Ismét nagy siker a csepeli jégpálya: „Olyan, mintha repülnék”

Csepel.hu

Tavaly nagy sikere volt a Szent Imre téri jégpályának, így a hideg idő beköszöntével a korcsolya szerelmesei már türelmetlenül várták, hogy ismét birtokba vehessék a buszpályaudvar melletti területet. Volt, aki az elmúlt szezonban a 30×15 méteres jégpályáján annyira ráérzett a csúszkálás ízére, hogy ma már saját korcsolyájával várta a december eleji nyitást.

A délelőtt idén is az iskoláké: az önkormányzat ingyenes pályahasználatot, oktatást és korcsolyabérlést biztosít a tanulóknak. A siklás alapjait a sport mesterétől, Babán Józseftől tanulhatják a fiatalok: az 55-szörös válogatott jégkorongozó először Csepelen lépett a jégre 12 évesen, innen indult a válogatottságot, a vezetőedzőséget és az 1964-es Innsbruckban megrendezett olimpiát is „teljesítő” sportlegenda. „Csepeli születésű vagyok, itt kezdődött minden. Részt vettem egy ifjúsági ügyességi versenyen, ott figyeltek fel rám. Az akkori csepeli sportvezetés buszjáratot indított a Műjégpályához, így kerültem olyan környezetbe, ahol következetesség és magas szakmai színvonal vett körül” – emlékszik az első csúszásokra Józsi bácsi.

Az olimpikon meghatározó csepeli emlékei miatt döntött úgy, hogy tudását, tapasztalatait megosztja a fiatalokkal: „Kötelességemnek éreztem, hogy a polgármester úrnak felajánljam a munkámat. Ha csak 1-2 gyereket tudunk elindítani úgy, ahogyan engem segítettek, már nagy dolgot vittünk véghez. De a legfontosabb, hogy minél több gyerek megismerkedjen a korcsolyázás szépségeivel. Mert korcsolyázni szép, sőt gyönyörű és nagyon egészséges.”

Józsi bácsihoz a Karácsony Sándor Általános Iskola 8.a osztálya érkezik testnevelés tanárukkal, Sió Dáviddal. „A korcsolyázás javítja a testtartást, fejleszti a mozgáskoordinációt és lehetőséget ad új mozgások kipróbálására” – mondja a pedagógus, aki szerint: „a gyerekek nagyon szeretik a jégkorcsolyázást, főleg akiknek már vannak ezzel a sporttal tapasztalataik. Akik még nem voltak jégen, egy kicsit tartanak tőle.” Sió Dávid szerint a legfontosabb a biztonság: „Megbízom a gyerekekben, tudom, hogy odafigyelnek egymásra. Tudják, hogy ez mennyire fontos.” A nyolcadikosok közül többen már szabadidejükben is jártak a jégpályán. Horváth Bernadett és Ádámszki Zsuzsanna a tavalyi évhez hasonlóan idén is felvették a korcsolyát a Szent Imre téren. „Múlt télen is voltunk itt, idén már alig vártuk, hogy megnyíljon a pálya” – mondja Bernadett, aki legtöbbször a hétvégéken és hétköznap délután jön sportolni barátnőjével, Zsuzsival. „Saját korit hoztam, amit azért kaptam, mert tavaly annyira megtetszett a korcsolyázás. Itt voltam először jégen, azóta ha tehetem, jövök. Örülök, hogy nem kell messzire mennünk és megfizethetőek az árak” – mondja el korcsolyája felcsatolása közben Zsuzsi.

