Az LMP-hez menekültek Gyurcsányék elől a szavazók

Gyurcsány csalódás a balos szavazóknak

MNO

partok_tamogatottsaga_20140129

Az ellenzéki erőtérben látható változások ellenére továbbra is stabil a kormánypártok fölénye a Századvég legfrissebb kutatása szerint, az ellenzéki összeborulás legnagyobb nyertese az LMP. A párt támogatottsága január végére átlépte a parlamenti bejutási küszöböt.

A Századvég kutatása arra kereste a választ, hogy a baloldali megegyezés mennyiben rendezte át a politikai tér erőviszonyait az elmúlt hetekben, különös tekintettel arra, hogy a baloldali közös lista szereplőjévé vált Gyurcsány Ferenc is.

Gyurcsány csalódás a balos szavazóknak

A Századvég januári kutatása rámutatott, hogy a baloldali összeborulás alig erősebb közös listával, mintha a pártok külön indulnának az országgyűlési választásokon, a közös listára jelenleg a választókorúak 20 százaléka szavazna.

A legszembetűnőbb változást az hozta, hogy az LMP támogatottsága bő egy év után újra elérte a parlamenti bejutási küszöböt. A választók 5 százaléka voksolna rájuk, tehát a Gyurcsány-koalíció létrejöttének nyertese elsősorban a zöld párt, és kevéssé a koalícióban szereplő baloldali pártok. Ebben a változásban szerepe lehet annak is, hogy Bajnai Gordon hátra-, Gyurcsány Ferenc pedig előrelépett, ami csalódást kelthetett a baloldali választók egy részében.

A kormánypártok előnye stabil

Az ellenzéki átrendeződés után is stabilnak mondható a Fidesz–KDNP előnye, továbbra is a felnőttkorú lakosság 32 százaléka támogatja a kormányzó pártokat. A Jobbik jelenleg 11 százalékon áll a teljes népességen belül, más pártokra a választókorúak 2 százaléka szavazna.

A biztos szavazó pártválasztók között a kormánypártok támogatottsága 51 százalék, az Összefogás pedig 28 százalékon áll. Az LMP ebben a közegben is erősödött, 6 százalék voksolna rájuk. A Jobbikra a biztos szavazó pártválasztók 14 százaléka, más pártra pedig 1 százalék szavazna.

Január elején is a Fidesz vezetett

Mint arról korábban beszámoltunk, a biztos pártválasztók és a voksolásra jogosultak körében is jelentős előnyre tett szert a Fidesz a többi párthoz képest – ez már az Ipsos januári felméréséből derült ki. Az anyagból kitűnik továbbá, hogy a bal- és a jobboldalon is lassan, de aktivizálódnak a táborok a választások előtt. A tét nagy, hiszen hazánkban mára kialakult egy olyan, csaknem 1,2 millió emberből álló csoport, amely passzívan sodródik a pártok között. Pont az ellenzék bukhat bele a kormányváltást akarók kiszámíthatatlanságába.

Az erőviszonyok 2014 elején is változatlanok voltak a Nézőpont Intézet idei első, a választási kampány célegyenesében, de még a közös lista bejelentése előtt készült közvélemény-kutatása szerint. A Fidesz a teljes népességben 37 százalékon állt, az aktív szavazók körében elérte a 46 százalékot is. Az egyesülő baloldal a teljes népességben 21, a választási részvételüket biztosra ígérők körében 25 százalékon állt. Az LMP tavaly október óta nem érte el a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt: a teljes népességben és az aktívak körében is csak 3 százalékon állt.

Forrás: MNO

6 hozzászólás “Az LMP-hez menekültek Gyurcsányék elől a szavazók” bejegyzésre

  1. Tóth Mária szerint:

    Nem szabad hinni egyik kutatásnak sem, össze-vissza írogatnak, hol az LMP vezet, hol az mszmp!

  2. grün szerint:

    Mint a lóversenyen!
    A célban dől el a verseny, akárha célfotóval is! 😛 😀

  3. Gordon szerint:

    Az mszp-s hazugsággyár se sokat javított az mszp mérési eredményein.

  4. Gordon szerint:

    Most már ideje lenne elővenniük Borka Ász Tamást, a DK ászát…

  5. ebihal szerint:

    Gordon!
    Mi történt? Egysorosokat írogatsz? Jó vastag bőr van a képeden.

  6. fghfjhgkjhk szerint:

    A fityesznek van 51%? Hol? Budán! 🙂

Itt lehet hozzászólni !