Fűrésszel tesznek rendet Csepelen

FigyelőNet

Városképi jelentőségű fasort vágnak ki november folyamán Csepelen, és ugyanez a sors vár idővel az Andrássy út és a Roosvelt tér fáira. A helyiek szerint értelmetlen pusztítás zajlik, az intézkedő fővárosi önkormányzat szerint rekonstrukció. A környezetvédők úgy vélik: szükséges rossz a favágás, nem ettől csökken rohamosan a budapesti zöldfelületek aránya – írja a FigyelőNet.

A lap megkereste a fairtást elrendelőket és Polgár György “csepeli főcenzort” is, aki arról sajnos nem beszélt, hogy miért nem hozzák nyilvánosságra a fakivágást indokló igazságügyi szakértői jelentést. Mint arról a Csepel.info hírt adott, a csepeli polgármester a fairtással kapcsolatban levélben tiltakozott “a várható felháborodás miatt”, Németh Szilárd, a  Fidesz-KDNP frakcióvezetője pedig interpellációt nyújtott be a főváros illetékeseinek. Az alábbiakban FigyelőNet cikkét olvashatják.

Egy laikus számára is nyilvánvaló, hogy sok fa beteg és balesetveszélyes volt

A „kedves objektumnak“ befellegzett

A fasor kivágását a terület tulajdonosa, a Budapest Fővárosi Önkormányzat rendelte el, miután egy kertészmérnöki és igazságügyi szakvélemény baleset- és életveszélyesnek minősítette a fákat. Tóth Mihály XXI. kerületi polgármester levélben fordult a fővárosi önkormányzat illetékes közlekedési ügyosztályához, hangsúlyozva: a nyárfák Csepel városképének meghatározó elemei, eltávolításuk valószínűleg nem arat majd osztatlan sikert a lakosok körében.

Megkérte az intézkedőket, hogy kizárólag azokat a fákat vágják ki, amelyek valóban veszélyesek, az így keletkező foghíjakat pedig mihamarabb pótolják újabb facsemetékkel. Válaszlevelében Kerényi László Sándor, a fővárosi önkormányzat közlekedési ügyosztályának vezetője együttérzését fejezte ki. „Tudjuk, hogy vannak olyan objektumok, amelyek az ott élők számára különösen kedvesek… Ezek egyike a Szabadkikötő úti fasor“ – írta.

A pártállami rendszerre jellemző elhallgatások miatt a csepeliek azonnal saját elméleteket kezdtek el “kidolgozni” a fairtás valódi okairól: az árokásós elméletet itt olvashatják

Megígérte, hogy a „rekonstrukció“ során csak a szakvéleményben veszélyesnek ítélt fákat vágják ki. Ugyanakkor utalt arra is, hogy az egy időben ültetett fasor egyedei óhatatlanul egyszerre érik el azt az életkort, amelytől fogva a környezetükre kockázatot jelentenek. Megnyugtatta a csepelieket: a fairtás helyére 2009 tavaszán új csemetéket ültetnek, mégpedig egy olyan juharfajtából, amely nemcsak mutatós, hanem a városi környezet viszontagságainak is jobban ellenáll.

Nem kevés fáról van szó, hiszen mintegy 2,5 km hosszan fut, illetve futott a fasor a Szabadkikötő út mentén – vázolja a helyzetet Polgár György, a csepeli önkormányzat sajtóreferense. A lakosokhoz hasonlóan ő is értetlenül szemléli a pusztítást, hiszen míg a fák egy része szemlátomást megérett a kivágásra, a kidöntött törzsek közt akad olyan is szép számmal, ami teljesen egészségesnek látszik. Elismeri, hogy tehetetlenek az intézkedéssel szemben: a fasor fővárosi tulajdon, a szakvélemény hitelességét pedig nincs okuk megkérdőjelezni. Teljesen legális az eljárás, csak ez esetben a jogszerűség nem társul célszerűséggel – véli.

