Kutyapiszok: aki az utcán hagyja, súlyos bírságot fizethet

A trehány gazda mások egészségét veszélyezteti

Csepeli Hírmondó

A kép illusztráció

Előző számunkban hírt adtunk arról, hogy a csepeli kutyatartók hogyan kérhetnek ingyenesen a kutyapiszok összeszedéséhez nejlonzacskókat a Csepeli Vagyonkezelő Zrt. ügyfélszolgálatán. Arról, hogy miért nem lehet már ezeket a zacskókat a közterületeken elhelyezett kutyapiszok-gyűjtőládáknál megtalálni, Fenyőváriné Csanádi Brigittát, a vagyonkezelő munkatársát kérdeztük.

Sajnos a kutyapiszok-gyűjtőládákról gyakran eltűntek a kihelyezett nejlonzacskók. Azontúl, hogy ellopták ezeket, gyakran tapasztaltuk, hogy szét is szórták a zacskókat a földön, s így használhatatlanná váltak. Ezért a kerületben élő kutyatulajdonosok – a lakcímkártyájuk és a kutyájuk oltási könyvének a felmutatásával – már tavaly a Csevak Zrt. ügyfélszolgálatán vehették át ezeket a zacskókat. Akkor négyszáz, az idén pedig ötszáz darab zacskót kaphatnak évente a helyi kutyasétáltatók. 2011-ben körülbelül félezren jöttek be az ügyfélszolgálatra zacskóért. Reméljük, az idén többen lesznek, hiszen a kerületben ennél sokkal több kutyatulajdonos van.

Áprilistól emelkedik a bírság összege

Ha a kutyasétáltatók elmulasztják összeszedni a kutyapiszkot, komoly büntetésre számíthatnak. Az idevonatkozó bírságokról, és a közterületen hagyott kutyapiszok súlyos egészségügyi veszélyeiről Sághi Jenő, a Csepeli Közterület-felügyelet csoportvezetője tájékoztatta lapunk olvasót.

A közterület-felügyelet munkatársai rendszeresen járják a kerületet, és ha észreveszik, hogy valaki mulasztást követ el, lefotózzák, és így bizonyíthatóan dokumentálják az esetet. Ha a kutyatulajdonos elismeri a mulasztást, akkor szabálysértésért háromtól ötezer forintig terjedő helyszíni bírságot rónak ki a munkatársaink. Amennyiben a szabálysértést nem ismerik el, akkor a fotókra mint bizonyítékokra alapozva feljelentik a kutyatartót. Ebben az esetben a bíróság húszezer forint feletti bírságot szokott kiszabni. Érdemes azt is tudni, hogy az ide vonatkozó törvény április 15-étől módosul: jóval magasabbak lesznek a bírságok. Csak helyeselni tudom az idevonatkozó szigorításokat, hiszen a közterületen hagyott kutyapiszok nagyon komoly egészségügyi problémákat okozhat. A legveszélyeztetettebbek a fertőzéssel szemben még kevésbé ellenálló kisgyerekek: éppen ezért azokat is szigorúbban fogjuk büntetni, akik nem a kijelölt kutyafuttatókban sétáltatják az ebüket.

Érdemes lenne követni a tőlünk nyugatra látható példákat, ahol teljesen természetes, hogy a kutyások összeszedik a kutyapiszkot, és csak a sétáltatás céljára kijelölt, körbekerített futtatókban engedik szabadjára a kedvencüket.

Egészségügyi veszélyek

A háziállatok, így a kutyák szervezetében is gyakoriak a bélférgek, a galandférgek és az egyéb paraziták. A veszélyt gyakran nehéz felismerni, hiszen ezek az élősködők a húsevő háziállatokban a legtöbbször nem okoznak látványos megbetegedést.

Ezek az élősködők azonban az emberi szervezetben heves és sokszor gyógyíthatatlan szövődményeket produkálnak. Megtámadhatják a tüdőt, a gyomrot és a bélrendszert, a vesét, a májat és szívburkot, valamint a szemet is. Komoly belsőszervi megbetegedéseket és vakságot is okozhatnak. Ezeknek a parazitáknak a petéi leginkább a bélsárral kerülnek ki a környezetbe. Mivel néhány hét kell ahhoz, hogy a peték kifejlődjenek, így a friss kutyapiszoknál a megszáradt ürülék, illetve annak a pora sokkal veszélyesebb.

Amikor egy forró nyári napon a száraz kutyaürülék porát széthordja a szél, akkor a közterületen hagyott kutyapiszok fizikai érintkezés nélkül is nagyon sok embert megfertőzhet. Ha például akár csak egy kutyaürülék belekerül egy játszótéri homokozóba, akkor az ott található összes homokot ki kellene cserélni.

A probléma súlyosságára jellemző, hogy Magyarországon körülbelül kétmillió kutya él, és ebből több száz ezer a fővárosban. Csak Budapesten naponta mintegy hatvan tonna kutyaürülék kerül a közterületekre.

Forrás: Csepel.hu

13 hozzászólás “Kutyapiszok: aki az utcán hagyja, súlyos bírságot fizethet” bejegyzésre

  1. Perspektíva? szerint:

    “Kutyapiszok: aki az utcán hagyja, súlyos bírságot fizethet”

    Kész pszichó terror!!!

    Fizess, fizess, fizess abból amiért dolgoztál: “Huncog a krajcár, ennyiért dolgoztál nem éppen semmiért. (J. A.)

    Tessék mááááá mondani a BKV. megállóiban dohányzó ellenőröket, utasokat ki fogja számon kérni?

