Minden út Szent Istvántól ered

MTI, Magyar Nemzet, Csepel.hu

Tarlós István szavai szerint minden út Szent Istvántól ered és csak az ő szellemiségében haladhat tovább (fotó: Illyés Tibor, MTI)


Tarlós István Csepelen az Ősi elődeink szoborcsoport avatásán arról beszélt, hogy minden út Szent Istvántól ered. A VIII. kerületi Golgota téren a hétméteres kettős fakeresztet szenteltek fel. Debrecenben Kósa Lajos a helyi Szent István-domborműnél tartott beszédet.

Tarlós István szavai szerint minden út Szent Istvántól ered, és csak az ő szellemiségében haladhat tovább. A főpolgármester kedden Csepelen, az augusztus 20-ai nemzeti ünnepen, az Ősi elődeink szoborcsoport avatásán arról is beszélt, az államalapító nem mellőzte, hanem építette a kereszténységet, amelynek alapján lett erős egykor Európa és lett hatalom Magyarország.

A több száz fotó elérhető ide kattintva.

Polinszky Tibor fotóalbuma a BMX-pálya átadásáról

Tarlós István azt mondta, Budapest szellemi mentora, építője, Széchenyi István a legnagyobb élő emlékezetet látta Szent Istvánban, és ebben ma sincs ok kételkedni. Anonymus többször is említi Csepel szigetét, amelyhez Álmos és Árpád korából is több történet fűződik – tette hozzá Tarlós István.

Felidézte: a magyarok története változatosan alakult, és ez igaz Budapestre, azon belül Csepelre is, amely egyebek mellett volt már magyar királyok pihenője és magyar iparváros is. Kihangsúlyozta azt, hogy három éve a főváros és a kerület közösen új utakon jár, de folytatják a jó hagyományok ápolását.
Budapest mai céljai nem a „ködben sejlenek”

Mint megjegyezte, nem azt hirdetik, mint korábban, hogy egy út van, de tudják, minden útnak közösnek kell lennie. Azt sem hirdetik, hogy egyetlen cél van, de minden jó célt felmérnek, és értéke szerint becsülnek meg – fűzte hozzá.

Budapest mai céljai nem a „ködben sejlenek”, a nagy tervek utópiái helyett a megőrzés, a működőképesség, a biztonság és a megalapozott előre haladás útján kell járni – fogalmazott a főpolgármester. Tarlós István ennek jeleként említette a Budapesten az idén forgalomba állított új buszokat, az újjáépített tereket és a befejezéséhez közelítő 4-es metró projektjét is.

A csepeli Daru-dombon Németh Szilárd polgármesterrel, fideszes országgyűlési képviselővel közösen felavatott szoborkompozíció Álmos vezérnek, Árpádnak és Szent Istvánnak állít emléket.

mno.hu

Józsefvárosban is Szent Istvánra emlékeztek

Világsiker I. István tette

Ősi elődeink láthatók a felújított Daru dombon

Jó hangulatú tömeg előtt avatták fel Szent István király, Álmos vezér és Árpád fejedelem faszobrát a magyar államalapítás ünnepén a megszépített Daru dombon augusztus 20-án. Az emlékművet Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere adta át. Az alkotásokat Sárossy Tibor fafaragó művész készítette. Az avatás után a helyszínen különféle szórakoztató programok, játékok, bemutatók várták az érdeklődőket egész nap. Este tűzijátékkal zárult az eseménydús nap.

A több száz fotó elérhető ide kattintva.

Tarlós István azt emelte ki, hogy Magyarország alighanem legszentebb ünnepe az államalapításunk napja. Minden út Szent Istvántól ered, s ezt a szellemiséget kell követnie az országnak. A történetírók többször megemlítik Csepelt, amely a királyok kedvelt pihenőhelye volt, ugyanakkor tragédiák is jellemezték. Csepel felemelkedése egyben a főváros felvirágoztatását is jelenti, hiszen a kerület Budapest egyik legfontosabb városrésze. Köszönet jár Csepelnek a hagyományápolásért, környezetének megszépítéséért. Az Ősi elődeink szoborcsoport jelképezi azt a törekvést, amely történelmi nagyjainkat jellemezte. Álmos vezér honkereső, Árpád fejedelem honfoglaló, István király honalapító volt.

