Ingyenes lehet a kéményseprés

MNO

Illusztráció

Ingyenes lehet a kéményseprés a kormány újabb rezsicsökkentő tervei szerint. A Fidesz frakcióvezetője Rogán Antal elfogadhatatlannak nevezte, hogy több településen majdnem a háromszorosára emelkedett a tarifa, ezért gondolkoznak radikálisabb lépéseken.

A kémények ellenőrzése évente kötelező. A budapesti társasházak többségében ennek összege gázüzemű berendezés esetén 1500 forint. Vannak azonban olyan kistelepülések, ahol ennek az összegnek a háromszorosát kell fizetni.


– Több olyan települést is találtunk az országban, alapvetően kistelepüléseket, ahol radikális mértékben emelkedett meg a díj. Olyat is tudok mondani, ahol a kéményseprés díja 1800-ról 4500 forintra nőtt, ez elfogadhatatlan – jelentette ki Rogán Antal.

Ingyenes lehet a kéményseprés

A kormány ígérete szerint jelentős mértékű lesz az árcsökkentés, de azt is elképzelhetőnek tartják, hogy ingyenes lesz a kéményseprés. Ehhez a rendszert is át kell alakítani, amely így közszolgáltatásként működne tovább.

– Itt nem 10 százalékos mértékű csökkentésben, hanem jelentős változásban gondolkozunk. Az ezzel kapcsolatos részletek kidolgozás alatt állnak, rövidesen a kormány, illetve a Fidesz közös előterjesztéseként a parlament elé fog kerülni. Tehát meg tudom erősíteni, hogy jelentősen mérsékelni fogjuk a kéményseprési díjakat, ha kell azzal is, hogy átalakítjuk az ezzel kapcsolatos rendszert – tette hozzá a Fidesz frakcióvezetője.

Így lehetne térítésmentes

Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke azt mondja, a díjmentes kéményfenntartás önkormányzati finanszírozással vagy adóvisszaigényléssel lenne elképzelhető.

A díjak egységes csökkentéséről, illetve azok eltörléséről a kormány 2 hét múlva ígért tájékoztatást.

Forrás: MNO

9 hozzászólás “Ingyenes lehet a kéményseprés” bejegyzésre

  1. John Doe szerint:

    Addig rendben, hogy drága itt Csepelen is a semmire, mert be sem engedik őket. Azért engem megnyugtat, hogy egy évben egyszer ellenőriznek. Amennyiben egy petákot sem kapnak, nem tudom, hogy mennyire fognak rámenősek lenni. A további része az a megszűnő munkahelyek száma lesz?

  2. lolka szerint:

    De itt lesz a gázkészülékek ellenőriztetése 2013 december 31 ami viszont nem lesz “két fillér”…

  3. John Doe szerint:

    lolka, a társasházi alapvezetéket már ellenőriztetni és kijavíttani is kellett, nem kevés pénzért. A gázmérő a Főgáz tulajdona, annak a mért csonkjától, a lakáson belül, az összes fogyasztóig a vezetéket le kell ellenőriztetni, a menetes kötéseket megszüntetni, az elzárószelepeket szabványosra cserélni. A készülékeket kizárólag minősített flexicsővel bekötni. A mérőnél az egyedi EPH-t ki kell építtetni, valamint az elektromos hálózattal csatlakozó gázkészülékeknél is. A felülcizsgálat díja kb 4.000,- , a javítás pedig? Az attól függ. 10.000,- alatt sehol nem jöhet ki. Ez nem újkeletű dolog, csak eddig nem figyelmeztetett és szankcionált senki érte.

  4. ebihal szerint:

    Azt mondja : “ingyenes lehet”. Akkor a FŐKÉTÜSZ fenntartását miből is fizetik, és
    kik fizetik?

  5. felix szerint:

    Újabb “ingyen” ebéd, de vajon lesz e vacsora?

  6. vitéz bihari Grün szerint:

    Jó napot kívánok!
    Kéményellenőrzés! Önnek két kémény szerepel a nyilvántartásunkban!
    Nézzen fel uram, ott fenn láthatóak!
    Köszönöm uram, valóban! Kérek négyezer nyolcszáz forintot!
    Legyen szerencsém máskor is!
    Fogja meg a gombját! 😛

  7. robi szerint:

    Messze vagyok attól, hogy megsirassam őket.

