Orbán: Magyarország sikertörténet

Fidesz.hu

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy Európa részesedése csökken a világgazdaságban. Úgy vélekedett, hogy az Európai Unió válsága alapvetően versenyképességi válság. Az általa idézett adatok szerint Európa a világ népességének 8 százalékát, a világ termelésének 25 százalékát, ugyanakkor a világ szociális kiadásainak 50 százalékát adja. Az EU 27 tagországa évente 1,2 milliárd euró új adósságot “termel”.

“Ki az az őrült, aki hajlandó finanszírozni egy ilyen rendszert?” – tette fel a kérdést. Gazdasági rendszerváltásra van szükség, a jóléti állam helyett munkaalapú társadalmat kell kialakítani – mondta a kormányfő. Beszámolt arról, hogy az ezt célzó átalakítások nyomán Magyarország azon mindössze öt EU-ország egyike lett, amely képes csökkenteni az államadósságot, miközben harmadik éve 3 százalék alatt tartja a költségvetési hiányt.

A miniszterelnök szerint Magyarországon ebben az évben megkezdődik, majd 2014-ben és 2015-ben folyamatosan gyorsulni fog a gazdasági növekedés. Fennmarad a rekordnagyságú kereskedelmi többlet, tovább növekszik a foglalkoztatottság, az állam eladósodottsága folyamatosan csökken, a költségvetési deficit 3 százalék alatt marad. Magyarország kikerül az energiafüggőség csapdahelyzetéből.

Új geopolitikai koncepcióra van szükség

“Tisztességes elbánás esetén, nyolc év elteltével meg kell szüntetni az ellenünk folyó túlzottdeficit-eljárást” – szögezte le. Azt is hangsúlyozta: Magyarország nem azt tűzte ki célul, hogy kilábaljon a válságból, hanem a válság utáni világra, a versenyben való helytállásra készül. Európának – vélekedett Orbán Viktor – új geopolitikai koncepcióra van szüksége. “Meg kell találnunk annak a módját, hogy egyesítsük Európa fejlett technológiáját, infrastruktúráját, innovatív iparát és kifinomult pénzügyi rendszerét azokkal a gyakorlatilag korlátlan természeti forrásokkal, amelyek tőlünk keletre, főként Oroszországban találhatók” – fogalmazott a magyar kormányfő.

Orbán megállapította, hogy az euróövezet belső problémáinak megoldását célzó politika még nem hozott teljes körű eredményt, így például ma még nagyon nagyok a különbségek az eurózónabeli országok államkötvényeinek kamatszintje között. Az európai monetáris unió elmélyítése nem vezethet rugalmatlanabb gazdaságpolitikákhoz – figyelmeztetett. “Elképzelhetetlen, hogy például Svédországnak, Magyarországnak és Bulgáriának ugyanolyan fajta gazdaságpolitikára lenne szüksége” – jegyezte meg.

A magyar miniszterelnök szerint fontos, hogy azok az országok se adják fel fegyelmezett pénzügyi politikájukat a növekedés serkentésének könnyebb útját keresve, amelyek már kordában tudták tartani államadósságukat.

“Tiszteletben tartjuk a jegybank függetlenségét”

Az előadást követő vitában – amelyen Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank volt elnöke, a Bruegel Intézet irányító testületének vezetője elnökölt – többször szóba került a jegybanki függetlenség kérdése. Orbán Viktor nyomatékkal leszögezte: tiszteletben tartják a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét. Hozzátette ugyanakkor, hogy a jegybank szerepköre nem teljesen egyezik Európában, illetve az Egyesült Államokban: különbségek vannak abban a tekintetben, hogy a jegybank csak az infláció megelőzésére összepontosít-e, vagy más célokra is.

André Sapir, a Bruegel Intézet kutatója – a Brüsszeli Szabad Egyetem professzora -, elismerve a magyar pénzügyek terén elért eredményeket, megjegyezte: nem vált Magyarország hasznára, hogy kétely merült fel, illetve vita bontakozott ki azzal kapcsolatban, hogy tiszteletben tartják a jegybank függetlenséget.

Orbán Viktor kitért arra: a központi bank függetlenségének tiszteletben tartása mellett is “valakinek jelölnie kell jegybankelnököt”, amikor a régi elnöknek lejár a mandátuma. Hozzátette: ezt a jelölést ő a határidő lejárta előtt mindössze egy nappal fogja megtenni, a jelölt személyét érintő viták elkerülése érdekében.

Magyarország a piacról kívánja finanszírozni magát

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemet mondott a rugalmas hitelkeretre (flexible credit line, FCL) előterjesztett magyar igényre – közölte a beszélgetésen Orbán. Hangsúlyozta, hogy Magyarország nem kölcsönt akar az IMF-től, mert arra nincs szüksége, hiszen a piacról kívánja finanszírozni magát. Az IMF azonban – mondta – mindenképpen kölcsönt akart folyósítani, és nem hajlandó arra, hogy rugalmas hitelkeretet biztosítson Magyarországnak. A megállapodás esélye ezért csökken – állapította meg a kormányfő. Egyúttal úgy vélekedett, hogy az EU az IMF-nél árnyaltabban szemléli Magyarország helyzetét.