A belépőjegyek 300 és 500 forintos áron kaphatóak, előbbiért a 140 cm-es magasság alattiak, utóbbiért az efölöttiek vehetik igénybe a 450 négyzetméteres jégpályát és a melegedősátrat. Az aktív pihenést bátran választhatják azok is, akiknek nincsen saját korcsolyájuk: bérleti lehetőséggel is készültek a szervezők. Hétköznap 14 és 22, hétvégén 8 és 22 óra között a jégpálya minden érdeklődő számára nyitva áll. „Az elején még féltem egy kicsit, de aztán ez elmúlt és most már nagyon jó korizni” – tudom meg Nyitrai Dorinától, aki édesanyja mellett a melegedősátorban pihen egy kiadós csúszkálás után. „Anyu nagyon jól tud korcsolyázni, ő tanított, segített nekem tavaly, amikor először próbálkoztam. Egyszer sem estem el, de azért féltem” – eleveníti fel a kezdeteket Dorina, aki elmondja: bár most csak ketten jöttek, van, hogy hároméves unokatestvérével és annak szüleivel közösen sportolnak a Szent Imre téren. „Nagyon jó, hogy Csepelnek is van jégpályája. Jó a minősége, az ára is elfogadható és nincs akkora tömeg, ami veszélyes lehet egy gyerek számára. A kezdő korcsolyázók nyugodtan tudnak tanulni” – mondja el az anyuka, Kunstár Ágnes. Délután van, ilyenkor túlnyomórészt az iskola után korcsolyázni vágyó fiatalokat találunk a pályán. „Szerintem ez egy értelmes hobbi. A szüleim is támogatják, hogy korcsolyázzak, mert szerintük is jó helyen vagyok itt” – mondja el a 12 éves Csabai Erzsébet, aki családjával és barátokkal is volt már itt. Barátnője, Bártfai Bernadett szerint „korcsolyázni akkor is jó, ha az ember néha elesik. Az a legklasszabb, amikor szól a zene és a barátokkal együtt vagyunk itt.”

A korcsolyázók figyelnek, vigyáznak egymásra és a sátorban ruháikat, táskáikat is biztonságban tudják. Magabiztosan mozog a jégen a 10 éves Berente Zsolt, aki három éves kora óta korcsolyázik. A gyakorlott fiatalember szerint „olyan a jégen lenni, mintha repülnénk.”

Józsi bácsi hozzáértő szemekkel figyeli a tükörsima jeget. Visszaemlékszik azokra az időkre, amikor a Műjégpályán a jégmester egy szánkóra szerelt benzineskannával oldotta meg a jég frissítését, még a legfontosabb mérkőzések előtt is. Csepelen ma már egy úgynevezett rollba gondoskodik arról, hogy minél jobb minőségű jég kerüljön a csepeliek pengéje alá. „Nézem a szülőket, ahogyan hozzák a gyerekeket és talán egy kicsit a saját gyerekkorukat is újra átélik. Figyelem a gyerekeket és látok nagyon tehetségeseket is.”

Angel Marianna- csepel.hu

6 hozzászólás “Ismét nagy siker a csepeli jégpálya: „Olyan, mintha repülnék”” bejegyzésre

  1. „Olyan, mintha repülnék”
    „2012 az elrugaszkodás éve lesz, amikor Magyarország visszanyeri elvesztett egyensúlyi helyzetét” – jelentette ki tavalyi évértékelőjében a miniszterelnök. Szerzőink megkísérelték összeszedni, hogy mi mindentől rugaszkodtunk el ebben az évben (a józan észt és a valóságot ezúttal nem számítva). Egy sikerekben gazdag év néhány jellemző momentuma.
    Igen rendesen elugaszkodott a valóságtól Vezírünk!
    Mintha repülne! ))) 😛 (((
    http://hvg.hu/velemeny/20121228_Elrugaszkodtunk_Ilyen_volt_2012

  2. Nagyapó szerint:

    Babán Józsiról eszembe jutnak a Kisstadion-béli meccsek, amikor Babánt, “Józsi, egy széles mosolyt” kiáltással fogadták. Ekkor ő mosolyogva körbekorcsolyázott (a kilőtt fogai helyetti műfogat, takarékosságból, az öltözőben hagyta). Aranyos volt.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. felix szerint:

    Létezik még kurblis kori?

  4. félix!
    Modern időket élünk!
    A mai korik már önindítósak! 😛

  5. felix szerint:

    🙂 🙂 🙂

  6. Tóth Kati szerint:

    Köszönjük!

Itt lehet hozzászólni !