Az MSZP-nek nincs Gyurcsány nélküli forgatókönyve

Népszabadság, Mno.hu

Gyurcsány

 Nekik Gyurcsány kell

Az utolsó pillanatig összezár Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök mögött az MSZP parlamenti frakciója, amely a kormányfő részvételével ma ülésezik, szombaton pedig – az őszi politikai évad nyitásaként – politikai aktívát tart az MSZP. A szocialisták egyelőre elképzelhetetlennek tartják, hogy valamiképpen ne szülessen megegyezés a Megegyezésről. Többen azonban emlékeztetnek: az SZDSZ képes “irracionális döntésekre”.

Politikai patthelyzetről beszélt a hét végén Fodor Gábor szabad demokrata pártelnök, egyúttal ismét világossá téve, hogy “a liberális választás, az nem Gyurcsány Ferenc, nem Orbán Viktor, hanem egy olyan felelős kormányzásnak a kialakítása, amit szakértői kormánynak nevezünk”. Ugyanakkor Kuncze Gábor mint műsorvezető, a Klubrádióban jelezte fenntartásait, Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselő a Magyar Demokratikus Charta szombati alakuló ülésén vélte úgy: szakértői kormány demokráciában nem létezik.

A szocialista pártban Lamperth Mónika pártelnöki kabinetvezetőt bízták meg azzal, hogy Fodor Gáborékkal időpontot egyeztessen a tanácskozást illetően. A Népszabadság úgy tudja, hogy Lamperth már tárgyal ebben az ügyben, de lapzártánkkor még nem volt ismeretes, hogy végül melyik napban állapodtak meg. A szabad demokraták elnöke még a szombati kecskeméti rendezvényen is azt mondta: az SZDSZ-nek a jövő hét egyik napja sem felel meg. Az MSZP tárgyalódelegációját – bár erről elnökségi felhatalmazás hivatalosan még nem született, de a pártelnök javaslata már tudható – Gyurcsány Ferenc vezeti, tagjai pedig Szekeres Imre és Juhász Ferenc elnökhelyettesek, Kiss Péter alelnök és Lendvai Ildikó frakcióvezető. Föltűnő, hogy Ujhelyi István, a párt másik alelnöke nincs a delegációban; úgy tűnik, önkormányzati államtitkári posztjáról való lemondása után nem kap vagy nem vállal különösebb politikai szerepet.

Az MSZP-ben egyelőre a kivárás jelei érzékelhetők. A frakció Népszabadság által megkérdezett tagjainak általános véleménye az, hogy a megegyezés végül így vagy úgy, de létrejön. Ebben erősítik őket a pártvezetés (elsősorban a miniszterelnök) üzenetei arról, hogy időben pont kerül a vitás kérdések végére. A szocialisták úgy vélik, hogy elsősorban az SZDSZ van csapdahelyzetben, mondván, “olyan utcába terelték be magukat, ahonnan arculatvesztés vagy pártszakadás nélkül már nem lehet kijönni”. Fodor Gábor ezzel szemben azt hangoztatja: képviselőiket nem lehet zsarolni, megosztani, a frakció egységes lesz.

– A legnagyobb baj, hogy még mindig legalább két SZDSZ van, pedig nekünk elég lenne eggyel is megbirkózni. Ez az erőfitogtatás tulajdonképpen a liberális elnökválasztás harmadik fordulója is egyben, ami csak megnehezíti a kompromisszumkötést – mondta a lapnak az egyik szocialista forrása. A párton belüli hangulat jelenleg keményen elutasító Fodor javaslatával szemben, az SZDSZ-szel szembeni ellenszenv alátámasztására újabb érvet jelent az, ahogy az egyre kevesebb potenciális szavazóval bíró szabad demokraták ismét rá akarják kényszeríteni akaratukat az MSZP-re. Igaz, borkóstolókon, dinnye- és egyéb fesztiválokon, bográcsok környékén némelyik szocialista vezető “elengedi magát”, és különböző politikai konstrukciókat ecsetel hallgatóságának a “Gyurcsány utáni időkre”. Állítólag egyesek SZDSZ-vezetőket is bátorítanak arra, hogy kényszerítsék ki a változást.

