Kövér László: Új időszak kezdődik most

A nyugat-balkáni országok uniós csatlakozásának segítésére szólított fel Kövér László szombaton Zágrábban.

Fidesz.hu

Az Országgyűlés elnöke a szábor, vagyis a zágrábi parlament Horvátország európai uniós csatlakozása alkalmából szervezett ünnepi ülését követően úgy fogalmazott: egy fontos időszak lezárult, egy új időszak kezdődik most. “Ebben az új időszakban nekünk új ajánlatunk van Horvátország számára: támogassuk együtt azokat az országokat, amelyek Horvátországot követhetik ezen az úton. Segítsük elő együtt, hogy Európa újraegyesítése befejeződjék!” – emelte ki a magyar házelnök.

Kövér László Magyarország nevében gratulált a horvátországi politikustársaknak, barátoknak és a horvát embereknek az ország uniós csatlakozásához. Hozzátette, hogy jelenléte egyben annak a támogatásnak a kifejezése, “amelyet Magyarország igyekezett megadni az első pillanatoktól fogva Horvátország számára az euroatlanti integrációs folyamatban”.


“Adjuk össze erőinket, hogy a saját nemzeti érdekeinket hatékonyabban tudjuk érvényesíteni”, mint olyan közép-európai országok, amelyeknek a történelme hosszú évszázadokon keresztül – az első világháború előtt és a második világháború után is – összefonódott – tette hozzá.

Ktüntetett szerep hazánknak

A zágrábi törvényhozás ünnepi ülésén a horvát közjogi méltóságok és az Európai Parlament horvát képviselői mellett a lengyel, a svéd, az osztrák, a francia és a szlovén törvényhozás, valamint az Európai Parlament delegációja is részt vett. Magyarország és a magyar diplomácia kitüntetett szerepét jelzi, hogy Kövér László az ünnepi ülésen közvetlenül Ivo Josipovic horvát köztársasági elnök mellett kapott helyet, a külföldi parlamenti delegációk közül pedig elsőként a magyar vendégeket köszöntötték a házigazdák. A záró sajtónyilatkozatok sorában is a magyar házelnök kapott elsőként szót.

Az ülésen Zoran Milanovic horvát miniszterelnök értékelte az uniós belépésig tett erőfeszítéseket, majd a különteremben tartott pezsgős koccintást megelőzően Ivo Josipovic államfő üdvözölte a csatlakozás történelmi pillanatát. Az integrációs folyamatban játszott szerepéért köszönetet mondott és kitüntetést is adott át Jadranka Kosor korábbi miniszterelnöknek, illetve Ivica Racan néhai köztársasági elnök családjának.

Forrás: Fidesz.hu

4 hozzászólás “Kövér László: Új időszak kezdődik most” bejegyzésre

  1. "?!" szerint:

    MEGEMLÉKEZÉS:

    Ma van a Magyar Szabadság Napja, amelyet az Országgyűlés 2001. május 8-án minősített nemzeti emléknappá, és úgy határozott, hogy az emléknap ünnepségeit minden év június utolsó szombatján kell megrendezni!

    Ezen a napon arra illik emlékezni (még a csepel.infosoknak is, ha tényleg annyira „nemzeti”-ek, mint ahogy hírdetik), hogy a német csapatok 1944. március 19-én történt bevonulásával elkezdődött 47 évig és 114 napig tartó előbb német-, majd szovjet katonai megszállás után, a megszálló szovjet csapatok kivonása hivatalosan 1991. június 30-án (22 évvel ezelőtt) fejeződött be, és ettől az időponttól nyerte vissza hazánk a szabadságát!

    A Magyar Szabadság Napját.első alkalommal 1991. június utolsó szombatján Gödöllőn ünnepelték meg (a Gödöllői Repülőteret 1964. óta használó budapesti ejtőernyősök részvételével), ezért döntött úgy a Magyar Országgyűlés 2001. május 8-án, hogy a Magyar Szabadság Napját minden év június utolsó szombatján kell megünnepelni!

    A Gödöllőn tegnap megrendezett ünnepségről a Duna Tv élő közvetítést adott!

  2. nagyapó szerint:

    Örülök a horvát csatlakozásnak. Nagyobb lehetősége annak, hogy a visegrádi csoport öttagúra bővüljön.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. ... Grün szerint:

    Öreg farok!
    “a visegrádi csoport öttagúra bővüljön”?!
    Régen azért ült két tüzér az ágyútalpon, hogy jobban bírják a rázást!
    Ezen a zalapon öt jobb lett volna?! 😛

  4. ... Grün szerint:

    “Pontosan a jogbiztonság, valamint a korrupció elleni küzdelem terén kell még nagy lépéseket tennie” Zágrábnak – vélekedett Angela Merkel szombaton nyilvánosságra került podcast üzenetében. Ezen kívül további reformokra van szükség a gazdaság és a munkaerőpiac területén az adriai országban”
    .
    Frau Merkel! Higgye el ezt a mi viktorunk (akinek Ön még a zesernyőjét sem vihetné) jobban tudja! ))) 😛 (((
    .
    http://www.mfor.hu/cikkek/Merkel__gazdasagi_reformokra_is_szukseguk_van_a_horvatoknak.html

Itt lehet hozzászólni !