Kitervelt, vandál pusztítás a csepeli Tamariska-dombnál

Csepel.hu

Körbejárták a dombot, és mindenhol pusztítottak

Több oszlopot kidöntöttek, több tucatnyit pedig kilazítottak vagy megrongáltak ismeretlen tettesek a csepeli Tamariska-domb körül épülő védőkerítés pillérei közül. Előre kitervelt pusztításról lehet szó: a vandálok körbejárták a dombot, nyilvánvalóan nem találomra, és nem egy helyen pusztítottak. Vélhetően előbb kalapáccsal próbálták szétverni az oszlopok betontalapzatát, majd szétrugdosták, kidöntötték azokat. Az eset pünkösdhétfőn történt, és csak kedden reggel vették észre a környéken lakók. A Csepeli Vagyonkezelő Zrt. (Csevak) rongálás miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, a kár több százezer forint.

Bár papíron már régóta természetvédelmi terület volt, évtizedeken keresztül pusztultak a csepeli Tamariska-domb természeti értékei. A csepeli önkormányzat új vezetése emiatt döntött úgy, hogy a természetes környezet visszaállítása és a további pusztulás megakadályozása érdekében kiemelten kezeli a domb védelmét, melyet körbekerít és állandó őrzés alá von. Ez azonban sokak érdekeit sértette. Amennyiben ugyanis sikerül szoros védelem alá vonni a dombot, szigorodik az is, hogy ki és mit tehet a védett területen. A körbekerítés munkálatait a Csevak megbízásából egy alvállalkozó kezdte el néhány héttel ezelőtt. Az átadás elvileg június 7-én lesz – amennyiben sikerül addigra rendbe hozni a megrongált védőkerítést.

A csepeli Hársas utca sarkánál hét oszlopot döntöttek ki. A mintegy két méter magas fapóznákat a napokban betonozták be a földbe, de a rongálók mindegyiket tövestül fordították ki a talajból. A domb túlsó felén, a Fenyves és a Gesztenyés utcában szintén több póznát félredöntöttek, a tartóoszlopokat helyenként kettéhasították. Minden bizonnyal tudatosan és több elkövető részvételével tették tönkre a készülő kerítést, mivel az oszlopokat módszeresen rombolták le és jelentős erőre volt szükség, hogy a pusztítást véghez vigyék.

Előbb kalapáccsal verhették az oszlopok beton aljazatát…

– A helyszínen láttuk, hogy előbb kalapáccsal vagy más hasonló eszközzel próbálhatták szétverni a tartó oszlopok alapozását. Ezzel elég lassan haladhattak, viszonylag kevés az így tönkretett kerítés. Ezután térhettek át a rugdosós és kidöntős módszerre, ami a domb körül már sokkal több helyen látható – mondta el a Csepel.hu-nak Ábel Attila alpolgármester, aki szerint néhány helyen azt is lehet látni, hogy hiába próbálták kidönteni az oszlopot, csak a sarat dagasztották, és kisebb kárt okoztak. – Jártunk a dombtetőn is, ott nem bántottak semmit. A pusztítás kizárólag a kerítés ellen irányult, és teljesen körbeéri a dombot – emelte ki az alpolgármester, aki szerint egy „vandálbiztos” kerítés építése nagyságrendekkel drágább lenne, és sokkal csúnyábban is nézne ki, mint a tervezett. Megjegyezte: semmilyen előjel nem utalt arra, hogy a domb körüli politikai csatározások és érdeksérelmek esetleg egy ilyen brutális vandalizmussal is folytatódhatnak.

Később vállal az oszlopnak feszülve lökhették ki a karókat

– Már pünkösd másnapján felfigyeltünk rá, hogy az oszlopokat kidöntötték – mondta el egy idős férfi a Hársas utcában. – A telkem határos a Tamariska-dombbal, és örültem, hogy végre rendet tesznek a környéken. A domb körül máskor is előfordult kisebb rendbontás, de ilyen méretű rongálásra nem emlékszem. Szerintem szándékosan tették tönkre a kerítést, mert az elkövetőknek bánthatta a szemét, hogy körbezárják és megvédik a területet. Valószínűleg éjszaka követték el a bűncselekményt, mert nappal észrevettük volna, hogy mit művelnek itt. Ráadásul időt vesz igénybe, hogy ennyi póznát kidöntsenek…

Majd amikor már belejöttek, szétrúgtak, szétvertek mindent

Babinszky Rudolf parkőr éppen a dombnál tartózkodott, és a helyszínelő rendőröknek számolt be a fejleményekről, amikor belebotlottunk. Elmondása szerint naponta négy órán keresztül járőrözik a környéken, de az elkövetőket nem látta. A hat hektáros terület akkora, hogy a domb bejárása negyven percig tart. A Fenyves utcában láthatóan ugyanazzal a módszerrel döntötték ki a póznákat, mint a Hársas utca felőli részen. A garázdák már napokkal korábban alaposan szemrevételezhették a helyszínt, mert néhány oszlopot már akkor kilazítottak a helyükről – számolt be az esetről a parkőr.

