Gyorshír: nem bűncselekmény a fiktív útépítés

Csepel.info

Bűncselekmény hiányában lezárta a rendőrség a csepeli fiktív útépítésekben és útjavításokban a nyomozást – értesült a Csepel.info. A feljelentést azért tette az önkormányzat, mert a gyanú szerint az MSZP-s kormányzás idején csak “papíron”, azaz hamis teljesítésigazolásokkal újítottak fel kerületi utakat. Az utakon a valóságban nem, vagy csak minimális munkát végeztek, a munkákat ennek ellenére hivatalosan leigazolták, majd a “munkavégzés” árát minden esetben teljes egészében átutalták. Elképesztő, de olyan eset is előfordult, hogy úgy újítottak fel és adtak át egy utat, hogy még az út sem létezett a valóságban. Az önkormányzat kára a becslések szerint ez esetben 67 millió forint volt – ÁFA nélkül -, az eset azonban a rendőrség szerint nem bűncselekmény.

Az esetet a politikai korrupció egyik tipikus példájaként mutatta be egy fiatal újságíró 2011-ben, a Transparency International Magyarország, a DocuArt és az Indavideó pályázatán. A videóban bemutatott lakásmutyi-ügyben is több mint három évvel ezelőtt indult nyomozás, mindeddig vádemelés nélkül. A csepeli önkormányzatnál a korrupció-gyanús ügyletek és szerződések megszüntetése után – az inflációt is beleszámolva – 2227 millió forinttal, azaz több mint kétmilliárd forinttal tudták csökkenteni az éves kiadásokat úgy, hogy számos önkormányzati szolgáltatást még bővítettek is közben. Az önkormányzat részéről hivatalos kommentár még nem érkezett az ügyben, úgy tudjuk, hogy a nyomozás lezárását teljes megdöbbenés fogadta.

Nem az első érthetetlen eset

Az ügyészség bűncselekmény hiányára hivatkozva a közelmúltban szüntette meg a Szenteczky János csepeli MSZP-elnök ellen hűtlen kezelés miatt indított egyik büntetőügyben is a nyomozást. Annak az volt az előzménye, hogy a politikus a 62 millió forintos veszteséggel küszködő Csepeli Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójaként úgy döntött egy közel ötmillió forintos korengedményes nyugdíjazásról, hogy a cég üzleti terve ezt nem tette lehetővé, a tulajdonos önkormányzat pedig nem engedélyezte, és pénzt sem adott rá. A cégtulajdonos csepeli képviselő-testület hiába utasította el egymás után kétszer a korengedményes nyugdíjazásról szóló határozati javaslatot, a politikus juszt is kifizettette a pénzt.

Csepel.info

16 hozzászólás “Gyorshír: nem bűncselekmény a fiktív útépítés” bejegyzésre

  1. "?!" szerint:

    “kétmilliárd forinttal tudták csökkenteni az éves kiadásokat” – írták a fenti bejegyzésben!

    Meg tudom erősíteni, hogy a jelenlegi csepeli narancsos önkormányzatnak kurvául megy a kiadáscsökkentés az alábbi módon!

    2011. évi kerületi beruházás:
    Előirányzat: 1 milliárd 384 millió Ft,
    Teljesítve: 293 millió Ft.
    Megtakarítva: 1 milliárd 91 millió Ft.

    2011. évi kerületi felújítás:
    Előirányzat: 1 milliárd 146 millió Ft,
    Teljesítve: 252 millió Ft.
    Megtakarítva: 894 millió Ft.
    ——————————————–
    Tehát 2011-ben megtakarítás összesen: 1 milliárd 985 millió Ft, mert ennyi értékű tervezett beruházás és felújítás megvalósításához a 2011, évben hozzá sem kezdtek!

    2012. évi kerületi beruházás:
    Előirányzat: 1 milliárd 375 millió Ft,
    Teljesítve: 247 millió Ft.
    Megtakarítva: 1 milliárd 128 millió Ft.