André Sapir ezzel a kérdéskörrel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy az IMF meglehetősen ritkán nyújt FCL-t államoknak, és az EU-tagországok közül eddig csak Lengyelországnak nyitottak ilyen rugalmas hitelkeretet.

Orbán Viktort arról is kérdezték, miként vélekedik David Cameron minapi beszédéről, amelyben a brit miniszterelnök kilátásba helyezte a népszavazást a brit EU-tagság fenntartásáról, ha bizonyos jogkörök nem kerülnek vissza az unió kezéből tagállami kézbe. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a britek véleményalkotásába nincs joga beleszólni, de ami az EU alapszerződésének esetleges módosítására vonatkozó brit felvetést illeti, azt nagyon veszélyes elképzelésnek tartja. Szerinte nagyon nehéz lenne lezárni egy alapszerződés-módosító vitát, ha egyszer azt megnyitják.

Forrás: Fidesz.hu

32 hozzászólás “Orbán: Magyarország sikertörténet” bejegyzésre

  1. “Orbán Viktor felhívta a figyelmet: Európa részesedése csökken a világgazdaságban, és úgy vélekedett, hogy az Európai Unió válsága alapvetően versenyképességi válság. Gazdasági rendszerváltásra van szükség, a jóléti állam helyett munkaalapú társadalmat kell kialakítani – mondta.”
    Valami ilyenekre gondol Elnököm?! Sikert sikerre halmozunk?! 😛
    http://index.hu/gazdasag/2013/01/30/holnap_elsotetul_a_magyar_oriasgyar/
    Esetleg erre?!
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=618349

  2. felix szerint:

    v.b. Grün.
    Ne próbáld kitalálni, hogy mire gondol az elnököd.
    Várd meg legalább a harmadik változatot.

  3. félix!”
    Ezekre hivatkozott Matolcsy György miniszter, amikor kedden, a Nokia Siemens Kft.-vel aláírt kormányzati megállapodás aláírásán azt mondta, “félmillió kitűnő magyar munkavállaló” dolgozik külföldön, és a kormány visszatérésre akarja ösztönözni őket.”
    .
    Akárhova nyúlok mindenütt csak sikerbe találok!
    Itt a harmadik a munkaalapú társadalomhoz!
    Már meg van félmillió új munkahely is! 😛

  4. John Doe szerint:

    “Magyarország kikerül az energiafüggőség csapdahelyzetéből” A többire nem tudok, akarok kommentet írni, de ez az idézet kiütött. HOGYAN?

  5. felix szerint:

    Pl. Megszűnik az ipari termelés.

  6. John Doe szerint:

    Lehet. Hirtelen azt hittem kaptunk még egy atomerőművet ajándékba és sikerült valamilyen csavarral egy mélytengeri gázmezőt kiaknázni, kőolajjal karöltve?! 🙂

  7. Vica szerint:

    Csupa siker körülöttünk minden. Nem győzök csodálkozni és gyönyörködni az elért eredményekben. Csak bele ne dögöljünk.

  8. félix!
    De viszont erősen csökkent Magyarországon az üvegház hatású gázok kibocsájtása!
    Logikus, hogy a ziparitermelés visszaesésével arányosan!
    Sőt a kérődzők (tehenek, birkák stb.) által kifingott metángázzal is!
    De, ha ügyesen eladjuk a kvótát még valamit nyerünk is! 😛

  9. felix szerint:

    Lehet, hogy ezért nem tartják be az állattartásra vonatkozó feltételeket a fideszes földpályázatok fideszes /közeli / nyertesei ?

  10. Etikus szerint:

    A magánnyugdíjpénztárak ügyében tett magyar panaszt elutasította szerdán a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága. A taláros testület szerint a panaszos magántulajdonhoz fűződő joga nem sérült azzal, hogy a magánkézben lévő nyugdíjbefizetéseket államosították, hiszen a jövőben is igényt tarthat nyugdíjra a foglalkoztatása alatt fizetett járulékok alapján

  11. felix szerint:

    Jó lenne a beadványt is olvasni, mert lehet, hogy az lett elszúrva.

  12. vitéz bihari Grün szerint:

    Etikus!
    Különben is minden visszalépő önként és dalolva tért vissza!
    Az a pár ember aki mégsem azzal mi a helyzet?!
    Őket sikerült megvédenie a kis Égetettcukor babának! ))) 😛 (((

  13. nagyapó szerint:

    Eetásak! Néhány tény, amit nagytudású Török et. sem cáfol. A nyugdíjak emelése, az infláci csökkentése (2014, 3,5%), a minimálbér, a járulékok emelése.
    Ja és még egy!! Elkerültük a szocik okozta csődöt!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  14. Öreg Pöcs!
    Büszke lehet magára a Vezíred!
    Ő mondta, hogy visszarántotta a szakadék széléről a zországot!
    Kár volt!
    Mikor már majdnem kimásztunk a jó Bajnai Gordon (áldassék a neve) segítségével! ))) 😛 (((

  15. Gordom szerint:

    Nem akarok munka(köz)szolgálatos alapú társadalmat!