Werner Péter, a Csevak vezérigazgatója elmondta, hogy a múlt héten 8-10 fiatal randalírozott a környéken, de őket elzavarták a lakók. A mostani oszlopdöntögetés azonban más eset, mert minden körülmény szisztematikus rongálásra vall. A Csevak ezek után kénytelen éjjel-nappal őriztetni a területet, hogy megakadályozzák a további vandalizmust. Az őrzés ugyanakkor plusz kiadással jár. A Csevak rongálás miatt feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen, a kár több százezer forint.

Forrás: Csepel.hu

43 hozzászólás “Kitervelt, vandál pusztítás a csepeli Tamariska-dombnál” bejegyzésre

  1. földhözragadva szerint:

    Pár zsaru levadászhatná a vandálokat, ha akarná…

  2. Vátesz szerint:

    Valamelyik barkácsáruházban vették ezeket az oszlopokat, mert újabban ez az igénytelen megoldás terjedt el, hogy alul vasalattal ellátott puhafa (fenyő) oszlopokat használnak. A hátsó szomszédom is csinált ilyet lamellás kerítéshez, egy év után már a szél kidöntötte azokat, mert a vasalat és a fenyő találkozása nem időtálló terhelési szempontból. A régi szó megoldás, keményfa, lehetőleg akácfa oszlopok, amelyeket alul kezelni kell vagy feketére égetni, akkor az kitart a drótkerítés élettartamáig, nyugodtan símán földbe lehet ásni! Az akácfa oszlopot festeni sem kell. Ez a megoldás pénzkidobás rongálók nélkül is! Ugyan nézze már meg valaki, autópálya-kerítésnél használják ezt a bóvli megoldást? Ugye hogy nem. Jól tennék ha valamelyik erdészettől rendelnének akácfa kerítésoszlopokat! Persze annak utánna kell járni, nemcsak elmenni egy barkácsáruházba!

  3. mi acél? szerint:

    Valóban elitélendő az eljárás ahogy a fiatalok felléptek.. Mert gondolom nem a szemétlerakók tették 🙂 De valójában mi a cél evvel a körbekerítéssel? Padokat tesznek majd le és ücsörögni lehet a fák alatt? Mert akkor jó ötlet!! Vagy egyszerűen ezentúl nem mehet be senki.. Mint ahogy a dunaparton is több ilyen rész van.. Ha a szemétlerakók ellen küzdünk ott a térfigyelő kamera lehetősége… Nekünk mikor lesz olyan partunk mint a Kopaszi gát? Vagy olyan terünk mit Wekerlén a Kós Károly téren? Hiszen az adottságaink megvannak hozzá! Az uszodáról már ne is beszéljek!!

  4. mi acél? szerint:

    Igaza van Vátesz-nak.. Ez állandó kezelés nélkül max 3 év..

  5. Manitu szerint:

    Szombaton jártam arra: ezek masszív tartóoszlopok. Nyilván nem úgy épültek, hogy megállítsanak egy dühöngő tehéncsordát vagy pusztítani akaró, vandál állatokat. De nyilván nem is ez volt a cél, mert nem ebből indult ki senki (miért is kellet volna?). Nézzétek csak meg a saját házatok kerítését: az olyan, hogy kibírná?

  6. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeliek!
    Sajnos, ez a barbár, szégyenletes vandalizmus nem új – talán csak a nagyságrend miatt tűnhet annak.

    Ugyanezen körök három hónapon belül szétszedték anno a Főkert által telepített asztalokat; szétrombolták a padokat, gyújtogattak és rombolnak folyamatosan azóta is.

    Ez sajnos ugyanaz a vonulat, mint amikor kettétörték a Csepeli Zöld Kör, meg mások által ültetett fiatal facsemetéket a csepeli úton.

    Sajnálatos tény, de az a terület, aminek nincs felelős és hozzáértő gazdája, az ilyen bunkó férgek tombolásának lehet kitéve.
    Üdv menyus

  7. mi acél? szerint:

    Szerintem félreértetted 🙂 nem a masszívsgról volt szó.. A fenyőt festeni kell elég sűrűn… Az akácot nem.. És persze a saját kerítésünket átkenyjük legalább 2 évente.. Ezt a hatalmas mennyiséget ki fogja? Szerintem így értette Vátesz.. De lehet én értelmezem rosszul..

  8. mi acél? szerint:

    Valóban ki kellene szürni ezt a vandál magot!! Olyan szép lehetne Csepel.. De hogyan?? Senki nem tud róluk semmit.. Ami biztos, hogy kamasz fiatalok..

  9. Manitu szerint:

    Hasonló eset a Béke téri vandáloknál volt, ők jártak ennyire szándékosan, csak a pusztítás “öröméért” rombolni. Ez nem valami alkalmi részegségből eredő vandalizmus, nagyon valószínű, hogy aprólékosan meg is tervezték.

