HÁZI RÁKÖTÉS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE: Így csatlakozhatunk az épülő szennyvízhálózathoz

Csepel.hu

Mikor kezdjük a házi szennyvízhálózat tervezését? Milyen engedélyeket kell beszereznünk? Mikor építhetjük ki és használhatjuk az új csatornánkat? Az érintett csepeli családok körében egyre gyakrabban merülnek fel ezek a kérdések. Cikkünkben a szennyvízcsatornázás eredménye, azaz a lakossági rákötések legfontosabb tudnivalóit foglaltuk össze.

A szennyvízberuházás keretében az intenzív munkának köszönhetően négy hónap alatt összesen 35 km korszerű és környezetbarát csatornát fektették le. Az elkészült utcai gerincvezetékhez a háztartások a házi bekötőcsatornán keresztül tudnak majd csatlakozni, melyet a kivitelező a beruházás keretében a telekhatáron belül számított egy méterre épít ki. Az ingatlant és a bekötőcsatornát összekötő házi szennyvízhálózat megterveztetése és kiépítése viszont már az ingatlantulajdonosok feladata és költsége. A lakossági rákötés többlépcsős, összetett folyamat, melynek egyes lépéseit az alábbiakban részletesen bemutatjuk.

1. A HÁZI HÁLÓZAT MEGTERVEZTETÉSE

Házi hálózatunk megépítésének első lépése a tervek elkészítése. Erre a már megépült utcai gerincvezeték műszaki ellenőrzését követően kerülhet sor. Arról, hogy mely utcákban történt meg a műszaki ellenőrzés, a Csepeli Hírmondóban, illetve a www.eloduna.hu oldalon olvashatunk tájékoztatást a későbbiekben. Fontos, hogy a terveket kizárólag tervezői jogosultsággal rendelkező – a tervezői névjegyzékben szereplő – szakember készítheti el. Az elkészült terveket ellenőrzésre és jóváhagyásra be kell nyújtani a csatornahálózat későbbi üzemeltetője, a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) részére. (A terveken kívül, az ügyintézéshez további dokumentumok szükségesek, ezekről a www.eloduna.hu, vagy a www.fcsm.hu oldalon, illetve az FCSM ügyfélszolgálati elérhetőségein tájékozódhat)

2. A HÁZI HÁLÓZAT ENGEDÉLYEZTETÉSE

Az FCSM megvizsgálja a házi hálózat kiépítésére beadott terveket. Az építésre vonatkozó engedély, azaz a SZOLGÁLTATÓI HOZZÁJÁRULÁS kiadásának előfeltétele, hogy az ingatlan előtt kiépített gerinccsatornát üzembe helyezzék. Ha erre sor került és a benyújtott dokumentáció minden előírásnak megfelel, akkor állítja ki az FCSM az érintett lakosok részére a SZOLGÁLTATÓI HOZZÁJÁRULÁST, illetve átadja az érintett lakosoknak a közüzemi szolgáltatási szerződéstervezetét is.

3. A HÁZI HÁLÓZAT MEGÉPÍTÉSE

A SZOLGÁLTATÓI HOZZÁJÁRULÁS kézhezvételével építhetjük ki házi hálózatunkat – erre a tervek szerint jövő év elejétől kerülhet sor.

Tervezéstől a megvalósításig – házi rákötés a Csepeli Városgazdától

A házi szennyvízhálózat tervének elkészítése, megépítése és a kapcsolódó engedélyeztetések teljes körűen, önkormányzati garanciával megrendelhetőek a Csepeli Városgazdától (korábbi nevén CSEVAK).

4. A HÁZI HÁLÓZAT HASZNÁLATBA VÉTELE

A házi hálózat kiépítése még nem jelenti automatikusan azt, hogy már használhatjuk az új szennyvízcsatornát, több fontos lépés van még ekkor hátra. Ha a telken belüli munkák elkészültek, akkor a HASZNÁLATBAVÉTELI HOZZÁJÁRULÁS KÉRELEM kitöltésével lehet megkérni az FCSM hozzájárulását a házi csatorna használatbavételéhez. Ennek feltétele, hogy az érintett ingatlantulajdonos aláírja a közüzemi SZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉST, amelyet a kérelem beadásáig el kell küldenie az FCSM részére.

A tervek szerint 2013. első félévében kerülhet sor a csepeli csatornahálózat összes elemének – beleértve a kerület szennyvizét a Központi Szennyvíztisztító Telepre továbbító létesítmények (pl. nyomóvezeték, átemelő telep) – üzembe helyezésére, amely a lakossági rákötések nélkülözhetetlen feltétele. Ha minden jogi és műszaki feltétel teljesül, azaz megtörtént a teljes hálózat üzembe helyezése, és minden szükséges nyomtatvány rendelkezésre áll, az FCSM kiadja a HASZNÁLATBAVÉTELI HOZZÁJÁRULÁST. Ennek kiadásával egy időben aláírásra kerül a SZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS, ez jelenti azt, hogy már használhatjuk az új csatornát.

Az FCSM HASZNÁLATBAVÉTELI HOZZÁJÁRULÁSÁNAK kézhezvételét megelőzően az új csatornára rácsatlakozni nem szabad, mert ezzel az építés alatt álló rendszerben kár keletkezhet. Kérjük, Ön se tegye!