A “viharkáros” elmélet itt olvasható

Nyárfát már nem ültetnek

Többféle tényező bonyolult vizsgálata előzi meg egy-egy fa „halálos ítéletét“ – magyarázza Nagy Dénes, a fasor átalakításával megbízott Főkert Zrt. fejlesztési igazgatója. Elmondása szerint a csepeli fasor meglehetősen mostoha körülmények közt tengődik: kedvezőtlen a talajszerkezet, a közelben haladó út miatt szennyezett a levegő. Úgy saccolja, ezek a nyárfák 60-90 évesek lehetnek, ami ennél a fafajtánál igencsak élemedett kornak számít.

Amelyik szemre egészségesnek tűnik, az sem feltétlenül az, de többségük már nem aktív biológiailag, vagyis a lombozatnak csak egy része zöld, és a gyökerek zöme is elhalt. Hozzáteszi: nyárfát manapság nem használnak utcafásításra, mert a hasadékony, könnyen odvasodó puhafa fokozottan balesetveszélyes.

A Főkert Zrt. rendszeres metszéssel, gallyazással, permetezéssel és egyéb karbantartással igyekszik maximalizálni a budapesti fák élettartamát, de van olyan, amin már ez sem segít – érvel a szakember. Más, városképi szempontból jelentős fákra – mint például az Andrássy út, a Roosevelt tér vagy a Hűvösvölgyi út díszei – is hasonló sors vár. Ezek rekonstrukciós programja már kidolgozás alatt van, de „megvalósítása egyelőre anyagi megfontolás tárgyát képezi“.

Addig is egyenként távolítják el az épp életveszélyessé vált egyedeket. Nagy Dénes rámutat: bár ez a megoldás fájdalommentesebbnek tűnik, városképi szempontból mégis szerencsésebb, ha teljes körű cserével egységes fasorokat, facsoportokat lehet kialakítani.

Acer platanoides – ennek egyik fajtáját, az Olmstedt-et fogják jövőre az út mellé telepíteni

Nem a fakivágás a fő gond

Lakossági bejelentés alapján a Levegő Munkacsoport is foglalkozott a Szabadkikötő úti fasor ügyével. Lenkei Péter, a szervezet környezeti tanácsadó irodájának vezetője egyetért a főváros döntésével: bár környezetvédőként minden kivágott fáért vérzik a szíve, elismeri, hogy sok esetben a fairtás a kisebbik rossz. A csepeli nyárfák már valóban balesetveszélyes korba léptek, ráadásul a közelükben haladó útvonalak miatt komoly közlekedési fennakadásokat is okozhatnak.

A helyükbe ültetendő juharokat is szerencsés választásnak tartja a zöldszakember. Az előnevelt, 18-20 cm törzskörméretű csemeték már elég nagyok ahhoz, hogy viszonylag gyorsan – 20-30 év alatt – pótolják a kivágott fák lombtömegét, és 80-100 éves korukig nem lesz velük gond. Hasonlóan „várostűrő“ fafajta a tölgy, a hárs vagy a kőris: ezek is remekül bírják a kipufogógáz, a téli sózás és az összetömörödött, levegőtlen talaj okozta megpróbáltatásokat.

Lenkei Péter megjegyzi: faültetés ide vagy oda, a budapesti zöldfelület mennyisége évről évre csökken. Ennek oka nem a fakivágásokban keresendő, sokkal inkább abban, hogy az önkormányzatok fővárosszerte egyre több terület beépíthetőségi arányát srófolják fel a zöldövezet rovására. A beruházók pedig kapva kapnak az alkalmon, és maximálisan kihasználják a rendelkezésükre bocsátott teret. Ez okozza a legnagyobb zöldfelület-veszteséget Budapesten. ráadásul mivel nem közterületről, hanem magántelkekről van szó, pontos mértéke felbecsülhetetlen.

Forrás: FigyelőNet

A témához kapcsolódó cikkek időrendi sorrendben:

Kivágják a nyárfasort a Szabadkikötő úton

A polgármester tiltakozik a várható felháborodás miatt

Agyő nyárfasor! (Képes beszámoló)

Folytatják a favágást a Szabadkikötő úton

Túl sok a kérdőjel a fairtás körül – titkolják a szakértői jelentést

Folytatják a fairtást – veszélyben lehetnek az utak menti fák?