  10. Menyhért Péter szerint:

    Kedves mi a cél? !
    Azt sajnos nem tudom, hogy az önkormányzat mit akar valójában (mert a tetteik és a szép szólamaik nem fedik egymást), de azt tudom, mi a bekerítés értelme.

    A Csepeli Zöld Kör annak idején azért kényszerítette ki a domb bekerítését, mert egy folyamatosan őrzött, szakmailag és közösségileg üzemeltetett, Európai stílusú természetvédelmi parkot szerettünk volna csinálni belőle – a Zurich-i kerthez hasonlót.

    Sajnos, tudomásul kell venni, hogy a védelem legfőbb célja az értékek megóvása az emberektől.
    Mi már a bekerítést is úgy terveztük anno, hogy folyamatos jelenléttel védeni kell már a félkész munkát is.

    Együttműködési terveink is így szóltak volna. Sajnos az önkormányzatot nem érdekli a mai napig sem a mi sokéves tapasztalatunk, így elkerülhetetlenül beleesnek azokba a csapdahelyzetekbe, amit mi már kiküszöböltünk volna.

    Visszatérve a domb használatára: mi egy olyan zárt és egyben szabad használati rendszert építettünk volna ki, amely folyamatos jelenléttel védte volna a domb értékeit és a használóit egyaránt.
    A mi terveink szerint a délelőttöket csak csoportos látogatóknak tartottuk volna fenn, hogy a helyi óvodás, iskolás csoportokat biztonságos, védett helyen fogadhassuk.
    Délutánonként mindenki számára nyitva állt volna a park állandó parkőri felügyelettel.
    Éjszaka zárt és őrzött lett volna a terület.

    Sajnos az önkormányzat ezzel nem ért egyet, ők inkább sok kicsi haveri alvállalkozót (kerítésépítőt, természettudót, járőrözőt, parkőrt, stb ahol elfolyhat a közpénz) támogatnak jó pénzért, mint egyetlen teljes közösségi felügyeleti rendszert, ami teljes mértékben átlátható.
    üdv menyus

  11. Manitu szerint:

    Menyusból megint előtört a sértődöttség, amiért nem ő dönt a kerítésről és nem az ő civil szervezete szedi ki a gyomot – persze nem ingyé.

  12. Manitu szerint:

    Csak az nem mutyi, ha Menyus csinál mindent. De az összeesküvés, ha a környék lakói a Helyi Témának panaszkodnak a parlagfűre, ami a gondos ápolás ellenére ottmaradt, meg ha más civil szervezetek kifogásolják, hogy a nagy ápolás közben tovább zsugorodik a domb természetes növényzete.

  13. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Manitu képviselő úr! Te fidesz képviselőcsoport gyöngye!

    Te még mindig ugyanolyan sötét bunkó vagy, mint eddig.

    Amióta 2010-ben kitúrtátok az egyesületet a dombról,minden lepusztul, tönkremegy.

    Pajtásotok a bajor mester sok millióért védi majd a dombot, ugyanúgy, ahogyan most is teszi, és évek óta tette: vaskos közpénzért járőrözi a semmit!

    Ha képes lennél egy általános iskola 2. osztályosától elvárható olvasás-szövegértés szintre, akkor tudnád, hogy a vádaskodásaid nem csupán primitívek, de hazugok is.

    Az egyesületünk minden terve NYILVÁNOS, bárki által olvasható, míg a kedvenc főnököd nyilvános elképzelései olyan színvonalat képviselnek csupán, mint a Csevak zrt 3 soros bekerítési előterjesztése!

    Csodálod, te szerencsétlen gyenge-elme, hogy kétségeim vannak egy olyan közpénz költésről, ahol most hallhattunk először és véletlenül arról, hogy nem is a Csevak végzi a bekerítést, hanem egy alvállalkozó?
    MIT? Hogyan? Mennyiért?

    Csók a homlokodra, te kis butus!

    Kedves csepeliek!
    Vajon az mszpés, lmpés, jobbikos képviselők tudják-e, hogy milyen terv szerint, mennyiért és kinek a haverja végzi a Csevaknak a munkát??

    Hajlandó lenne az ellenzékből valaki válaszolni erre?

    Üdv menyus

  14. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Ábel Attila alpolgármester úr!
    Mivel a tájékoztatás zömmel a veled készült beszélgetésen alapul, ezért téged kérdezlek meg. Kérlek, válaszolj a feltett kérdéseimre.

