyin ezzel a lépéssel hivatalossá tenné azokat a katonai manővereket, amelyek a híradások szerint péntek óta zajlanak az Ukrajnához tartozó, de orosz többségű Krím-félszigeten.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton felhatalmazást kért a parlament felsőházától, hogy katonai erőt alkalmazhasson Ukrajna területén – közölte a Kreml. A felsőház ezt követően haladéktalanul – közép-európai idő szerint fél négy körül – meg is kezdte rendkívüli ülését, majd nem sokkal később egyhangúlag megszavazta a katonai erő alkalmazását, Ukrajna egész területére.

    Putyin azt követően fordult a Szövetségi Tanácshoz, hogy az alsó házban, a Dumában egyeztetések kezdődtek arról, Oroszország miként járulhat hozzá a jelentős részt oroszok által lakott kelet-és és dél-ukrajnai területek “stabilitásának helyreállításához”. Putyin ezzel a lépéssel hivatalossá tenné azokat a katonai manővereket, amelyek a híradások szerint péntek óta zajlanak az Ukrajnához tartozó, de orosz többségű Krím-félszigeten.

    Az ukrán védelmi miniszter szerint Oroszország – a Krímben állomásozó Fekete Tengeri Flotta egységein felül – máris hatezer főnyi katonaságot dobott át a félszigetre. Szemtanúk számos helyen láttak olyan katonákat, akik nem viseltek nemzeti jelzéseket, de valószínűleg az orosz fegyveres erőkhöz tartoznak. A legfrissebb hírek szerint 300 fegyveres megpróbált elfoglalni egy partvédelmi állást, míg egy másik osztag egy ukrán rakétás egység támaszpontja ellen hajtott végre támadást.

    Tízezer ember emelte magasba a gigantikus méretű orosz zászlót

    2014. március 01. 18:39

    Hunhír.info
    Szombaton, több mint 10.000 ember emelt magasba egy hatalmas orosz zászlót, és tett hűségesküt az elűzött orosz elnöknek, Viktor Janukovicsnak az ukrajnai Donyeckben. A tömeg Krím-félsziget Oroszországhoz való visszatérését követelte.

  35. Tarjányi László szerint:

    Mozgósításra szólítottak fel az ukrajnai soviniszta eunácik

    2014. március 01. 20:21

    Hunhír.info
    Sürgős mozgósításra szólította fel minden helyi szervezetét szombaton a Jobboldali Szektor (PSZ) nevű ukrán soviniszta eunáci tömörülés központi stábja, válaszul arra, hogy az orosz felsőház jóváhagyta az orosz fegyveres erők ukrajnai bevetését. A bizonyos világcsaládok által uralt cionista háttérhatalom Ukrajnában támogatja a zsinagógagyújtogató eunácikat, akik az Al-Kaidánál is vérengzőbb kaukázusi terrorszervezetek segítségében bíznak az esetleges orosz beavatkozás esetén.

    Felhívásában a szervezet az orosz birodalom szétzúzását ígéri, egyúttal tevékenységük fokozására szólítja fel a kaukázusi lázadókat és “Oroszország felszabadító mozgalmait”.
    “Tudatában mindazoknak a veszélyeknek, amelyek az ukrán államiságot fenyegetik, a Jobboldali Szektor vezérkara sürgősen mozgósításra és felfegyverkezésre utasítja minden alegységét, és arra, hogy a térségükben kialakuló konkrét helyzet függvényében maximálisan egyeztessék lépéseiket az ukrán hadsereggel, az Ukrán Biztonsági Szolgálattal és a belügyminisztériummal” – áll a nacionalista és szélsőjobboldali szervezetekből összeállt tömörülés nyilatkozatában, amelyet az Ukrainszka Pravda című lap ismertetett.

    Az orosz felsőház ellenséges döntését követően Olekszandr Turcsinov, Ukrajna ideiglenes elnöke összehívta a biztonsági szervek vezetőinek rendkívüli tanácskozását, John Kerry amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonos megbeszélésén pedig az ukrán állam szuverenitása elleni nyílt agresszióként értékelte Oroszország lépéseit.

    A hadsereg “általános mozgósításának” elrendelését szorgalmazta szombaton Vitalij Klicsko elnökjelölt, az UDAR (Ütés) nevű ukrán ellenzéki párt vezetője is.
    “Nemzetiségüktől függetlenül emlékeztetjük Ukrajna minden állampolgárát (köztük az orosz nemzetiségűeket is), hogy harcunk a birodalmi törekvések ellen irányuló harc és nem oroszgyűlölő – hangoztatja felhívásában a Jobboldali Szektor. – Az orosz birodalmat szét fogjuk zúzni. Felszólítjuk a Kaukázusi Ellenállási mozgalmat, továbbá Oroszország minden felszabadítási mozgalmát, hogy fokozzák tevékenységüket.”

    A közelmúltbeli kijevi kormányellenes összecsapásokban tevékeny szerepet játszó ukrán szélsőséges tömörülés az elmúlt napokban a Kárpátalján is mozgolódott. Ungváron például pénteken az esetleges fosztogatások és a szervezett bűnelkövetések elleni kemény fellépésben állapodtak meg a nyugat-ukrajnai megye rendvédelmi szerveivel.

    A bizonyos világcsaládok által uralt cionista háttérhatalom Ukrajnában támogatja a zsinagógagyújtogató eunácikat, akik az Al-Kaidánál is vérengzőbb kaukázusi terrorszervezetek segítségében bíznak az esetleges orosz beavatkozás esetén. Közben meg Magyarországot kóstolgatják, és minősítik rasszistafasisztaantiszemitának, hogy nem egyes háttérhatalmista zsidók kívánalmainak megfelelő emlékművet akar építeni a magyar kormány. Az ukrajnai puccsisták soraiban izraeli cionista zsidók harcolnak együtt békében és barátságban a zsinagógákat molotovozó ukrán eunácikkal, akik miatt ukrajnai zsidó közösségek már Izraeltől kértek fegyveres védelmet. Az ukrán eunácik azokat a galíciai ukrán SS osztagokat tartják elődeiknek és példaképeiknek, akik elkövették a zsidóellenes pogromokat.

  36. Tarjányi László szerint:

    Hruscsov 1964-ben felajánlotta a kárpátaljai magyarok átvételét Kádárnak, vele együtt a Kárpátalja területének egy részét is. A hazaáruló Kádár nem fogadta el.
    http://www.kre.hu/portal/images/kreml/Hruscsov_karpataljai_ajanlata.pdf

    Egyébként Hruscsov adta át a főként oroszok lakta Krímet is Ukrajnának, mert ezzel akarta az ukrán pártvezetőket lekötelezni.

  37. abcd szerint:

    Éljen megbonthatatlan (atomos) orosz-magyar barátság ismét !!!


    Húsz évvel ezelőtt Magyarországon írták alá azt a diplomáciai megállapodást, amely Ukrajna területi épségét garantálja. Az oroszok nem akarnak erről egyeztetni.

    Ezekben a napokban a nemzetközi sajtóban gyakran emlegetik az úgynevezett Budapest Memorandumot. Ez egy olyan megállapodás, amelyet 1994. december 5-én, Budapesten írta alá Ukrajna, valamint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország. Ebben a felek vállalták Ukrajna biztonságának szavatolását, továbbá kötelezték magukat arra, hogy tartózkodnak a Kijevvel szembeni erő alkalmazásától, illetve gazdasági nyomásgyakorlástól is.”

Itt lehet hozzászólni !