16 hozzászólás “Fűrésszel tesznek rendet Csepelen” bejegyzésre

  1. Prendick szerint:

    Ritka maszatolós cikk. Tetszik, hogy a szakértő 90 évesre saccolja a fákat. Na, ennyit az ismereteiről. 🙂
    Tehát megtudtuk, hogy “jaj, szegény fák… meg a polgármester is sajnálkozik… de hát ki kell vágni, mert esetleg balesetveszélyesek lehetnek… meg majd a Főkert, jó pénzért ültet oda seprünyeleket, amiken 20-30 év múlva majd még lomb is lesz… a hibásak különben is azok, akik a saját telkükön kivágják a fákat… minden rendben van, mi zöldek vagyunk, mint a levelibéka, de az objektív szükségszerűségek előtt meg kell hajolnunk akkor is, ha nincsenek olyanok, mert Demszkyék nem tévedhetnek”.
    Broáf.

    Igaz, tudni kell, hogy a Figyelőnet az szdsz hangja.

  2. Bubus szerint:

    Remek, csak 20-30 évet kell várnunk mert az illetékes elvtársak-urak nem kezdték meg akkor a fák gondozását és cseréjét, amikor kellett volna.

  3. Földhözragadva szerint:

    Hm, kiváncsi leszek az új fasorra, kb. öt év múlva, nincsenek illúzióim…Más: 18-20cm törzskörméret, az attól még kb 6cm átmérő, még ha nem is merik leírni. Továbbá a fák karbantartása ügyében hová kell majd leveleket irogatni? Mert a neheze nem az ültetés…:(

  4. LB szerint:

    Ha tavasszal valóban pótolják, akkor én nem tudom sajnálni, hogy kivágták a nyárfákat. Legalább nem fognak irritálni a virágzásukkor.

  5. Gordon szerint:

    Mi pedig majd a szavazatainkkal tegyünk rendet Csepelen 2010 őszén.

  6. miska72 szerint:

    A szocikat is ivághatnánk az Önkoriból, mert sok embert irritálnak!
    Gazemberek vezetik az országot! Gazemberek vezetik a kerületet, meg egy Szélhámos!

  7. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeliek!
    A napjainkban szokásos elkenés folyik ez ügyben is!
    Egyrészről senki sem kifogásolná, ha a VALÓBAN VÁGÁSÉRETT fákat cserélnék le, és helyettük ültetnék a csemetéket!
    Ez azonban nem így van: valakiknek nagyon fontosá vált a gyors és nagytömegű írtás!
    Néhány megjegyzésem volna a cikkben szereplőkkel kapcsolatban:
    Tóth Mihály tilktakozónak nem nevezhető levele csak porhintés volt: semmi olyan gondolatot nem tartalmaz, melynek alapján bárki is elrendelhette volna a szakértői jelentés felülvizsgálatát!
    A meglévő bértollnok “szakértelmére” jellemző,, hogy titkosították azt! Szánalmas: mi lehet titok egy erdészeti szakmai leírásban, mely egy fasor fáinak állapotát elemzi???
    A megalapozatlanul “egykorúnak” beállított fasor nem egykorú; de ha azz lenne, sem kell a teljesen egészségeseket kiírtani!!
    Gondoljatok bele: e szerint a logika szerint, a 70 év feletti férfiakat mind ki kéne írtani, csupán azért, mert a magyar férfiak átlagéletkora ennél kevesebb! Felháborító, MOCSKOS LOGIKA! A fák ÉLŐLÉNYEK, azért mert nem tudnak tiltakozni, azért nem kéne barbár módon pusztítani őket!
    A Főkert illetékese hiába magyarázza a bizonyítványát: minden csepeli tudja, hogy mennyit törődtek ezzel a fasorral!
    Vajon nem ennek az iletékes elvtársnak lett volna a dolga, hogy a fasor melletti közműárok kiásásakor a helyes munkavégzésre (ami nem a fák gyökerének pusztítása lenne!) késztesse a munkavégzőt?
    Nem tudom, hogy a Lenkei Péter azt mondta-e, amit a Figyelőnet újságírója leírt?
    Meggyőződésem azonban, hogy a zöldfelület védelme FOLÉYAMATOS GONDOSKODÁST; cserét, fapótlást jelent; nem barbár írtást.
    Meg kell hogy jegyezzem még a következőket: semmi olyan szakmai vagy jogi szabályozást nem találtam, mely arról szólna: egy fasort csak egyszerre lehet megújítani! Mindenhol a folyamatos fapótlásról olvashatunk; a mesterséges “ültetett egykorúság” kiváltásáról a természethez közeli folyamatos megújulás állapotával.
    Végezetül egy utolsó megjegyzés:
    A demokrácia megcsúfolása az az állapot, ahol nem csupán SEMMIBE VESZIK A LAKOSSÁG ÉRDEKÉT, de még hülyének is néznek mindenkit a HAZUG-TITKOS balesetveszélyesség álcájával.
    Üdv menyus