    Azt írtad: „Bár papíron már régóta természetvédelmi terület volt, évtizedeken keresztül pusztultak a csepeli Tamariska-domb természeti értékei.”
    Kérdésem: NEM CSEPEL ÖNKORMÁNYZATI (VOLT SZOCI ÉS MOST FIDESZES) VEZETŐI VOLTAK, AKIK SEMMIT SEM TETTEK A DOMB ÉS A LAKOSOK VÉDELME ÉRDEKÉBEN?
    Azt írtad: „A csepeli önkormányzat új vezetése emiatt döntött úgy, hogy a természetes környezet visszaállítása és a további pusztulás megakadályozása érdekében kiemelten kezeli a domb védelmét, melyet körbekerít és állandó őrzés alá von.
    Kérdésem: TETT-E GYAKORLATBAN VALAMIT A JELENLEGI VEZETÉS AZÉRT A DUMÁÉRT, HOGY KIEMELTEN KEZELI A DOMB VÉDELMÉT? MIÉRT AKADÁLYOZTA MEG A CSEPELI ZÖLD KÖR EGYSÜLETET, HOGY MEGVALÓSÍTSA TERVEIT, MELYRE MINDEN FORRÁS ÉS LEHETŐSÉG ADOTT VOLT?
    Azt írtad: „Ez azonban sokak érdekeit sértette. Amennyiben ugyanis sikerül szoros védelem alá vonni a dombot, szigorodik az is, hogy ki és mit tehet a védett területen. A körbekerítés munkálatait a Csevak megbízásából egy alvállalkozó kezdte el néhány héttel ezelőtt.
    Kérdésem: NE BESZÉLJÜNK MELLÉ: MIÉRT NEM MONDOD MEG, HOGY KIKNEK AZ ÉRDEKEIT SÉRTI A BEKERÍTÉS?
    TUDTÁK-E A CSEPELI KÉPVISELŐK, HOGY MILYEN TERV ALAPJÁN, MIT ÉS KIKI FOGNAK ALVÁLLALKOZNI A CSEVAK HELYETT KÖZPÉZBŐL? NEVEZD MEG AZ ALVÁLLALKOZÓT!
    Azt írtad: „Minden bizonnyal tudatosan és több elkövető részvételével tették tönkre a készülő kerítést, mivel az oszlopokat módszeresen rombolták le és jelentős erőre volt szükség, hogy a pusztítást véghez vigyék.
    Kérdésem: HA SEJTED, HOGY KIK VOLTAK A BARBÁROK, MIÉRT NEM NEVEZED NÉVEN ŐKET?
    Azt írtad: „A pusztítás kizárólag a kerítés ellen irányult, és teljesen körbeéri a dombot – emelte ki az alpolgármester, aki szerint egy „vandálbiztos” kerítés építése nagyságrendekkel drágább lenne, és sokkal csúnyábban is nézne ki, mint a tervezett.
    Kérdésem: HONNAN VESZED, HOGY A VANDÁLBIZTOS KERÍTÉS MENNYI LEHET, HA ERRE MÉG INFORMÁCIÓT SEM KÉRT A KÉPVISELŐ TESTÜLET A CSEVAKTÓL?
    Azt írtad: „Megjegyezte: semmilyen előjel nem utalt arra, hogy a domb körüli politikai csatározások és érdeksérelmek esetleg egy ilyen brutális vandalizmussal is folytatódhatnak.
    Kérdésem: TUDOMÁSOM SZERINT NINCS A DOMB KÖRÜL POLITIKAI CSATÁROZÁS. NETÁN AZ LMP-T VÁDOLOD A VANDALIZMUSSAL? ÉN A CSEPELI ZÖLD KÖR EGYESÜLET NEVÉBEN CSAK AZ ESKÜSZEGŐ POLGÁRMESTER JOGSÉRTŐ ELJÁRÁSAMIATT KÜZDÖK, NEM A BEKERÍTÉS VAGY A DOMB VÉDELME ELLEN!
    NEVEZD MEG A POLITIKAI CSATÁROZÓKAT!
    Azt írtad: „Babinszky Rudolf parkőr éppen a dombnál tartózkodott, és a helyszínelő rendőröknek számolt be a fejleményekről, amikor belebotlottunk. Elmondása szerint naponta négy órán keresztül járőrözik a környéken, de az elkövetőket nem látta. A hat hektáros terület akkora, hogy a domb bejárása negyven percig tart.
    Kérdésem: A GYAKORLAT SZERINTED NEM AZ EGYESÜLETÜNK AZON ÁLLÁSPONTJÁT IGAZOLJA, MELYSZERINT A JÁRŐRÖZÉS PÉNZKIDOBÁS, MERT ALKALMATLAN A JAVAINK MEGVÉDÉSÉRE?
    Azt írtad: „A mostani oszlopdöntögetés azonban más eset, mert minden körülmény szisztematikus rongálásra vall. A Csevak ezek után kénytelen éjjel-nappal őriztetni a területet, hogy megakadályozzák a további vandalizmust. Az őrzés ugyanakkor plusz kiadással jár.
    Kérdésem: SZERINTED EZEK UTÁN A CSEVAK MILYEN HAVERI VÁLLALKOZÓVAL FOGJA KÖZPÉNZBŐL ŐRIZTETNI A DOMBOT?
    Üdv menyus

