Kettős gyilkosság: következnek a perbeszédek

Csepel.hu

Az ügyész vádbeszédével folytatódik a K. Tamás és Deme Gábor elleni per a Fővárosi Törvényszéken pénteken reggel, miután Németh Nándor tanácsvezető bíró lezártnak nyilvánította a bírósági bizonyítási eljárást a legutóbbi tárgyaláson. Az egy éve húzódó per tehát a végéhez közeledik, s várhatóan a jövő héten már az ítélet is megszületik.

Az egész országot megrázó brutális bűncselekmény 2009. január 7-én történt a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában, ahol megölték Takács József intézményvezetőt és Papp László tanárt. A két vádlottat előre kitervelten, különös kegyetlenséggel végrehajtott emberöléssel, illetve bűnsegédlettel vádolják.

Ez lesz a huszonötödik tárgyalási nap a tavaly májusban elkezdődött perben. A bíróság csaknem száz tanút, köztük a korábbi csepeli szocialista vezetés szinte valamennyi tagját beidézte. A sort bővítik a különféle szakértő tanúk meghallgatása, akiknek a megállapításaik döntő súllyal esnek latban a bizonyítás terén. A bizonyítékok közül különös jelentőséggel bír az a diktafon, amelyet az egyik áldozat vitt magával a végzetes napon, s amely rögzítette a gyilkosság perceit. A magyar bűnügyi krónikákban példátlan, hogy hangfelvétel készült egy kegyetlen gyilkosságról.

Szokolai Gábor ügyész valószínűleg több órán át sorolja majd fel azokat a bizonyítékokat, amelyek igazolják, hogy valóban a két vádlott követte el a bűncselekményt, és pontosan úgy, ahogyan a vádiratban szerepel. Feltételezhető, hogy mindkét vádlott esetében a lehető legsúlyosabb büntetés kiszabását kéri. A büntető törvénykönyv szerint nemcsak K. Tamást, az emberölés tényleges elkövetőjét, hanem Deme Gábort mint bűnsegédet is akár életfogytiglani börtönre ítélhetik.

A tárgyalásokon K. Tamás és Deme Gábor végig ártatlannak vallotta magát a gyilkosságok elkövetésében, az ellenük szóló bizonyítékok azonban megdönthetetlennek tűnnek. K. Tamás egyáltalán nem, Deme Gábor pedig csak a pénzügyi visszaélések terén tett beismerő vallomást. Feltűnő volt, hogy a megbánás legcsekélyebb jelét sem mutatták, noha bűnrészességük vitathatatlan. Az áldozatok hozzátartozóitól sem bocsánatot nem kértek, sem az együttérzésre utaló megnyilvánulásuk nem volt. Megjegyzendő, hogy a vádlottak egyetlen rokona, ismerőse sem vett részt a tárgyalásokon.

És essék szó a sértett fél ügyvédi képviseletéről is, amely az európai joggyakorlatban újdonságnak számít. Az Európa Tanács a bűncselekmények áldozatainak jogi chartáját 1990. február 22-én fogadta el, s azóta számos országban ez a nap a bűncselekmények áldozatainak napja. A jelenlegi konkrét ügyben az elhunyt Takács József hozzátartozóinak jogi képviseletét az ismert ügyvéd, Magyar György látja el. Az áldozatok hozzátartozóinak védelme egyrészt a gondoskodást jelenti, mivel a sértett fél gyakran a legkiszolgáltatottabb személy egy per folyamán. Emberi méltóságát sérthetik a vádlottak vallomásai, az áldozatra tett igaztalan megjegyzései, amelyek ellen a hozzátartozó személyesen nem védekezhet a bíróságon, az ügyvédje ellenben kiállhat mellette. A sértettek gyakran soha nem tudják feldolgozni az ellenük elkövetett cselekményeket és a vádlottakkal való találkozás is nemritkán kitörölhetetlen nyomot hagy bennük. A sértett fél ügyvédjén keresztül jogosult arra, hogy a bíróságtól, az ügyészségtől és a nyomozó hatóságoktól felvilágosítást kapjon a büntetőeljárás menetéről, az érvényesíthető jogairól. Az ügyvéd adott esetben anyagi kártérítési igényt nyújthat be az elkövetőkkel szemben. Magyarországon még aránylag ritkán fordul elő, hogy a sértettek ügyvédet fogadjanak, de néhány nagyobb bűncselekmény után már megtették ezt. Példa erre a móri mészárlás vagy az olaszliszkai emberölés ügye, amikor az áldozatok hozzátartozóinak ügyvédjei jogilag és áldozatsegítő magatartásukkal eredményesen védelmezték megbízóikat.