– Nincs Gyurcsány nélküli forgatókönyvünk! A frakció egységes a kormányfő mögött, készek vagyunk egészen a falig elmenni. Érte és vele. Mindaddig, amíg az ésszerűség ezt diktálja – fogalmazott a Népszabadság egy másik informátora, hozzátéve: nem mellékes azonban, hogy ha a kaleidoszkóp fordul, hamar hozzáigazodhat a döntés – így volt ez Katona Béla és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-jelöltségének visszavonásakor, Medgyessy Péter miniszterelnök menesztésekor.

A szocialista párt parlamenti képviselőcsoportja ma egy – egész naposra tervezett – frakcióülésen vitatja meg az őszi parlamenti szezon menetrendjét és feladatait. Egyetlen napirendi pont a pártelnök-miniszterelnök beszámolója és helyzetértékelése. A héten a pártelnök-miniszterelnök Nyíregyházán konzultál a régió szocialistáival, a politikai évad nyitányaként pedig szombaton tart nagyobb értekezletet az MSZP.

Forrás: Népszabadság

Fodor levele: Gyurcsány Ferenc kísérlete kudarcot vallott

Gyurcsány Ferenc kísérlete, hogy a közbizalmat és a parlamenti többséget a cselekvési programmal helyreállítsa, kudarcot vallott – jelenti ki Fodor Gábor abban a levélben, amelyet a parlamenti ellenzéki pártok elnökeinek írt. Az SZDSZ elnöke találkozót kezdeményez a pártvezetőkkel a szakértői kormány megalakítása érdekében.

Fodor Gábor levélbéli állítása szerint a Szabad Demokraták Szövetségének kérésére ismertette Gyurcsány Ferenc az egypárti kormány cselekvési programját, az ellenzéki pártok pedig a „Megegyezés” címen megismert „programot”, elutasították. Így, Fodor és az SZDSZ véleménye szerint Gyurcsány kísérlete, hogy a közbizalmat és a parlamenti többséget a cselekvési programmal helyreállítsa, kudarcot vallott.

Az SZDSZ elnöke ezután nem lát más megoldást, mint hogy olyan megoldást keressenek, amely a „stabilitás és közbizalom visszaállítása” mellett növekedési pályára állítja Magyarországot. Az SZDSZ meggyőződése szerint egy szakértői kormány felállítása ezt a célt szolgálja, hiszen „egy szakértői kormány célja nem saját újraválasztása, hanem az ország előtt álló feladatok megoldása volna” – áll a levélben. Ehhez viszont – írja Fodor –, belátásra és fogadókészségre van szükség a parlamenti erők részéről, ám ő bízik abban, hogy az ország érdekét szem előtt tartva képesek lesznek túllépni a „puszta hatalmi szempontokon”.

Fodor levelében arra kéri a pártelnököket, hogy a kialakult helyzet hatékony, mielőbbi megoldása érdekében legyenek partnerei abban, hogy a parlamenti pártok vizsgálják meg közösen egy felállítandó, lehető legszélesebb támogatást bíró szakértői kormány lehetőségét. Fodor szerint „egy ilyen széles körű megállapodás a lehető legjobb megoldás, mely útját állja a további sodródásnak”.

A találkozó pontos részleteit később egyeztetnék majd a szabad demokraták.

Forrás: Mno.hu

3 hozzászólás “Az MSZP-nek nincs Gyurcsány nélküli forgatókönyve” bejegyzésre

  1. Bubus szerint:

    A süllyedő hajót mindig a kapitány hagyja el utoljára. Ha előbb nem dobják ki.

    Eszméletlen, hogy mennyire ragaszkodnak ehhez a tehetetlen, kapkodó ripacshoz.

  2. LB szerint:

    A legszebb az egészben, hogy a kapitány vezette zátonyra a hajót! 🙁

  3. csollány szerint:

    Ennnyi forgatókönyvet 100 év alatt Hollywoodban nem írtak, mint fletóék 2 év alatt.

Itt lehet hozzászólni !