SZENNYVÍZSZÁLLÍTÁS: MEGNÖVELT KAPACITÁS, GYORS KISZOLGÁLÁS

Amíg nem csatlakozunk a csatornára, a szennyvíz rendszeres elszállításáról továbbra is gondoskodnunk kell. Jó hír, hogy a folyékony hulladék szállítását végző FTSZV Kft. a még gyorsabb kiszolgálás, a lakosok kényelme érdekében megnövelt kapacitással végzi munkáját egész Budapesten: kibővült létszámmal és járműparkkal áll a fővárosi lakosok rendelkezésére. A szippantós autók így kétműszakos munkarendben, reggel 6.15 és este 8 óra között végezhetik feladatukat. A szennyvíz elszállítását interneten is megrendelhetjük, így a szolgáltatást még könnyebben, gyorsabban vehetjük igénybe.

csepel.hu

12 hozzászólás “HÁZI RÁKÖTÉS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE: Így csatlakozhatunk az épülő szennyvízhálózathoz” bejegyzésre

  1. nemahaverod szerint:

    “35 km korszerű és környezetbarát csatornát fektették le”

    – fektették le? fektettek le , helyesen
    – környezetbarát csatorna? ez olyan mint a denevéres hurka….., mitől lett a csatorna környezetbarát??? istenem …..

  2. Gordon szerint:

    Nagyon okosakat írtál, pihenjél.

  3. nemahaverod szerint:

    Gordon, te nem érted, de neked nem magyarázom el most, ha nem baj.

  4. Gordon szerint:

    Nem baj, feküdj vissza pihenni.

  5. Dr. grün szerint:

    “Így csatlakozhatunk az épülő szennyvízhálózathoz”
    Az épülőhöz sehogy!
    Várjátok meg amíg készen lesz! 🙂

  6. felix szerint:

    Az a környezet barát csatorna az amelyik ott marad ahova lefektetik, mert barátja a környezetének.
    Amelyik arrébb megy az nem a neki megfelelő környezetet kapta, tehát nem barátja annak.
    Komolyan. A környezet barát csatorna az amelynek anyaga rövid időn belül elbomlik és így nem szennyezi tovább a környezetét.

  7. ebihal szerint:

    A fentiekben olvasható a magyar bürokrácia, és természetesen a lenyúlás gyöngy-
    szeme! Miközben elég lenne 8-10 m PVC cső és egy mesterember!

  8. atata szerint:

    Nem ezért vártunk a csatornára 40 évig. Mi a f@szt kell terveztetni például. Az utcán megépítették már a csatornát, akkor mindjárt a tulajdonostól megkérdezték – hogy hová álljunk be a csővéggel a rákötéshez, plusz legyen otthon valaki, hogy ha már megcsináljuk a beállást akkor biztos jó helyre kerüljön.
    Na már most egy feladat maradt A pontból B pontba egy összekötetést létesíteni 1-1,5%- os leejtést biztosítva.
    Na ba’, tényleg mit kell ezen terveztetni, csak szólni kell egy mester úrnak aki a távolságtó függően 4-10 óra alatt az egészet potom pénzért elvégzi a rákötés lehetőségénrk meghirdetését követően.
    Ne is beszéljünk azokról a szakikról akik valamilyen ipari ihletésű szakmával, és némi készséggel rendelkeznek, esetleg szakirányú diplomával saját képesség alapján néhány óra alatt megoldják házilagosan, first class minőségben.

  9. Dr. grün szerint:

    atata!
    Nem úgy van az!
    Mit csinálna az a sok, semmi egyébhez nem értő szakember, ha csak úgy egyszerűen meg lehetne oldani a rákötést!
    Egy frissen vásárolt biciklire 5500 forint üzembe helyezési díjat akartak felszámolni a vételár felett, mert a befelé fordított pedálokat helyre rakják! Ha nem akkor nincs garancia!
    Elálltam a züzlettől! Vettem egy használt és bejáratott gárét a piacon! 🙂

  10. atata szerint:

    elöző folytatása:

    Ha szakink megtudta csinálni le is tudja rajzolni a fenti képzettségei nyomán. Ezt követően már a kötelező szolgáltatási kényszer szerződést is meg köthetik. Azt továbbra sem értem ha pénzügyi kényszer nyomása alatt szerződést szükséges kötnöm, azt miért is kérvényezzem? Már pedig köteleznek arra, hogy záros határidőn belül kössek rá, hisz még csatorna híjján is fizettetik velem- szándékom ellenére- a környezet terhelési díjat, pedig nem én tehetek róla, hogy még nincs csatorna.
    Következtetések:
    Megint csak a bürokrácia eltartása a fő feladat,
    Megint csak feleselegesen élnek vissza a pihenő időnkkel, és a zsebünkben cincogó apróval.
    Megint csak a monopol helyzetben lévők mosolyognak a a kiszolgáltatott szolgáltatást várókon – azaz fordítva ülünk a lovon.

    ZÁRÓ KÉRDÉS: Mikor lesznek az utak járhatóak? -és ki fizeti a révészt azaz az utak helyre állítását?

  11. kérdezső szerint:

    A terv elkészítése után saját kezűleg is kiépíthető a kerti csatorna vagy ezt is engedéllyel rendelkező szakembernek kell csinálni?

  12. felix szerint:

    Sokba lesz még az ingyen.

Itt lehet hozzászólni !