  15. Csivi szerint:

    Tisztelt Mindenki!
    Agyrém, hogy minden a politika miatt történik. Ha nincs rá bizonyíték, miböl gondolják, hogy ez is az volt? Sajnos a rongáló elemeket mindíg vonzották az újonnan létrehozott értékek. Az is lehet, hogy valakik egy “jó bulinak ” tartották ezt a döntögetést. Mindennap arra járok, hisz a Domb melletti utcában lakom, nekem úgy tüntek az oszlopok, hogy elég masszívak. Csak úgy vállal kidöntögetni?? Lehet csak én vagyok gyenge, de oda nem kis erő kell. Ha meg tényleg politikával függ össze a dolog, akkor tán jobb nem hirdetni nagy betűvel a Domb védelmét, mert elöbb-utóbb nagyobb baj történik a területen, csak hogy a másik félt sárral dobálhassák. Más nem is hiányozna. Szóval szerintem nem meghirdetni kéne mindenhol, hogy mi, meg hogy, hanem fogni és megcsinálni minden reklám nélkül. Szörnyű, hogy ez a több ezer éves természeti szépség ilyen pitiáner, sikerre éhes, hatalom mániás egyénektől függjön. Bármelyik oldalon áll is!

  16. Bambula szerint:

    Kedves Menyus!

    Ti (Csepeli Zöld Kör) komolyan tök ingyen őriznétek a dombot?
    Ez számomra elég hihetetlen, de ha valóban így van, és ennyire szíveteken viselitek a terület sorsát miért nem segítitek az önkormányzatot mindenféle felhajtás és önreklámozás nélkül a domb óvásában?
    Akik ezt ingyen vállalták volna, most is simán megtehetnék, hogy kiülnek egy-egy stokira a domb köré legalább amíg elkészül a kerítés és értesítik az illetékes hatóságot ha rendellenes dolgot látnak.
    Vagy így már nem buli, hogy nem ti építitek a kerítést és nem ti döntitek el, hogy mikor ki mehet be?

  17. földhözragadva szerint:

    A gázcsretelep kerítése 30-40 éves, a strand kerítése 40-50. (Az adatok nagyságrendileg helyesek csak). Ez a fa tákolmány, amit a pénzemből csinálnak, öt éven belül bontásra lesz ítélve. Talán picit több pénzből, lényegesen időtállóbb megoldást lehetett volna csináltatni. Manitunak: az én kerítésemnek van tulajdonosa, aki a saját pénzéből csináltatta a kerítést. Az elején többet költöttem rá, ami az évek során messze visszajött a karbantartási költségeken. Miért nincs itt három féle kivitelre ár? A nagy országzászló mellé lehetett volna mintát állítani, melyik is köllene a (leszart) népnek…:(

  18. Vátesz szerint:

    Mérnöki szemmel ezek az oszlopok nem masszívak! Amennyiben ezzel a vastagsággal menne le a földbe vagy 70 cm-re, akkor lehetne masszívnak mondani. Ezt persze a fenyővel nem lehet megtenni, mert kb. öt év alatt elkorhadna még felületkezelve is. A faoszlop+vasalat nem masszív, mert a vasalat lehet magában erős, de a vasalatot a betonba rögzítő, illetve a vasalatot a faoszlophoz rögzítő csavarok, legyenek azok akár 10 mm-es és 100 mm hosszú csavarok is, símán ki fognak szakadni. Nem kell nagy erő hozzá, hiszen az oszlop teljes hossza az erőkar, ha valaki a tetején fogja meg. Nem a csavar fog elszakadni, hanem széthasad a fenyőoszlop. Ez egyszerű mechanika. A földbe ásott oszlop kidöntéséhez hatalmas erő kellene, de még a föld feletti rész derékba töréséhez is. Ezért jó a földbeásás, de ahhoz javasolt az akácfát is valamennyire védeni a föld alatti részen. Egyszerű megoldás a feketére égetés, az elszenesedett rész nem engedi korhadni az alatta levő anyagot.

  19. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Bambula!

    Ha blikfangos szeretnék lenni, azt mondanám: Jézus koporsóját sem őrizték ingyen.

    Mivel több mint húsz éve foglalkozom nonprofit menedzsmenttel, csak azt tudom állítani: a kádári kommunista műszakok sem voltak ingyen, hiszen az ingyen munkának is ára van!

    Hogy ez általában nagyságrendekkel olcsóbb, vagy ha az nem lehet (pl:általában a foglalkoztatás a nonprofit szektorban sem kerül kevesebbe), akkor minőségileg és mennyiségileg is jobb az ár-érték arány.

    Mi civil természetvédők sohasem vállaltuk volna ingyen a domb üzemeltetését, hiszen ahhoz főállású munkavállalók kellenek!

    Ha érdekel, a mi ajánlataink mind egy szálig elolvashatók itt a csepelinfon is.
    Üdv menyus

  20. Menyhért Péter szerint:

    Kedves földhözragadva!

    Az egyesületünk kerítés ajánlata arról szólt, hogy masszív, natúr deszkakerítést építünk, és elé méterenként ültetve oszlopos borókát ültettünk volna.

    A két-három év alatt záródó boróka sövény egy természetes, sűrű, örökzöld növényfalat alkotott volna a domb körül.