  8. miska72 szerint:

    Szép volt menyus!

    Olvastam a feljelentést. Teljes mértékben igazad van! Ez a szakértő Móczár Béla végzett nálam is szakétői tevékenységet! Én nem beszéltem vele, a rendőrség kérte fel a munkára. Nálam is össze vissza nyilatkozott!
    Én voltem az elkövető, de velem nem beszélt! Minket nem hallgatott meg! A feljelentésedben több olyan dolgozt kérsz a szakértőtől, amit málam meg pont ő kifogásolt a tettemben! Hát nem érdekes?
    Egyszer tudja a jogszabályr egyszer nem?
    Hogy is van ez?
    Sok sikert és jó egészséget kívánok.

    Tisztelettel: Miska72

  9. Jeniszej szerint:

    Ne féljetek csepeli emberek – mondta egy kertész barátom a csepeli kopasz útról szólva.
    A sudár jegenye igen életerős fajta. „Kipusztítása után” képes gyökereiről szaporodni.
    Ezért mondják rá, hogy sövénynek való fajta.
    Minden kivágott kipusztított fa után gyökér hajtásai százával törnek majd a fény felé.
    Csak győzzék majd irtani.
    Nem kel várni harminc évet már tizenöt év alatt is takaros fasor keletkezhet a kivágott fák helyén vagy ép ott, ahol a gyökér a felszínre tör!

  10. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeliek!
    Csepel dicső rendőrsége megtagadta a nyomozást a fakivágási feljelentésünk ügyében!
    Mint tudjátok, azért adta be feljelentését a Csepeli Zöld Kör Egyesület, mert a fasor kivágását egy a valóságnak alapvető megállapításaiban nem megfelelő; szakmai szempontból silány minőségű, ún “szakértői jelentés” alapján adta ki a CSEPELI ÖNKORMÁNYZAT.
    Egyesületünk a rendőrségnek átadta a fasorok értékeléséről és vizsgálatáról szóló EU normáknak megfelelő tanulmányt, valamint az első 50 kivágott fa pontos, méretezett és szines fotókkal dokumentált elemzését. Ezek alapján bizonyítható, hogy a szakkértői jelentés vagy súlyosan hanyag, alkalmatlan munka volt, vagy valamilyen gazdasági érdeket szolgált ki (KORRUPCIÓ).
    Mivel ez a szakértői jelentés titkos (VICC), elvártuk volna a rendőrségtől, hogy független, megfelelő kvalitású szakértővel felülvizsgáltassa az engedély kiadását JOGILAG MEGALAPOZÓ okiratot!

    A mi kis rendőrségünk ehelyett a jogellenes engedély vizsgálatát a jogellenes engedély meglétével indokolva semmit nem kíván tenni!

    Ez Magyarország 2008 decembere!
    Tájékoztatom az érdeklődőket hogy a
    http://www.osszefogas.nonprofit.hu/alrovat/17/21.html?archivum=
    oldalra felteszem a rendőrségi határozat beszkennelt dokumentumát, és a ma estig összeállításra kerülő CSZK reakció dokumentumát.
    Kérem segítsetek, hogy minél több helyre eljusson a fasor pusztításának valós híre!
    Üdv menyus

  11. miska72 szerint:

    Tisztelt Menyhért Péter.

    Most már 100% hogy a rendőrség is az Önkormányzati MAFFIÁT védi! Nem kicsit! NAGYON! ez az egész egy BŰNSZERVEZET!

