Nyári időszámítás: minden, amit az óraállításról tudni kell

Hirado.hu

Hajnali 2-kor 3 órára kell állítani az órákat, a közösségi közlekedést is érinti. Az ország egynapi energiafogyasztása spórolható meg általa.

A nyári időszámítás bevezetését az amerikai Benjamin Franklin vetette fel 1784-ben, de csak 1916-ban vezették be először Amerikában, azaz a helyi időt egy órával előre állították az adott időzóna idejéhez képest. (A nyári időszámítás elnevezés onnan ered, hogy ez az időszak – az adott féltekén – nagyrészt a nyárra esik.) Az óraállítási módszer azon alapul, hogy a tavaszi és őszi napéjegyenlőség között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák, és ha a nap által sugárzott “ingyenes” fény nagyjából egybeesik a lakosság ébrenlétével, kevesebb lehet a világításra elhasznált villamos energia mennyisége. Az Európai Unióban egységesen alkalmazott módszer lényege, hogy a szokásos ébrenléti időszak – jellemzően reggel 7 és este 10 óra között – minél inkább közelítsen a természetes nappali világosság idejéhez.

Egy óra világosság

Az alternatív időszámítás  Magyarországon először 1916-tól 1957-ig működött, hosszabb-rövidebb kihagyásokkal. Az 1973-as kőolajválság után a nyugati világ országai újra elővették az óraállítás ötletét, hogy a vállalatok és a háztartások számára egy óra világosságot nyerjenek, és ezzel energiát takarítsanak meg. A nyári időszámítást elsőként Franciaországban vezették be, 1976-ban, a példát számos európai ország követte. Nálunk 1980. április 6-án, villamosenergia-megtakarítási célból vezették be újra, az órákat szeptember végén igazították vissza. Az Egyesült Államokban a nyári időszámítás 20 év óta változatlan szabályait 2007-ben – az energiafelhasználás további csökkentésének reményében – megváltoztatták. Eszerint náluk a nyári időszámítás március második vasárnapjától november első vasárnapjáig tart. Oroszországban 2011-ben elnöki rendelettel eltörölték a téli időszámítást. Az új moszkvai idő az addigi nyári idő lett. Fehéroroszország és Ukrajna ugyanígy járt el.

Uniós rendben

1996-ban egy kormányrendelet az Európai Unió tagállamaiban érvényes rendszerhez igazította a magyar gyakorlatot, így a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján, közép-európai idő szerint 2 órakor kezdődik és október utolsó vasárnapján 3 órakor végződik. (A módosításra a nemzetközi utazási menetrendek harmonizációja miatt is szükség volt.)

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. szerint az óraátállítással megközelítőleg Magyarország egynapi fogyasztásának megfelelő villamos energia spórolható meg.  Magyarországon 1980 óta működik a rendszer, a mindenkori fogyasztási adatok alapján a tavaszi óraátállítást követően 1-4 százalékkal (1000-5000 MWh) csökken a fogyasztás, az októberi visszaállítás pedig nem okoz többletfogyasztást, így éves szinten 100-120 GWh-val kevesebbet fogyaszt az ország.

Érinti a menetrendeket is!

Az átállás a közösségi közlekedés menetrendjét is érinti. A Nyugati pályaudvarról Szobra 0.48-kor és a Szolnokra 0.43-kor induló vonat már a nyári időszámítás szerint érkezik a végállomásra, a Lajosmizséről eredetileg 2.45-kor és a Debrecenből 2.36-kor induló szerelvények pedig 3 órakor indulnak a Nyugati pályaudvarra. A nemzetközi forgalomban a Kálmán Imre, a Wiener Walzer, a Metropol és az Ister EuroNight, valamint a Tisza, a Beograd és a Corona nemzetközi gyorsvonat közlekedésekben lehet késésekre számítani. A Volánbusznak nem lesz úton lévő járata, Budapesten az éjszaki járatok 2 és 3 óra közötti nem indulnak, egyes buszok esetében pedig (918, 930, 938, 940, 941, 943, 948, 956, 963, 980, 990, 992, 996, 996A, 999) az indulási időpontok vagy az útvonal egy szakasza változik meg.

Kára, haszna

A nyári-téli időszámítás és az energiatakarékosság közötti összefüggést az utóbbi időben egyre többen vitatják arra hivatkozva, hogy napjainkban sokkal rugalmasabb a közvilágítás rendszere, megváltoztak a fogyasztási szokások – az emberek többet néznek tévét – és elterjedtek a légkondicionáló berendezések is, ami megváltoztatta a korábban még jelentős megtakarítással járó nyári időszámítás előnyeit és hátrányait. Mindeközben az átállás hatással van az emberek bioritmusára, közérzetére, statisztikák szerint az ezt követő napokban nő a közlekedési balesetek száma.
A vasárnap életbe lépő nyári időszámítás Európában október 27-éig tart.