    A csevak ezzel szemben egy 0,3-as drótkerítést tervezett, és folyamatos védelem-jelenlét helyett járőrszolgálatot.

    Tapasztalataim szerint a drótkerítést egy fél éven belül szétbarmolhatták volna a vandálok.

    Azt még a legrosszabb álmomban sem képzelhettem el, hogy primitív barmok már az épülő kerítésnek is nekiesnek.
    Üdv menyus

  21. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Vátesz!
    Igazad van, ár a primitív vandalizmusra ez sem lehet mentség.

    A Csevak olyan megoldást választott, ami olcsó és látványos.

    Az ilyen politikusoknak pont ez kell, hiszen ők nem a jövőben gondolkodnak, hanem mindig a pillanat gyümölcsét szeretnék kiélvezni!

    Mi oszlopként nem betonba ágyazottat terveztünk, hanem egy méter mélyre ásott, az alsó részén kátránnyal kezelt akácokat, talajfúróval ástunk volna le.
    A lényeg azonban a mi esetünkben nem a miniszteri látogatásra ütemezett látszat-kerítés építés lett volna, hanem a folyamatos, masszív kerítés, állandó jelenléttel kombinálva.

    Üdv menyus

  22. Mari nénye szerint:

    Ha még kolbászból épült volna!

  23. Jeniszej szerint:

    Minek oda kerítés?
    Nincs ott védeni való!
    Ami volt az a torony, – a baglyok kedvenc pihenő helye, – amit lebontottak. Minden védő kerítés értelmetlenné vált. A futóhomok és a benne tanyázó tarack és királydinnye az mind gaz, gyomnövény.
    Csak duma, hogy itt ritka „állatok”, bogarak és növénytársulások tanyáznak.
    Itt Csepelen a magára hagyott elhanyagolt területek élővilága vette csak hatalmába a területet.
    Igaz ez sem kevés!

  24. Jeniszej szerint:

    Azt mondja a Faterom a fegyver gyárosról elnevezett út mellett épült kerékpárút korlátja is nagy xar (és balesetveszélyes) ez a „tamariska” konstrukció ez mindenen túl tesz, – semmit érő! ))) 😀 (((

  25. Gordon szerint:

    Amit a felvételeken látunk az a balliberalizmus igazi arca. Rendetlenség, pusztítás.
    Örülök hogy a Csevak olcsó megoldást választott, mert takarékos időket élünk.
    A vandalizmus hála a 2002 és 2010 közötti balliberális büntetőpolitikának teljesen elszabadult.
    Nehéz és nemes feladat lesz gátat szabni neki.

  26. Jeniszej szerint:

    A Faterom foglalkozásköri ártalma, hogy messziről megérzi a bűzt. A “Tamariska” körül nagyon bűzlik valami az Öregnek.
    Azt kérdezi a Fater nincs a kerületben egy kerítés tervező mérnők aki értene is egy kicsit a korlátokhoz, kerítésekhez?
    )))) 😀 ((((

  27. Jeniszej szerint:

    A közterületeseknek a dombra egy állandó hivatalt kellene telepíteni, hogy áldozatos munkájukat helyben tudják végezni, így megspórolható lenne a kerítés és az őrző védő szolgálat. – mindenki örömére. 🙂

  28. lolka szerint:

    “A hat hektáros terület akkora, hogy a domb bejárása negyven percig tart.”
    -Őszintén elgondolkodott már valaki a sok okos közül, hogy akik eddig keresztül jártak a “természet védelmi” területen a bekerítés után majd kerülgetik a hathektáros területet. Egy jófajta sövénnyel körbe kellett volna ültetni és passz…Most mindenki szaladgál a kis csont darabbal, mint a kiskutya, hogy hova ássa el…majd szűkebb időkben jó lesz…
    “Jeniszej”-k van igaza 17:56-r több ezer éves fauna…amikor a bunkert visszatemették azóta nincs ott semmi…annyi rovar és más élőlény egy lakatlan telken is elszaporodna és van is Csepel és Szigetszentmiklós közti határban talán még róka és őz is tanyázik…(kár a pénzért)…

  29. Manitu szerint:

    Menyus, nekem úgy rémlik, hogy a dombot éveken keresztül a te civil szervezeted kezelhette. Cáfolj meg, ha rosszul hallottam. Apropó, menyit kaptatok ezért? Évek óta kérdezem ezt tőled, te nem is üvegzseb vagy már, hanem üveghegy 😉

  30. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Jeniszej, lolka és gordon!

    Véleményetek alapján méltó folytatói vagytok a Tóthmihályi örökségnek; a necsináljunksemmitabbólnemleszbaj szemléletnek.

    Nem mondom,de a mi szilárdunk is közelít ehhez a körhöz, bár ő sem tesz semmit, de még dumál ellene.
    gratula.
    Üdv, menyus

  31. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Manitu képviselő úr!

    Tudásod szokás szerint most is téves.