A felújított és parkosított Daru domb tetején álló szoborcsoportot Kispál György plébános szentelte fel. Az ünnepi esemény része volt a hagyományos kenyérszentelés és a látványos sólyomröptetés.

A csepeliek többsége családostul, sok-sok gyerekkel tekintette meg a délelőttől késő estig tartó különféle programokat, műsorokat a helyszínen. A szabadtéri színpadon először a Magyar Népmese Színház mutatta be zenés előadását, Mirkó király történetét. Csakhamar Mátyás király híres katonáinak, a Fekete Seregnek a fegyverzetét csodálhatták meg.

A délelőtti forgatag délutánra tetemesebbre duzzadt, s a közönség válogathatott a színes programok között. Népszerű volt a galambkiállítás, az íjászat, a gyerekeknek való körhinta és az ingyenes lovagolás. A sebtében felállított pénzverdénél arra kaphattunk választ, hogyan készültek a míves érmék. A Mare Temporis nevű hagyományőrzők azt mutatták be, milyen hadifelszerelésben harcoltak a középkorban. A csoport tagjai között ügyvéd és szoftverfejlesztő is található, s szabadidejükben foglalkoznak a régi korokat felidéző harci eszközökkel. Kiderült, hogy a pajzsok fából készültek a középkorban, s az ellenség nyilai ellen leginkább a páncélruha védett. Egy jól felszerelt, erős páncélzatba öltözött katona öltözéke mai áron egy személygépkocsi árát tennék ki, tehát jobbára csak vagyonosabb lovagok tehettek szert egy teljes harci vértezetre. A páncélt azonban átütötték a csatabárdok és a fokosok. A katonák a legtöbb sérülést a védtelen végtagjukon szenvedték el.

Megtelt a színpad előtti tér, amikor magyar kutyafajtákat sorakoztattak fel. A juhászkutya ősidők óta az ember védelmezője, a pulik pedig kiváló nyájterelő jószágok. A megtermett kuvaszokat szintén nyájak őrzésére használták, de jókora termete miatt alkalmas volt a veszedelmes vadállatok elriasztására is. A magyar vizsla az egyik legjátékosabb és leghűségesebb fajta.

Délután adták a BMX kerékpárpályát a Dunához közelebb eső területen. Rögvest kerékpáros akrobaták szállták meg az emelkedőkkel és meredek lejtőkkel kialakított arénát.

A színpadon közben a Budapesti Utcaszínház mutatta be előadását Mátyás király juhászáról. Utána következett a Csepel Táncegyüttes fellépése, akik magyar népzenei koncertet adtak. Különösen a gyerekek figyelmét kötötte le Tárnok Marica bábművész előadása, amelyben magyar népmeséket játszott el. A Kuruc Hagyományőrző Egyesület kuruc toborzót tartott. Lassan sötétedett, amikor a nagyszalontai Basic Faces nevű együttes lépett a színpadra, majd a Lord együttes adott koncertet.

Este már erősen fújt a szél, de a tűzijáték nem maradt el a jelenlévők nagy örömére.

Forrás: Csepel.hu

17 hozzászólás “Minden út Szent Istvántól ered” bejegyzésre

  1. kikelet szerint:

    Nagyon szép lett az emlékmű, gratulálok az alkotóknak, és az ünnepség is szép volt délelőtt. Ott voltunk a gyerekekkel, és tátott szájjal nézték, nagyon tetszett nekik.

    Kellett már egy ilyen a kerületnek!

  2. maminti szerint:

    Köszönjük a szép szobrot, és a rendezvényt is, nagyon jó éreztük magunkat, de engedjenek meg néhány kritikát. rendkívül keserves volt, hogy mindössze kettő KETTŐ étkezési lehetőség volt többszáz emberre. Olyan sorok álltak – főleg a lángososnál – hogy elment az embernek a kedve a lángostól. Miért nem lehet több céget ide engedni? Aztán: nem tudom, ez a Nordeo Bt 2314 halásztelek Erzsébet u. 17. Adószám: 23973897-1-13 hogy került ide? Hogy lehet egy ekkora rendezvényre egy darab villanysütővel kivonulni és abban egy darab tepsiben sütni a “kenyérlángost”. Aki ezt a dolgot megpályáztatta, és kiválasztotta ezt a szállítót, az milyen alapon döntött ez mellett a cég mellett? Ennek a cégnek nyilvánvalóan nem volt meg a kapacitása egy ilyen dologra. Egész nap nem tudtam a gyereknek egy darab ilyen “kenyérlángos”-nak nevezett (de nem is az volt hanem egy tepsiben sült pizza) valamit venni, mert mindig éppen sült, és majd 10 perc múlva menjek vissza. Akkor meg már elfogyott, mert “akik előre kifizették, azoknak kiadták”. Nagyon remélem, hogy ilyen blamát még egyszer nem követnek el, ez felháborító, hogy egy cég kezébe adják az egész üzletet, aki ráadásul képtelen azt kivitelezni. A cég sátrában dolgozó lányok lassúak, szétszórtak voltak, egyszer segítségképp bepördült csak úgy valahonnan egy civil ruhás lány, vállán keresztbe vetve a tarisztányája, és nekiállt kiszolgálni a lángost. Kézzel másztak bele a reszelt sajtba, kesztű, vagy szórókanál egyiknél sem volt. Hosszú, lógó hajuk repkedett az étel fölött. Tehát már élelmiszerbiztonsági szempontból sem feleltek meg. Kért valaki ezektől HACCP tanúsítványt a pályáztatáson? Nyugtát természetesen nemigen adtak, nem is lett volna rá idejük kézzel írogatni, pénztárgép meg nem volt náluk. Summa summárum, ilyen gyengén még egy rendezvény sem lett megszervezve itt a daru dombon étkeztetési szempontból, kérem az illetékeseket, erre figyeljenek. Sört kéttő helyen lehetett venni, ez is nagyon kevésnek bizonyult főleg este felé kígyóztak a sorok. Az emberek nem sorban állni mennek ki egy ilyen rendezvényre, és ez el is veheti a kedvüket a legközelebbi alkalomtól. Üdítőt is csak két helyen adtak, ez is nagyon kevés. A másik javaslatom, amit többektől is hallottam hiányolták velem együtt a műsorszámok közti zenét. Vagy magyar népzene, vagy nemzeti rock szóljon nem túl hangosan, de a hangulat fenntartása végett. Ami nagyon tetszett, hogy a gyerekeknek rengeteg ötletes dolgot hoztak ki, egész nap nem unták el magukat. Mindent összevetve jó rendezvény volt, csak a vendégek étel-ital ellátása volt nagyon gyenge, erre fektessenek kérem nagyobb hangsúlyt, első sorban nem a beszállítók nyereségelvárásait, hanem a vendégek igényeit szem előtt tartva.

  3. Perspektíva? szerint:

    A Szent Korona ketrecébe zárt nemzet (MH)

    A harmincadik jubileumra megrendezett István a király SS-katonák és kommandósok gyűrűjében mutatja a diktátor uralkodót
    Zsarnok, keresztény uralkodó, oldalán SS-tisztekkel és maffiózókkal, akik, ha kell, gátlástalanul a tömegbe lőnek – nem azzal van baj, hogy Alföldi Róbert így ábrázolja a kultikussá vált István, a király rockoperát, hanem hogy alapfelvetésébe olyannyira beleszeret, hogy valódi drámára, emberi viszonyokra és hús-vér karakterek kidolgozására már nem futja. A semlegességbe összemosott figurák a darab nagy részében tétován mozognak a szegedi Dóm tér óriási színpadán. Mintegy kétszáz táncos testesíti meg az elnyomott népet, amely az előadás végén véres pólóban, erőtlenül énekli az egykor még összetartozásról szóló, „Felkelt a napunk” kezdetű dalt. Az Alföldi-látomás új értelmezése az eddig nemzetről, összetartozásról szóló műnek, az általa vizionált despota uralkodó megkoronázása után azonban elénekeltetni a közönséggel a Himnuszt felháborító rendezői döntés.

  4. bonifác szerint:

    Szerintem ez a Szent István nem az Szent István, akit Robi bemutatott,Az a segbelőtt
    nyúl nem Koppányt, hanem a széttett lábú cselédlányt sem tudta volna legyőzni. Ez a
    király a Multikultik álma lehet. A magyaroké nem.Kinn voltam a dombon, nagyon jól
    éreztem magam,és alig vártam hogy újra hallhassam a csodálatos operát.Biztos, hogy
    vájtfülű fikázók ájuldoztak a “csodától”-Én nem szeretném ha ehhez a királynak nevezett
    nyomorulthoz bármi közöm lenne.Én inkább az eddig leírt, a beszédben elhangzott
    igazi királyhoz méltó Szent Király volt. Maminti kissé túloz, de az ellátás tényleg hagyott
    kívánnivalót .A hagyományt folytatni kell.

