Ma már adóbevallási határidő van

Index.hu

Ma már adóbevallási határidő van

A magánszemélyek az idén is kérhetik, hogy munkáltatójuk állapítsa meg személyi jövedelemadójukat. Ha megfelelnek az ehhez szükséges feltételeknek és a szervezetük is vállalja, hogy megcsinálja helyettük. A dolgozóknak erről január 31-ig kell nyilatkozniuk munkahelyükön.

Az adónyilatkozat többek között akkor választható, ha a munkáltaltatónk folyamatosan levonja az adóelőleget az ember fizetéséből, és ez szinte pontosan (ezer forint lehet a különbség) meg is egyezik az adóévben ténylegesen befizetendő adóval. Az adónyilatkozat az adózó által benyújtott bevallásnak minősül.

Tavaly több mint 700 ezren választották a munkáltatói elszámolást, csaknem 30 ezerrel többen, mint az előző évben, így ennek a bevallási módnak az összes bevalláson belüli súlyaránya 15-ről 15,8 százalékra emelkedett, írja az MTI.

A munkáltatónak a munkáltatói adómegállapítást választó magánszemélyekről az adóévet követő év február 12-ig kell adatot szolgáltatnia. A munkáltató a magánszemély nyilatkozata alapján, a március 20-ig átadott igazolások figyelembevételével május 20-ig állapítja meg az adóalapot és az adót, s erről igazolást ad. Az adómegállapítást június 10-ig, elektronikus úton kell továbbítania a munkáltatónak a NAV-hoz.

Ha valaki nem a teljes évben dolgozott jelenlegi munkáltatójánál, akkor az előző munkahelyről származó igazolást is át kell adnia a bevallás elkészítéséhez, ha pedig az adózó január 31-ig munkahelyet változtat, a nyilatkozatot új munkáltatójánál teheti meg.

A magánszemélyeknek akkor is nyilatkozniuk kell, ha nem kérik a munkáltatói szja-megállapítást annak ellenére, hogy a munkáltató egyébként azt vállalná.

Forrás: Index.hu

11 hozzászólás “Ma már adóbevallási határidő van” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    ” Megint eljött a magyar közélet egyik legbizarrabb színjátékának a napja, a parlamenti képviselőknek éjfélig kell leadniuk a vagyonnyilatkozatukat. Ezekből nem szokott kiderülni, hogy hogyan építenek tízmilliós villákat, és honnan szereznek luxuskocsikat szinte nincstelen politikusok. Azért mi az idén is megpróbáljuk, turkáljon velünk a képviselők zsebében!”
    ,
    Óvatosan a telek és a lakóingatlan megnevezésével és méretével! 😛 😀
    .
    http://www.origo.hu/itthon/20140130-jonnek-a-2013-as-kepviseloi-vagyonnyilatkozatok.html

  2. Etikus szerint:

    T. Gr.űn úr
    Már ne tessék haragudni, de ez itt nem a kiváltságosok adóbevallásáról szól elsősorban, ha nem a folyamatosan “nyírt, és tejelő birkákról.”

  3. grün szerint:

    Etikus!
    A vagyongyarapodás nem adóköteles jövedelem?!
    Esetleg mégis érvényes a:
    “Minden állat egyenlő, de vannak köztünk egyenlőbbek is!”?!

  4. Etikus szerint:

    Óhatatlanul jut eszembe az a szlogen: “akár kire szavazol, úgyis nekik dolgozol.” (2006 májusa, amikor az egyik Fö Tanácsadó, ma is, széles tömegeknek tartott ALKOTMÁNYBÓL előadásokat, köztereken. Mihez van jogunk, kikre szavazzunk? Tehát akkor is hangsúlyozták kire ikszelj. Vetésforgó.

  5. Etikus szerint:

    Az idézőjelben írottak, inkább helyénvaló. A bárányhusi az mégis csak finomabb, mint a birkáé. Azt inkább……….

  6. nagyapó szerint:

    Tavaly több mint 700 ezren választották a munkáltatói elszámolást, …….. így ennek a bevallási módnak az összes bevalláson belüli súlyaránya 15-ről 15,8 százalékra emelkedett, írja az MTI.
    Akkor tavaly több mint 4,4 millió adózó volt. Hm.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  7. ebihal szerint:

    nagyapó!
    Az, hogy hány adóbevallás készül, semmit sem jelent! A vállalkozók egy jelentős
    része nem nyereséges, attól még bevallást kell készíteni. Nekik nem úgy működik,
    hogy szarért-húgyért megkapják a havi 200 ezret, mint a tanácsnokok!

  8. nagyapó szerint:

    csecsemő béka! Természetesen vannak veszteséges cégek, pl. a lakossági szolgáltatók a nagy ellátó szervezeteknél, a “kreatív” könyvelésű cégek, sok kisvállalkozás. A szocializmusban megtanulták, hogyan játsszák ki a törvényeket, ez ma is hat, azonban ezek sem szorulnak segélyre.
    Nyugodtan mondja ezeket el a Karcsi kocsmában!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  9. ebihal szerint:

    nagyapó!
    A maga cinizmusa és aljassága határtalan! Ha a Karcsi kocsmában tudnák, hogy
    valójában mily szar alak, már rég szétrúgták volna a seggét!

  10. nagyapó szerint:

    csecsemő béka! Tanulmányai, a 8 ált. (3 első, 5 második után) hol “képezte” tovább magát, hogy ennyire sikerült lesüllyedni? Gondolom a DK tanfolyamán, vagy a Ron Werber továbbképzésén, esetleg a foxi-maxin szocializálódott?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  11. ebihal szerint:

    nagyapó!
    Kihagyta a faiskolát, a tánciskolát, bár lehet azért, mert oda maga járt és nem talál-
    koztunk. Látom rohadtul nem tetszik magának, hogy időről időre lerántom a leplet a
    maga kicsinyes, seggnyaló lelkéről, de ilyen az élet.

Itt lehet hozzászólni !