    2012. évi kerületi felújítás:
    Előirányzat: 1 milliárd 100 millió Ft,
    Teljesítve: 238 millió Ft.
    Megtakarítva: 862 millió Ft.
    ——————————————–
    Tehát 2012-ben megtakarítás összesen: 1 milliárd 990 millió Ft, mert ennyi értékű tervezett beruházás és felújítás megvalósításához a 2012, évben sem kezdtek hozzá!

    A fenti tényadatok bizonyítják, hogy a csepeli narancsosok azzal a módszerrel csökkentik a kiadásokat, hogy az önkormányzat költségvetésébe tételesen betervezett feladatok többségének az elvégzését el sem kezdik, és a semmittevés eredményeként jelentős megtakarítást tudnak kimutatni minden évben!

    Hát nem ügyesek ezek a rafinált csepeli narancsosok? Ehhez gratulálni kell?!

  2. admin szerint:

    Kedves írásjel: nézz nyugodtan utána a költségvetési számoknak. 2012-re több mint 2 milliárd forinttal csökkentek a csepeli önkormányzat kiadásai a 2010-es évhez képest. 2013-ra ez még sokkal több lesz, de mivel jelentős szerkezeti átalakítások voltak 2012-2013 fordulóján (járási rendszer, oktatás átalakítása), a 2013-as költségvetés már nehezen hasonlítható össze a korábbiakkal.

  3. hajós szerint:

    “nézz nyugodtan utána a költségvetési számoknak. 2012-re több mint 2 milliárd forinttal csökkentek a csepeli önkormányzat kiadásai a 2010-es évhez képest”

    Nyugodtan utánanéztem:

    2010 kiadás: 18,5 milliárd Ft.
    2012 kiadás: 15 milliárd Ft.

    Tehát valóban több mint 2 milliárd Ft-tal csökkent a kiadás, ugyanis 3,5 milliárd Ft-tal csökkent, ami tényleg több mint 2 milliárd.

    De akkor nézzük meg a bevételeket is:

    2010 bevétel: 19,2 milliárd Ft
    2012 bevétel: 16,4 milliárd Ft.

    Hát a bevétel is csökkent 2,8 milliárd Ft-tal. Megjegyzem, a bevétel 2010-ben és 2012-ben is több volt, mint a kiadás, tehát többlettel zárt az önkormányzat.

    Tulajdonképpen miért is kell annyira büszkének lenni arra, hogy csökkent a kiadás? Alig jutott pénz pl. társasház-felújításokra, stb.

  4. admin szerint:

    2010. év

    Bevételek: 13.536.404 e Ft
    Kiadások: 17.291.338 e Ft

    2012. év

    Bevételek: 13.071.607 e Ft
    Kiadások: 15.221.158 e Ft

    A kiadási oldalon a különbség: 2.070.180 e Ft

    Az infláció figyelembevételével ugyanez már 2227 millió forint. Ennyibe került az MSZP-s vezetés velejéig romlott rendszere a csepeli adófizetőknek évente.

  5. "?!" szerint:

    Kedves “admin”!

    Ha nem vetted volna észre, akkor felhívom a figyelmedet arra, hogy a ma 11:28-kor megjelent hozzászólásomban leírt adatokkal éppen azt bizonyítottam, hogy milyen ügyesek vagytok!

    Most viszont még arra is felhívom a figyelmedet, hogy velem szemben feleslegesen erőlködsz, mert a 2011., valamint 2012. évek előző hozzászólásomban közölt teljesítési adatokkal szemben, az általad említett 2010. évben 1 milliárd 99 millió Ft értékű kerületi felújítás, valamint 1 milliárd 33 millió Ft értékű kerületi beruházás lett megvalósítva!