  5. Perspektíva? szerint:

    A zeneszerző bizonyára korosodik, hogy a nagy megrökönyödést kiváltó, de feltétlenül vulgarizáló módosításokat, ütemváltásokat – zenei prostitúciót -engedélyezte…) S végül, a Szent Korona köré záródó rács – e szakrális tárgy és közjogi csoda-fogalom, mint börtön? – mögötti ember „massza”, kik közül sokan motyogva, majd szenvtelenül kapnak bele a Himnusz éneklésébe,

    nos, ők nem mi vagyunk magyarok!

    Ők a rendező úr szánni való népe, akik semmit sem tudnak kezdeni olyan fogalmakkal, mint hazaszeretet, hit, erkölcs…

  6. bonifác szerint:

    Én inkább az eddig leírt, tiszteletre méltó Szent Királyt gondolom igazinak. (elnézést,
    helyreigazítottam fogalomzavaros mondatomat.) A hibáért elnézést kérek!!

  7. Gordon szerint:

    Alföldi megint leszerepelt.
    Lapozzunk!

  8. igazmondó szerint:

    Alföldi egy BAROM. Csak a baloldali “rajongók” túlmisztifikálták.

  9. Jack Ferro szerint:

    Gyerekek, az esti LORD koncertről senki?! Annyira jó buli volt. Hihetetlen, hogy ezek az “öreg” szombathelyi srácok még most is milyen energikusan nyomják! Jómagam utoljára a Magyar Néphadsereg kötelékében láttam őket 1989-ben Tapolcán. 24 év után megállapíthatom, hogy csak én öregedtem. A ROCK ÖRÖK ÉS ELPUSZTÍTHATATLAN!
    Köszi a LORDOT az önkormányzatnak!

  10. peace szerint:

    Küldöm ezt a “dalt” Csepel Vezetőinek, Kikeletnek és mindenkinek akik ezt érzik és értik.
    Azoknak is akik nem értik, de …
    http://www.youtube.com/watch?v=OmWrHDzapbk

    Peace

  11. nagyapó szerint:

    Apropó! A Magyarok kenyeréhez idén a várt mennyiség duplája, 100 tonna búza gyűlt össze.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. Vátesz szerint:

    A magyarnak szabadsága, hogy arra emlékezzen ott és akkor amikor akar! Nehogy már a bíboldók szabják meg hogy kire emlékezhetünk!

  13. Vátesz szerint:

    Balog Zoltán nemzeti erőforrás miniszter megerősítette, hogy nemcsak a cigánygyilkosságok áldozatainak hozzátartozóit részesíti a magyar állam kárpótlásban, hanem a cigányok által elkövetett gyilkosságok áldozatainak hozzátartozóit is!!!!!

    Ez igaz?

  14. Perspektíva? szerint:

    peace szerint:
    2013. augusztus 21., szerda – 20:18

    Köszönöm, nagyon is értem, ezen kívül csoda szép, és megható. Mondhatnók: “Lelkünkből szól ez a dal” (sajnos sok emberből hiányzik, mert pogány népének táborát erősíti még ma is) Ők a hit nélküliek, a beszűkültek.

    Valóban mindenkinek ajánlott, nem csak a Csepelieknek………..

  15. kispajtás szerint:

    nagyapó hány kéve búzát hordott össze (mit tett hozzá) a magyarok kenyeréhez???
    Apropó, csak úgy…

  16. […] lett itt uszoda, máshol BMX-pálya, fitnesz parkok, több kilométeres parti közvilágítás, de megújult a Daru domb, a parti sétány és az Ifjúsági Tábor is. A közelmúltban még a kiprivatizált és teljesen […]

  17. […] lett itt uszoda, BMX-pálya, fitnesz parkok, több kilométeres parti közvilágítás, de megújult a Daru domb, a parti sétány és az Ifjúsági Tábor is. A közelmúltban még a kiprivatizált és teljesen […]

Itt lehet hozzászólni !