    Kerestek szépen az elmúlt években. Kevesen tudják, hogy egy valamirevaló ” kéményseprő “-nek ( legalább is az általam ismerteknek) van egy maszek kéményjavító vállalkozása is. A feltárt hiányosságok elhárítására mindjárt van jelentkező is.

    Évekkel ezelőtt volt a kerületben egy kéménybélelési pályázat. A társasházakat kötelezték a rossz kémények bélelésére. Az építési hatóság életveszélyre utaló határozata ellenére csak azok a házak pályázhattak, akik – szép summáért – új szakvélemény rendeltek a FŐKÉTÜSZ-től. Mit gondoltak? Maguktól megjavultak a kémények? Vagy csak szimpla lehúzás volt?

    Arról már nem is beszélek, hogy kéményseprővel utoljára tán a hetvenes években találkoztam utoljára. Én maradnék a kéményellenőr kifejezésnél.

  8. “Nagy öröm érte a balatonfüredi országos KISZ-vezetőségi ülés ifjú résztvevőit. Ellátogatott közéjük Kocsis Máté elvtárs, az MSZMP Agitációs és Propaganda Bizottságának Elnöke, hogy nyílt, szívélyes légkörű eszmecserét folytasson a fiatal aktivistákkal. “Vannak országunkban olyan fiatalok, akik állandóan elégedetlenkednek, hosszú hajat növesztenek, csindradratta zenéket hallgatnak, és felülnek azoknak a nyugati imperialista köröknek, akik minden lehetséges módon szocialista Hazánk vesztére törnek. Szerencsére vannak még olyan fiatalok is, sőt, ők a többség, akiket itt látok, és örül az én szívem: akik meg tudják védeni vívmányainkat, a szocializmust építő nemzetet, és szépen, csendben dolgoznak az előttünk álló fényes jövőért” – jelentette ki Kocsis Máté elvtárs. “Jó látni, hogy az anarchista felforgatók és a nyugatról pénzelt provokátorok nem csak a Munkásőrséggel, de a KISZ Ifjú Gárdájával is szembetalálják magukat. A szocializmus felépítése, elvtársak, kemény munka, de ennek részesei és idővel a haszonélvezői is a magyar fiatalok lesznek” – fejezte be Kocsis elvtárs, aki felavatta a KISZ-vezetők Pavlik Morozov Élgárdájának aranypaszományos csapatzászlaját, majd Volga gépkocsijába ülve távozott, de a KISZ vezetők, még sokáig, lelkesen integettek utána tagsági könyveikkel, hogy azután csillogó szemmel mondogassák egymásnak: “szép, hasznos, hazaépítő napunk volt!”
    .
    A hőbörgőkből mostanára politikai élcsapat lett! 😛
    .
    http://magyarinfo.blog.hu/2013/04/14/kocsis_mate_ketfele_fiatal_van_a_szocializmusban

  9. "?!" szerint:

    Hajrá Rozzant Tóni!

    Ne csak gondolkodjatok a kéményseprés ingyenessé tételén, hanem cselekedjetek!

    Ha a kőbevésett alaptörvényt néhány nap alatt kurva gyorsan tudjátok módosítgatni, akkor villámgyorsan döntsétek el, hogy melyik önkormányzati árhatósági hatáskörbe tartozó szolgáltatások árát csökkentitek, vagy teszitek ingyenessé, a “népnyúzó rohadt multi” önkormányzati közüzemi szolgáltató cégek árbevételének a terhére!

    Ne habozzatok és ne óvatoskodjatok, hiszen ebben az esetben sem a saját farkatokkal veritek a csalánt!

    Csak arra vigyázzatok balfácánok, nehogy úgy egységesítsétek az eltérő feltételekkel és eltérő költséggel működtethető közüzemi cégek árait, hogy átlagolás eredményeként egyes településeken (például a Fővárosban) megemelitek a jelenlegi díjakat, mert akkor előbb alakítja át a lakosság a rendszert (úgy, hogy elhajt titeket), mint amikorra Ti képesek lesztek átalakítani a szolgáltatásokkal kapcsolatos árképzési és elszámoló rendszert!

    Tehát ne csak dumáljatok hanem cselekedjetek, mert már baromi módon unalmas az időhúzó dilettáns és süket dumátok!

Itt lehet hozzászólni !