    Tehát a 2010. évben ténylegesen megvalósult felújítások és beruházások együttes összege 2 milliárd 132 millió Ft, és ez hasonlítható össze a Ti általatok 2011-ben teljesített 545 millió Ft-tal és 2012-ben teljesített 485 millió Ft-tal!

    A fentiekből magad is láthatod, hogy könnyű úgy 2 milliárd Ft évenkénti megtakarítást elérni, ha a 2010-ben megvalósult 2 milliárd 132 millió Ft-hoz hasonló összeget állítanak be előirányzatként az önkormányzat költségvetésébe, de ennek a 25 %-át sem valósítják meg az adott költségvetési évben!

    Ha cáfolni tudod az általam leírt számokat, akkor tételesen cáfold meg, de ahhoz neked még fel kell nőni, hogy engem ebben a témakörben kioktathass!

    Világos, kedves “admin”?!

    Még annyit jegyzek meg, hogy rohadtul levizsgáztál előttem azzal a pofátlan kijelentéseddel, hogy “2013-ra ez még sokkal több lesz”!

    Ezután a kijelentésed után abszolút nem csodálkozom azon, hogy dől belőletek a hazugság!
    Vagy azért, mert fel sem tudjátok fogni, hogy miről írtok, vagy azért, mert olyan pofátlanok vagytok, hogy mindenkit hülyének néztek.

  6. hajós szerint:

    admin, vaze! Te a tervszámokat írtad le, én viszont a ténylegesen teljesült tényszámokat.

    Akkor még egyszer a tényleges teljesítés:

    2010:

    Bevétel: 19.225.813 eFt
    Kiadás: 18.529.953 eFt.

    2012:

    Bevétel: 16.416.508 eFt
    Kiadás: 15.077.506 eFt.

  7. hajós szerint:

    Csak egy érdekes adat a 2012-es beszámolóból:

    Társasházak felújításának támogatására terveztek adni 460 millió Ft-ot.
    Ténylegesen adtak: 11 millió Ft-ot.

  8. admin szerint:

    Több milliárdos pályázati támogatáshoz juttatta az önkormányzat a panelházas lakótelepeket: sorban a harmadik pályázat is 1,3 milliárd forint értékű volt, ami tényszerűen sokkal-sokkal több, mint 460 millió forint.

    Mi a költségvetési adatokkal is tényeket írtunk le, amelyekkel lehet vitatkozni – például, hogy valójában sokkal többet loptak 2010 előtt -, de attól még az, hogy most sokkal hatékonyabban működik az önkormányzat, és bizonyíthatóan sikerült a korrupciót megfékezni, nehéz.

  9. Bugi szerint:

    Tudom, hogy pont én szoktam mondani, hogy évi kétmilliárd forintot nyúltak le a kommancsok idején, és ez pontosan látható a költségvetési adatokból, de tulajdonképpen tök mindegy, hogy az egy vagy két és fél.

    A lopás az lopás, és ne mentegetőzzön itt egyik kommancs kommentelő sem, aki részese volt a csepeliek nagy lenyúlásának, hogy szerinte mondjuk évi százmillióval vagy négyszázzal kevesebb volt.

  10. hajós szerint:

    Már megint hazudozol, admin. Te is nagyon jól tudod, hogy abból az 1,3 milliárdból csak 615 milliót fordítanak majd panelfelújításra, konkrétan a Szent Imre tér közvetlen közelében lévő néhány házra. A többiből a Szent Imre teret fogják turkálgatni, meg ilyenek.

    Ez nem változtat azon, hogy a 2012-re betervezett 460 millió Ft társasház-feljútási támogatásból csak 11 millió Ft valósult meg.

    A tényekkel igencsak hadilábon állsz, admin.

    Nektek fideszeseknek gőzötök sincs a valóságos helyzetről, számokról, tényekről, adatokról. Nektek ki van adva, hogy mindenhol papagáj módra ismételgessétek, hogy évi 2 milliárdot lopott az mszp, és kb. ennyit tudtok mondani mindenre.