Forrás: Hirado.hu

16 hozzászólás “Nyári időszámítás: minden, amit az óraállításról tudni kell” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Idióta Dr. grün t.t., 1/2eszű1/2x, azaz Don Quijote & Sancho Panza még nem talált valami Orbán ellenest írást?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. vitéz bihari Grün szerint:

    Öreg Pöcs!
    Kérésed parancs!
    Itt egy cikk a ti kis Zsugás Vilitekről! Vagy Kim Dzsong Viktor?! ))) 😛 (((
    .
    “Mindenesetre tény, hogy Orbán Viktor egyszemélyi döntéshozatallal, korlátlan hatalommal vezeti ezt a demokratikusnak nevezett pártot, amelynek tagjai között sokan vannak olyanok, akiknek ez egyáltalán nem tetszik. Az már az ő döntésük, hogy ennek ellenére mégis miért vannak még mindig Orbán Viktor hatalmának árnyékában.”
    .
    http://www.stop.hu/belfold/fidesz-25-ev-a-jogallamisagtol-az-egyszemelyi-iranyitasig/1135151/

  3. vitéz bihari Grün szerint:

    “Nyári időszámítás: minden, amit az óraállításról tudni kell”
    Jobb kezünk hüvelyk és mutatóujjának körmével kihúzzuk a felhúzókoronát majd a mutatókat egy órával előbbre tekerjük, visszatolva a koronát tekerünk néhányat!
    Aki lusta hajnali kettőkor felkelni csak ezért, az bármikor megteheti!
    Egyelőre még pótdíj fizetése nélkül! ))) 😛 (((

  4. nagyapó szerint:

    Idióta Dr. grün t.t.! Igaz az, hogy a hülyeség szoci privilégium (1/2eszű1/2x még nem kapott eligazítást).
    Idézve párttitkár eetásat ”Hát a humort aztat ércsük, csak nem szeressük.”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. felix szerint:

    Szemétláda!
    Hazug vén pöcs!
    Mikor hoztam én ide bármilyen írást vagy cikket az általad fényesre nyalt vezéredről?
    A nyalásodat azt, szoktam dicsérni, mert abban valóban verhetetlen vagy.
    Vigyázz, ha lihegsz ne beszélj, mert eltalálod harapni a nyelved és akkor kiesel a pikszisből.

  6. John Doe szerint:

    Ennek mi értelme van, a semmin kívül.

  7. Mari nénye szerint:

    Legalább most nyújtsatok békejobbot!

  8. vitéz bihari Grün szerint:

    félix!
    Itt a kezem nem disznóláb! 🙂

  9. vitéz bihari Grün szerint:

    Öreg farok!
    A téma a földön hever, csak le kell hajolni érte!
    .
    Valahol eső miatt elmaradt a körmenet!
    Felpuhult a szerkli fegyelme?!
    Csak úgy bele gondolok!
    Mi lett volna a keresztény vallás egyik fő motívumával, ha esett volna az eső nagypénteken?!
    Vagy volt esőnap kijelölve a keresztre feszítéshez?!
    Apropó!
    Az ítélet-végrehajtó és páciense vonulnak a vesztőhely felé, közben vigasztalanul zuhog az eső!
    Megszólal delikvens:
    Pocsék időnk van!
    Mire a hóhér:
    Jó magának! Nekem még vissza is kell mennem!

  10. Mari nénye szerint:

    John Doe! Te egy igazán tájékozott ember vagy! Találtam valamit,és szeretném kikérni a véleményed persze politika mentesen ha lehet! Köszi:Néne
    http://youtu.be/Hq00cBQR6bY

  11. John Doe szerint:

    A fenti történetről nem olvastam, nem hallottam. Most, ha arra gondolsz, hogy “normális” ember mit tett volna? Ugyanazt, amit a video készítője. A pénzt lenyúlni nem igen lett volna bölcs dolog. Azt én még megtettem volna, hogy valahová elküldöm a videot, hogy a hókotrost megráncigálják, már csak azért, mert bunkó volt.

  12. Mari nénye szerint:

    Na én arra nem is gondoltam volna! De a hiba valahol a gépkocsi vezetőjében is keresendő!Vagy rosszul gondolom?hiszen vezetéstechnikailag hibázott!

  13. felix szerint:

    Simán benézte a körforgalmat a vezető.
    Az egész érthetetlen, mert ilyenkor a legelső feladat beszólni a diszpécsernek és onnan fogva ő irányít. Az meg, hogy elmondja tele vagyunk pénzzel, óriási szakmai hiba, mert mi van akkor, ha a segítő “páncélököllel” jön vissza.
    Szerintem ezek már nem pénz szállítok.

  14. John Doe szerint:

    Amennyiben pénz volt a kocsiban, abban az esetben egy sima GPS nyomkövető van a kocsiban, de inkább a webeye szolgáltatást veszik igénybe. Gondolom, hogy megcsúszott a sofőr és el akarta sikálni annak reményében, hogy valaki lehúzza a körforgalom közepéről. A hókotrós nem tette meg, így eldurrant az agya.

  15. felix szerint:

    A keréknyomok arra utalnak, hogy nem vette észre a körforgalmat, megcsúszásnak nem láttam nyomát a felvételen és a kocsi is egyenesen, menetirányban állt.

  16. Mari nénye szerint:

    De akkor jól éreztem,hogy politikát akart bevinni a butaságával?

Itt lehet hozzászólni !