    De ne adja fel!
    Én se teszem!
    A BÍRÓSÁGON KELL FELJELENTÉST TENNI, ÉS MELLÉKELNI HOZZÁ A CSEPELI RENDŐRSÉG ELUTASÍTÁSÁT IS!
    KÉRNI A BÍTÓSÁGTÓL A JOGTALAN ELUTASÍTÁS MEGÁLLAPÍTÁSÁT ÉS A FELELŐSSÉGRE VONÁST!
    1000 évet mindenkinek!

    Üdv:. Miska72

  12. miska72 szerint:

    Tisztelt Menyhért Péter.

    Milyen érdekes M Béla nállm tudta a jogszabájokat itt meg nem tudta?
    Vajon miért?
    Valyon miért nem lehet felelőségre vonni M Bélát?
    Mert ő is a MAFFIA tagja?
    No comment!

  13. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeliek!
    A http://www.osszefogas.nonprofit.hu/alrovat/17/21.html?archivum=
    oldalon letölthető a rendőrségnek írt Panasz levelünk!
    Új fejlemény az ügyben csupán egy van: meggyőződésünk, hogy a fasort nem is akarják újra telepíteni!
    Miért mndom ezt?
    Mert az eszetlen nagy tömegű írtás miatt NEM LEHET A TÖNKÖKET BÜNTETLENÜL ELTÁVOLÍTANI!
    Ha nem szedik ki a gyökereket, vajon hova akarják az új fákat elültetni?
    Panaszlevelemben felszólítottam a rendőrséget, hogy statikus szakértőt kérjen fel az ügy vizsgálatára, mivel a közel kétszáz, nagy méretű és sűrűn ültetett; közvetlenül a HÉV töltés lábánál levő farönk kiszedése egyértelműen eredményezhetné a töltés, a HÉV alépítmény megcsúszását vagy károsodását!
    A nagyokosok közül senkinek nem tűnt még fel, hogy egy több méter magas töltést nem illendő statikus szakember nélkül aláásni!
    Itt is majd utólag jajgatnak, mint a gyökerek elvágásakor?
    Vajon, hány ember halhatna meg, ha egy csúcsban közlekedő tali szerelvény alatt megcsúszik a töltés??
    Normális ez a város???
    Üdv menyus

  14. Csivi szerint:

    Üdv!
    Egyre kevesebb beleszólásunk van a körülöttünk történő eseményekbe. Tiltakozzunk bármi ellen is. Miért nincs esélyünk megvédenünk az értékeinket?
    Az elmúlt években soha nem látott elhanyagoltság mutatkozik Csepelen!
    Nem töltögetik már a mellékutcák gödreit sem. Lassan már a teherautók is elakadnak Királyerdő földútjain. A Tamariska domb soha nem volt ilyen “gazdátlan” állapotban. A Gubacsi híd hamarosan egész nap járhatatlan lesz a dugóktól. A Papírgyári kereszteződés, köszönhetően a “hozzáértő” tervezésnek, kaotikus lassulást eredményez. Most hogy már azok a BKV járművek is átjárnak, akik eddig csak Csepelen tartózkodtak, botrányos az előre jutás az érintett útszakaszon! A Szent István út katasztrofális, és balesetveszélyes minőségű. Viszont az önkormányzat elött van szép szökőkút. Fizettetik az aránytalan teljesítményadót, de lassan útvonalat kell tervezni kerületen belül, mert a rövidebb út járhatatlan. Már Aranycsengő vásár sem látogatja Csepelt.
    Szegény Nyárfák is hamarosan emlékké szelidülnek, és persze minden következmény nélkül.
    Félek hogy a Kis Dunapart, a Csepel SC, és még jó pár Csepeli érték erre a sorsra jut. Nem számit már semmi.
    Főleg Mi lakosok.

  15. miska72 szerint:

    Több helyen faírtást végeztek a kerületben! A Szent István úton a villanytáraság vagy a villanytássaság álltal megbízott munkavállaló több fát csúnyán megcsonkított megrongált. de nem csak ezen az útszakaszon! A lakosok panasszal éltek a lakossági fórumon!
    A lakossági fórumon azt mondta a képviselő testület, hogy FELJELENTÉST TESZNEK ismeretlen tettes ellen!
    Hogy mi lett belőle? szerintem semmi!

Itt lehet hozzászólni !