  16. Tóth Kati szerint:

    Az államadósság csökken,nem nő,a nyugdíjak,fizetések emelkedtek,az adó csökkent,a rezsi csökkent,többen dolgoznak,mint két évvel ezelőtt,mit akartok még szoci szavazók?Mit tettek a kommunisták nyolc év alatt?Erről beszéljetek.Csak a pusztulat,a nyomor és a kilátástalanság volt.Ezt sírjátok vissza?

  17. Tóth Kati szerint:

    Gordon!Jobb,ha tudomásul veszed,hogy dolgoznod kell,ha meg akarsz élni.Mint ahogy mindenkinek,aki nem tartozott a kommunista disznófejű,tolvaj bandába.

  18. ebihal szerint:

    Tőth Kati!
    Te egyáltalán ismered azokat a szavakat, amiket leírtál?

  19. nagyapó szerint:

    Eetásak! néhány kérdés:
    – Idióta Dr. grün t.t.! “félmillió kitűnő magyar munkavállaló” dolgozik külföldön. Ők a statisztika melyik részébe tartoznak. Munkanélküliek, vagy foglalkoztatottak?
    – John Doe! „energiafüggőség”: Paks bővítése, tulajdon a Déli Áramlatban
    – Vica! Kegyes, szép beledöglést, ami emberhez méltó.
    – 1/2eszű1/2x! rosszúl olvasta. Nem elszúrva, hanem elszarva lett.
    – Idióta Dr. grün t.t.! Hány magánnyugdíj-pénztár ellen indítottak bűnvádi eljárást? A komcsi csepel.infon kommentelőkön kívűl, hányan nem voltak veszteségesek?
    – Idióta Dr. grün t.t.! Helyesírási hiba. Nem segítségével, hanem seggítségével!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  20. John Doe szerint:

    nagyapó szerint: Ugye Ön nem meri gondolni komolyan, hogy az olcsó import energia (villamos) mellett magyarország atomerőművet épít? 🙂 Drága dolog az és nem tudom, hogy a mai széllel szemben vizelős politika mellett sokan támogatnák?! A Déli áramlatot is várjuk ki, arrébb van még az.

  21. ebihal szerint:

    Tegnap: Echo tv, beszélgetős műsor. Riporter: most, hogy beindult a gazdaság…..,
    “Hát igen, a Fidesz jól csinálja” mondja a közgazdász egyetemi tanár. Csak mondanák
    meg, hogy hol?!
    ATV Egyenes beszéd. Barcza Gy. közgazdász elemző a Századvégtől. Szerinte jó
    irányba halad a gazdaság. Csökken a GDP, zsugorodik a gazdaság, ezrével mennek
    tönkre a cégek! Ez a jó irány??? Ez a siker???

  22. John Doe szerint:

    Tóth Kati szerint: Nem szoktam sehol csúnyát írni, de önt olvasva?! A rendszeres nemi élete rendben van?

  23. kispajtás szerint:

    Mi ebben a csúnya? 🙂

  24. nagyapó szerint:

    John Doe! Paks 12-13 Ft/kW áron állít elő villanyt. Ebben benne van a bányászástól, a temetésig minden. Honnan kapunk ennél olcsóbban energiát?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  25. John Doe szerint:

    nagyapó szerint: A Pannon erőmű 8,- Ft-ért. Ennyiért veszi át a magyar állam. Azt tegyük hozzá az atomenergiához, hogy dúsított Uránt nem állítunk elő, az erőművet meg kell építeni, üzemeltetni, de legelőször engedélyt kellene szerzni.

  26. nagyapó szerint:

    csecsemő béka! Valamint Grimm, Csukás, de az utóbbiak jobb mesélők.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  27. nagyapó szerint:

    John Doe A 12-13Ft/kW árban benne van az építés, az energiát adó “Urán” (miért személynév?), a sugárzóanyag kezelésének költsége. Így is a legolcsóbb energia.
    Ezt kell termeli! Bővíteni kell Paksot.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  28. John Doe szerint:

    nagyapó szerint: Én egyet értek Önnel, nem vitázom, csak marad egy költői kérdésem: – miből?

  29. felix szerint:

    Szemétláda!
    Mit motyogsz.
    Ha olvasnám akkor nem látnád. 🙂

  30. felix szerint:

    Az is lehet, hogy a beadvány nagyon is jól lett beadva, mert a cél az elutasítás volt.
    Láttunk már ilyet.

  31. Etikus szerint:

    Aki nem ismeri a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának valóságos működését, s nem járt ott, annak még van reménye.

  32. ebihal szerint:

    nagyapó!
    Nem én mesélek, ezek ellenőrizhető, újranézhető, élő műsorok voltak. Ezt akarják
    nekünk sikernek eladni! Barcza György szerint a most eladott több száz milliárd
    értékű euró alapú kötvényt, kisbefektetők vették meg, 10000 forintonként. Ezek
    után nem csodálkozom, hogy Maga is hülyeségeket csacsog!

Itt lehet hozzászólni !