    Azt írtad: “Menyus, nekem úgy rémlik, hogy a dombot éveken keresztül a te civil szervezeted kezelhette. Cáfolj meg, ha rosszul hallottam. Apropó, menyit kaptatok ezért? Évek óta kérdezem ezt tőled, te nem is üvegzseb vagy már, hanem üveghegy”

    A Csepeli Zöld Kör azért kezdett harcba a szocikkal 2009-ben, mert sohasem kezelhette a Tamariska-dombot.

    Egyesületünk a Csevaktól évente, eseti szerződés alapján vállalta át a parlagfű mentesítést, általában éves 4-600 ezer Ft értékben. A szerződéseket minden évben pontosan teljesítettük. Sajnos, mivel túl sokszor tiltakoztunk a domb állapota miatt, az illetékesek sohasem voltak hajlandók folyamatos, egész éves munkára szerződni velünk.
    A természetvédelmi kezelő fővárosi önkormányzattól ugyanilyen korlátozott, szerződéses feladatvállalást kaptunk, évente 400 ezer ft nagyságrendben.
    Itt ugyanolyan ellenállást váltottak ki a szakmai javaslataink, így négy év után sikeresen megfúrt minket a bajor mester, – szilárd nagy cimborája. Neki nyilvánvalóan nagyobb a szakértelme, mert ők velünk ellentétben nem fél éves folyamatos munkavégzésért kapják ugyanazt a pénzt amit mi, hanem évente egy napért.
    Ráadásul még ezt az egy napot is csepeli önkéntesekkel végeztetik el, ingyen.
    Tök jó buli; hogy ez nekünk miért nem jutott eszünkbe?

    Ja, bocs, megvan, mert mi a dombot szerettük volna megvédeni.
    Ennyit barátocskám az üvegzsebről.
    Van még valami hasonló, névtelenül mocskolódni valód?

  32. Gordon szerint:

    “általában éves 4-600 ezer Ft értékben”

    Mennyi vót a haszon?

  33. Manitu szerint:

    Nem tudom ki a bajor mester, de arra legalább választ adtál, hogy igen, ti kaptatok pénzt a domb parlagfű-mentesítésére. Más tudtommal ilyen pénzeket nem kapott (cáfolj meg, ha tévedek) tehát kizárólag ti kaptatok pénzt a domb védelmére. Ehhez képest te folyamatosan másokat vádolsz a domb pusztulásáért, és teljes mellszélességgel ellenezted, amikor az önkormányzat új vezetése végre szakítani akart a semmittevéssel.

    Te voltál és te vagy az egyik, aki mindent ellenez, amit az önkormányzat a domb érdekében akar tenni. Ha jól rémlik még a körbekerítést is elleneztétek, mert nem te csinálod a te civil szervezeteddel, tehát nem a te csapatod kap érte pénzt. Mindenbe belekötsz, neked semmi nem jó, ha nem a te civil szervezeted van ott, hanem mások. Lehetnek madárvédők, bárkik, neked mások nem civilek, csak te.

  34. Manitu szerint:

    Gordon: Menyusnak nem volt haszna, mint tudod, ő mindent önzetlenül tesz, amikor pénzt kap valamiért. Ha más tette volna ugyanezt, na akkor nagy buliról beszélne, mint a kerítésénél, amit tudtommal ugyanannyiból építenek ki most, mint évekkel korábban ő épített volna (akkor még infláció nélkül).

    Így megy ez, ha valaki egyedül civil, és mindenki más mutyista.

  35. Menyhért Péter szerint:

    Manitu képviselő kishaver!

    Hisztizd ki magad nyugodtan,majd a gordon megsimogatja a buksidat is.

    Szánalmas senki vagy.
    puszi a homlokodra, csak meg ne üssön a guta!
    üdv menyus

  36. Té-Gé szerint:

    Urak!
    Pro és kontra. A lényeg Vátesz írásában van, teljesen igaza van, hogy ez a kerítésnek látszó fenyőfűrészárú egy kalap szar!

  37. Té-Gé szerint:

    Menyhért Péter! Melyik ez a manitu? 🙂 A Suzukis? 🙂

  38. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Té-Gé!
    Ne haragudj, de nem hzhatom nyilvánosságra, mert beperelne az ürge.
    üdv menyus

  39. Manitu szerint:

    Menyus, ha hisztit akarsz látni, olvasd el a hozzászólásaidat.

    Emlékeim szerint eleinte a domb értékeinek megőrzését tűztétek ki célul. Még kerítést is ti akartatok építeni, ti forszíroztátok. Azzal sem értettetek egyet, hogy több kézben legyen a domb kezelése, mert a domb lassú pusztulásában ez is erőteljes szerepet játszott, és azt is mondtátok, hogy a főváros nem foglalkozik a dombbal. Civilek, szülők, óvónők és környékbeli lakók százai kérték továbbá, hogy ne az óvodánál, és ne a dombot elcsúfítva legyen ott az a mobiltelefonos átjátszótorony.