  11. "?!" szerint:

    Kedves “admin”!

    Ugye a személyedben ahhoz az “admin”-hoz van szerencsém, aki 510 eFt/hó díjazásért, valamint egy közpénzből üzemeltetett önkormányzati tulajdonú személyautó kizárólagos használati jogáért hirdeti itt főállásban a hazugságokat?

    Aki a közpénzből előállított Vörös Csepel című könyv 77. oldalán képes volt leírni azt az orbitális hazugságot, hogy “az észak-csepeli területért kapott sok pénz úgy eltűnt örökre, hogy senki nem tudja megmondani, hogy vegytiszta tolvajláson kívül azt mire költötték”, miközben 3,6 milliárd Ft-ot 2010. októberben megörököltetek a Tóth Mihály által vezetett önkormányzattól (csak letagadtátok, mert el akartátok lopni), és azóta is ebből a pénzből vigéckedtek úgy, hogy a ma esti képviselő-testületi ülésen is 2 milliárd 254 millió Ft “északi” pénzmaradvány 2012. évi felhasználásáról fogtok dönteni?

    Örülnék, ha vállalnád önmagadat, de a hallgatást is elfogadom egyetértésnek!

  12. Bugi szerint:

    Kár tombolni: nem én vagyok admin. Persze megértem, hogy a 16 éves rablógazdálkodás után, melynek a végén már évente több mind kétmilliárd forint gurult az elvtársi süllyesztőbe évente, próbáljátok terelni a szót.

  13. "?!" szerint:

    Kedves bugris “Bugi”!

    Neked olyan sötét van a fejedben, mint egy elhagyott mélyművelésű kőszénbányában!

    Nyugodj meg, és hidd el, hogy téged itt senki nem tekint “admin”-nak, hiszen köztudott, hogy az a feladat meghaladja a szellemi képességedet!

    Az “évente gurult kétmilliárd forint”-ról is azért hablatyolsz folyamatosan, mert Te ugyan láttad amint főnökeid tolták a talicskát, de már az is elfelejtetted, kik voltak talicskázó személyek.

  14. kekec szerint:

    Itt felesleges bárkinek is panaszkodni arról. hogy a bűncselekményt a rendőrség nem minősíti annak. A leírtak alapján én is annak vélem, de ezt jogilag is meg kell alapozni.
    Nem értem, milyen jogászok adnak tanácsokat az önkormányzatnak havi egymilláért?
    Lehet a rendőrségi döntés ellen fellebbezni is…
    Én nem vagyok jogász, de ennyit még én is tudok!
    Mindent bele, önkormányzat, jó lenne, ha valamit tényleg végig vinnének már ítéletig, nem csak hirdetnék a visszaéléseket!
    Még azt a tetves gyurcsótányt sem tudta elkapni a Fityesz…

  15. Vátesz szerint:

    A járda alá sárga kavicsot tettek alapozásnak, s azt állították, hogy ez szárazbeton! Amikor ezt szóvátettem, az ötmillió forintos előnyugdíjazott kijött az építésvezetővel, s közölték, fizessek húszezer forintot, s akkor 1 négyzetméteren felbontják a járdát ellenőrzésre. Természtesen én ezt nem kértem, mondván, tisztelt asszonyom, nem az én pénzemből épült a járda, miért én fizessek az ellenőrzésért!

  16. Gordom szerint:

    Ki kell rúgni a rendőrségi vezetőket.
    Tisztelt rendőrök!
    Nem a Fidesz seggét kell nyalni, hanem szakszerűen nyomozni!
    Kulcsár Attila 8 elemis “bróker” a kihallgatáson leszopatta az egész bagázst.
    Ma gazdasági bűncselekményt csak az nem követ el, aki nem akar,mivel a rendőrök csak a politikusok seggét nyalják, se nem szolgálnak, se nem védenek , csak bírságolnak.

Itt lehet hozzászólni !