Saját holdja van a Föld mellett ma elhaladó kisbolygónak

Hirado.hu

A NASA kutatói bejelentették, a Föld mellett pénteken, biztonságos távolságban elhaladó nagyobb kisbolygó saját holddal rendelkezik.

A szakemberek egy sor radarfelvételt készítettek szerdán este a közeledő 1998QE2 kisbolygóról (aszteroida) a goldstone-i Mélyűri Hálózat segítségével. A kétórás vizsgálat folyamán begyűjtött képek azt mutatják, hogy az űrvándor valójában egy bináris rendszer.

Maga a kisbolygó durván 2,7 kilométer átmérőjű, a körülötte keringő szatellit a becslések szerint 600 méter széles lehet – írja a NASA. A kettős rendszerek igen elterjedtek a Föld-közeli aszteroidák világában. A szakemberek szerint a legalább 200 méter átmérőjű űrvándorok mintegy 16 százaléka kettős vagy hármas rendszer.

Az 1998 QE2 nem jelent veszélyt a Földre az elrepülés folyamán. Pénteken, magyar idő szerint 22.59-kor kerül legközelebb hozzánk, és a várakozások szerint mintegy 5,8 millió kilométeres távolságban (15-szörös Föld-Hold távolság) halad el a bolygó mellett. Az aszteroida szabad szemmel nem, csak teleszkópokkal figyelhető meg.

Az első radarképek az aszteroidáról, melyek 6 millió kilométeres távolságban készültek. Az apró fehér petty egy hold vagy szatellit, mely a kisbolygó körül kering. (Fotó: NASA/JPL-Caltech/GSSR)

Bár ártalmatlan távolságban halad el, ez lesz az 1998 QE2 kisbolygó legközelebbi elrepülése a Föld mellett a következő két évszázadban. Az eseményt a csillagászok nyomon követik. A 70 méteres Mélyűri Hálózat mellett a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatóriumot is felhasználják, és egészen június 9-ig követik majd a kisbolygót. A két teleszkóp egymást kiegészítő képalkotó képességekkel rendelkezik, melyek révén a kutatók a lehető legtöbb adatat gyűjthetik be az aszteroida villámlátogatása során.

A radarképek segítenek a csillagászoknak megismerni az aszteroidák  természetét és tökéletesíteni az orbitális pályájukat érintő számításaikat. Eme előzetes felvételek felbontása képpontonként megközelítőleg 75 méter. Mindez az elkövetkező napokban tovább nő, ahogy egyre több adat válik elérhetővé.

Az 1998 QE2-t 1998. augusztus 19-én fedezték fel az MIT Lincoln Föld-közeli Aszteroidakutató programjának keretében.

A NASA igyekszik nyomon követni ama Föld-közeli objektumokat, melyek potenciális veszélyt jelenthetnek a planétára. Ambiciózus kisbolygókutatási tervei között szerepel az OSIRIS-REx misszió, amely 2016-ban indulna és 2020-ban randevúzna az 1999 RQ36 kisbolygóval.

Forrás: Hirado.hu

5 hozzászólás “Saját holdja van a Föld mellett ma elhaladó kisbolygónak” bejegyzésre

  1. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    Bár felfogható lenne emberi ésszel az űr. Nagyon kiváncsi vagyok mi zajlik ott fent. Olvastam keresnek embereket a Mars-kutatásra. Fellőni mindenkit fel lehet, bázist akarnak létrehozni, ott születni, és így tovább. Az egyetlen kivitelezhetetlen dolog a Földre való visszajutás. Olyan lenne mint a Total Recall Emlékmás film, az is Marsról szól, de ott már konkrétan élnek akkor.

    Bár lehetne hangot küldeni a Földre milyen hangok vannak ott az űrben, az űr színe is érdekel, mert nemcsak úgy egyszerűen fekete az ám…nem bizony. Látni akarom a csillagokat ott az űrben, amiket itt a Földön erkélyen ülve, vagy a Sóderbányán elterülve bámulunk. Meg szeretném látni a Földet, és szeretném látni Európát, és szeretném látni a kínai Nagy Falat, állítólag űrből látható. Azt olvastam a Hun Birodalom című könyvben, hogy mivel nagyjából onnan eredünk, Mongólia környékéről, állítólag a Falat pont a mi népünk ellen húzták fel, amikor hódítottak és folyamatosan jöttek nyugatnak. na mindegy. Izgi, bár lenne ilyen hiper-szuper távcsövem, meg kukkerem, biztos kémlelném az eget, jó dolog ám az….szép és tök káprázatos szerintem 😉

  2. nagyapó szerint:

    Az űr tanulmányozására van egyszerűbb mód. Nem kell távcső, radar, rádiótávcső. Bele kell olvasni a komcsi kommentelők írásaiba. Rendkívüli a sötétség.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. ebihal szerint:

    Nem lehetne felrakni rá nagyapót?

  4. hitetlen szerint:

    Megy ő magától is nemsokára…

  5. ... Grün szerint:

    Öreg Farok!
    Csukd be a szemed, nézz körül odabenn és meg tudod mi az űr és a sötétség! ))) 😀 (((

Itt lehet hozzászólni !