Forrás: Csepel.hu

12 hozzászólás “Kettős gyilkosság: következnek a perbeszédek” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    „K. Tamás és Deme Gábor végig ártatlannak vallotta magát a gyilkosságok elkövetésében, az ellenük szóló bizonyítékok azonban megdönthetetlennek tűnnek.”
    Meddig tartott volna a nyomozás, ha nincs megdönthetetlennek látszó bizonyíték a hatóság kezében? 🙂
    Tehát a gyilkosok úgy tűnik, meg vannak.
    Vajon kiderül, hogy kik voltak a felbujtók, akiknek érdeke is lehetett eltenni láb alól az áldozatokat?
    Nem lehet vitás, hogy „K Tamás és Deme készülhetett a leszámolásra, mert különben „az ember” egy megbeszélésre nem visz magával lőfegyvert.
    Kíváncsian várom, megbízok névsorát is. Ha deme feltárja a titkát. Kaptárba velük úgy, hogy a „műanyag lakatnak” is legyen ideje lerohadni a cella ajtajáról
    Helyesbítek!
    Vasra verve kőfejtőbe velük! – étlen szomjan.

  2. admin szerint:

    Információink szerint nem merült fel, hogy megbízók is lettek volna – tehát így, többes számban. Az esetet ismerők többségének meggyőződése, hogy K. Tamás és Deme Gábor együtt hajtották végre a bűncselekményt.

    Ezt látszik alátámasztani, hogy Deme folyamatosan egyeztetett K. Tamással a bűncselekmény előtt, jelen volt a gyilkosságnál és nem szólt semmit, ő is káromkodott, amikor K. Tamás meglőtte a kezét, sőt, ő figyelmeztette K. Tamást, hogy a szervereket el kell tüntetni. Ebből a szempontból az is lényeges, hogy felhívatta magát Papp Lászlóval még a beszélgetés alatt, majd amikor a rendőrök megtalálták, arra hivatkozott, hogy a megbeszélés után, amikor már elment, őt még hívta Papp László. Ne felejtsük el, hogy Deme megpróbálta egy cigány tanulóra ráterelni a gyanút, akit kommandósok fogtak el aznap este, és ő maga tüntette el a szervereket. Sokak szerint a Tesco-a is azért ment Deme, hogy legyen alibije, nem pedig tejet inni. A szerver ugyebár nem lett meg, és Deme addig nem vallott, amíg ki nem derült a diktafon-felvétel. Mindezeken felül Deme vallomása az emberölés körülményeiről tele van hazugságokkal, ellentmondásokkal.

    Más kérdés, hogy Deme Gábor milyen köröket tett a pártvezetésnél, milyen fenyegetőzéssel, zsarolással próbálkozott, hogy elsikáltassa az ügyét, vagy volt-e külön párton belüli döntés a feljelentésről. Az biztos, hogy forró drót volt a pártvezetés valamint Podolák György és Deme Gábor között, és az is biztos, hogy Takács József is külön beszélt Orosz Ferenccel és Tóth Mihállyal a gyilkosság reggelén. Az is látható, hogy Podolák György tanúvallomása arról, hogy semmiségekről beszélt Demével – tekintettel a sok telefonhívásra – erősen megkérdőjelezhető. És akkor még nagyon finoman fogalmaztunk.

  3. J szerint:

    Remélem megkapja mindkét rohadék az életfogytot.

  4. szigetország szerint:

    Életfogy.: úgy legyen!

  5. Manitu szerint:

    Szerintem akkor lesz igazságos ítélet, ha egyikük sem jön ki többet a börtönből.

  6. Mangó szerint:

    Félek, hogy olcsón megússza ez a két tetű. Biztos vagyok benne, hogy szemernyi bűntudat sincs bennük, csak túl akarnak lenni az egészen.

  7. Té-Gé szerint:

    admin! Láttál már egy szervert? Nem nagyot, csak egy olyan kicsit. Azt cipelte el? Nem. Kivette a HDD-t. Nem lehet valamit leírni ferdítés nélkül?

  8. Kati szerint:

    Mit beszélsz itt a ferdítésről meg a szerverről? Nem ez a lényeg , ha nem az amit ezek a mocsadékok tettek a pénzért.

  9. Fiandre szerint:

    Csak nehogy másodfokon 18 évre, valamint 8 évre változtassa meg valamelyik bíró…

  10. Gordon szerint:

    Csak nem…

  11. Gordon szerint:

    Té-Gé! Ne beszéljél félre, mert a szocisumákság miatt két ember meghalt.

    Megkérdezem itt is:

    Ez hát az mszp valódi arca?

Itt lehet hozzászólni !