    Aztán emlékeim szerint pont te ellenezted, hogy madárvédők is tegyenek a domb megóvásáért, amikor elkezdték a tájidegen növényzet ritkítását. Ellenezted, hogy a domb kezelése végre egy kézbe kerüljön, és megszűnjön az áldatlan állapot, ellenezted a kerítés építését, és ellenzed a mobiltorony lebontását.

    Nem érzed úgy, hogy mindez egy hisztériás ember tipikus reakcióit tükrözi?

  40. Jeniszej szerint:

    A faterom foglalkozásköri ártalma, hogy messziről megérzi a bűzt. Az Öreg szemügyre vette a fotókat. Megállapította, hogy tévedett, mert a tarackon, királydinnyén kívül még fosató paréj is tanyázik a dombon.
    Igaz, amikor még az állatokkal foglalkozott az ilyen gazt nem szerette a disznóinak adni.
    Meséli a Faterom, hogy a napokban kint járt a volt „eperföldön” Csepel sziget északi részén. Örömmel tapasztalta, hogy a természet visszavette a tájat magának. Gyönyörűen benőtte a tájat a vad buja növényzet. bodzavirág korongokkal megkoronázva.
    A táj felet réti héja, vagy rétisasok keringenek vijjogva szabadon. Szóval szép a magára hagyott természet.
    🙂

  41. Menyhért Péter szerint:

    Manitu képviselő úr!

    Veled szemben én mindig ugyanazokat az aggodalmakat tolmácsoltam – és ezek bárki számára nyilvánosan elérhetők – és mindig a domb és a csepeliek védelme érdekében.
    Most is ezt teszem.

    Tudom nem érted, mert neked csak a szilárd ukázait képes értelmezni az agyad.

    Nem gond, hiszen idiótának is kell lennie valakinek.
    menyus

  42. Jeniszej szerint:

    Kedves lolka!
    “A hat hektáros terület akkora, hogy a domb bejárása negyven percig tart.”
    Tudható, hogy a közteresek párban járnak. – (érthető okok miatt)
    Gondolom, – a két „derék harcos főnek” akkor a terület bejárása csak a fele időt igényli.
    Nem is értem miért kel külön őrző védőket, védő kerítést alkalmazni, akkor, amikor az Önkormányzat rendelkezik ilyen „derék harcosokkal”, és polgárőrökkel.
    Az őrzést, védést a nap huszonnégy órájában rájuk lehetne bízni. – igaz ez a fajta védelem is az adófizetők forintjaiból kerül kifizetésre.
    Valószínű a buckán tenyésző gaz allergiát okozó poraival, a sáskák, csótányok, különböző rágcsálok – járásaikkal hálálnák meg a buckalakóknak a fokozott gondoskodást. ))) 😀 (((

  43. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Jeniszej!

    Bár tudom, hogy te utálod a Tamariska-dombot, azért néhány dolgot gondolj végig – pusztán logikai szempontból.

    Anno az önkorminak beadott Tamariska-park projektünkben azt javasoltuk, hogy a biztonságos őrzés-védelem közpénz árából finanszírozzunk inkább egy nonprofit rendszert.
    Mintaként több hasonló természetvédelmi zárvány terület közül a Zurich-ben működőt mutattuk be példaként, ahol 11 ember dolgozott főállásban a hasonló adottságú 5 hektáros parkban.

    A mi javaslatunk arról szólt, hogy a 24 órás BIZTONSÁGOS őrzés legkevesebb 8-9 főállású munkavállalóval oldható meg.
    Mi úgy számoltunk, hogy a főállású dolgozókkal megoldható a terület védelme mellett – azzal egyidőben – a természetvédelmi kezelés,, a parlagfűmentesítés, a parkőrzés, és bizonyos mértékű csoportokat tájékoztató-vezető szolgálat. Ezek mellett az egyesületünk önkéntes (kvázi ingyenes) munkája lehetővé vált volna magyar és Eu-s projektek esetében is, így a domb immár külső forrás bevonásával lett volna fejleszthető. Mi anyagköltségen kalkulálva csináltuk volna meg a deszkakerítést és sövénytelepítést egyszerre!

    Ez a mi önkormányzatunknak mohóságnak számított, és a mi szilárdunk még arra sem érdemesített, hogy elmondhassuk azokat a dolgokat, amik még nem is lettek leírva.

    Sokkal jobb tehát, ha a Csevak csináltat külső VÁLLALKOZÓVAL drótkerítést, külön járőrszolgálatot lát majd el a közterület felügyelet; külön nézi na monitorokat egy másik VÁLALKOZÁS; külön “szakért” jó pénzért egy külső VÁLLALKOZÓ, és külön juttatásért természetvéd a bajor féle madártani csapat.

    Tök jó lesz, hiszen több cimbi vállalkozás jól jár majd, és látszólag minden maga lesz a tökély! Bár várhatóan pont akkor lesz máshol a járőr, amikor a kárt okozzák, és mindent ellopnak majd, mint eddig.
    Gratula, szép új világ.

    Üdv menyus

Itt lehet hozzászólni !