    Lehet folytatni, erőt fitogtatni, miközben a “nagyok” vígan élik az életüket.

    Bízzunk benne, hogy a nokiás doboz fő technológusa is követi Hunyókát.

    Hiszen a Társadalom nem csalódhat, vigyázni kell lelki állapotára. Csak így tovább!

  2. Manitu szerint:

    Mondhatsz bármit, tele van szarva a város, a kerület. Ha tisztességes egy ebtartó, nem történhet vele semmi. De ha nem, és ezzel másk egészségét, életét veszélyezteti, akkor rá kell kényszeríteni, hogy tisztességes legyen.

  3. Jeniszej szerint:

    Lassan kialakul az újból a diktatórikus rendszer.
    Nem a társadalom meggyőzése nevelése lesz a kormány eszköze, hanem a büntetés.
    Nem azon jár a kormány politikusainak az esze, hogy ennek a sok lerongyolódott megnyomorodott embernek munkát, munkahelyet szerezzen.
    Fenyegetik az embereket, emelik a büntetéseket, azon jár az eszük, hogy ezt a sok eladósodott embert, hogy lehet még jobban kizsigerelni.
    Már ott tartunk, hogy az emberek részére egyéb baromság mellett fing kvótát alapítanak meg.
    A társadalomban egy határon túl már ellenőrizhetetlenül ellen reakciók indulnak meg.
    Ami sokszor nem oldódik meg békés úton.

  4. Perspektíva? szerint:

    Ha nem vetted volna észre, akkor láthatod, olvashatod ismét azt amit írtam. Nevezetesen a megoldás iránya nem feltétlenül az ami eldöntetett. Sokkal inkább a kulturált emberi életmódnak a megteremtése, kialakítása életvitelszerűen. Elsőként minimális követelménye az:INTELLIGENCIA.
    Másoknak okozott károk, és a törvények be nem tartásából remélünk könnyű zsákmányszerzést. Ki-ki a maga szintjén. (tiszt. kivét.)

  5. Dr. grün szerint:

    Manitu!
    De még milyen veszélyes a zutcán hagyott kutyaszar! Csak az tudja aki ugrott már rajta megcsúszva egy dupla leszúrt Rittbergert!
    Egyetlen módja a megelőzésnek, hogy nézz a lábad alá! ))) 🙂 (((

  6. GONDOLKODÓ! szerint:

    “mellett fing kvótát alapítanak meg.” 8:52

    Sajnálatos módon ennek egyre kisebb a valószínűsége, mert a hüvelyesek megvásárlása is komoly gondot jelent a családoknak. (közismert ezek energia termő képessége) Ráadásul különösen a száraz hüvelyesek nagy részét Kanadából, pl. a sárgaborsót Ukrajnából importáljuk! Nesze neked MO.! MONDOM K.A.N.A.D.Á.B.Ó.L!!!
    Ezt fejtsétek meg!
    A magyar meg csóválja a fejét, és akinek kertje van a füvet locsolja és nyírja. Nem a veteményesét, gyümölcsösét gondozza. Közben, közben mereven bámészkodik a mennyezetre, elgondolkodik a TV-k műsorain, mint ha hasznára lehetne.

    Igazán sajnálatosnak tartom, a XXI. szd.-ban e téma szinte minden évben visszatérően kell szerepeljen. Vajon miért? Egyrészt a fentiekből, másrészt e téma is mutatja, alig, alig változik e kis hazában valami is.

  7. GONDOLKODÓ! szerint:

    Nosza jön a TAVASZ!
    Virágoztassuk fel CSEPELT, tegyük tisztává, széppé környezetünket, mindenki a maga portája körül. Tömbházak esetében összelehet fogni és a tavaszi tisztálkodás, szépítkezés közepette kicsit sörözgetni, kávézni amelyeket a Hölgyek kedvesen kínálgatnának, a szorgos, dolgos férfiúknak. Miközben, ami szintén fontos lenne, jó hangulatban egymással elbeszélgetni, emberhez méltóan. Hosszú volt a tél. A tavasz hozza az új élet reményét!

  8. Jeniszej szerint:

    A Fater kíváncsi, hogy a csúszós híg “rittberger képes” kutyafost milyen technikával lehet felkanalazni, felmosni.
    Nem ártana fejleszteni a kutya szemmel tetszetősebb oszlopok környékét.
    Megfelelő távolságokban a köztereinken kutya vizeldéket, illemhelyeket lehetne kialakítani, melyeket a központilag beszedett ebadóból lehetne finanszírozni.
    Így ezek takarítását közmunkások alkalmazásával lehetne megoldani.
    Így megoldható lenne, hogy közterületeseink drága szolgálati idejét ne a tiltott módon történő kutya ürülék lerakásának alantos lesből történő figyelése tegye ki.

  9. lolka szerint:

    GONDOLKODÓ! szerint:
    2012. február 29., szerda – 09:20
    -Sajnos ilyet utoljára a nyolcvanas években tapasztaltam…most úgy egyedül a magam szórakoztatására kapirgálok a ház előtt…_________________________________________________
    – A kutya ürülékkel kapcsolatban:kb.NÉGY ÉV A LEBOMLÁSI IDŐ…a fűnyíró addig mennyiszer kavarja fel megszáradt ürüléket por alakban?…
    -Nyugodtan lehetne az önkorinál egy kutyaszar felelőst alkalmazni, akinél, ha nagy testű kutya, akkor havi (legalább) őt kiló kutyaszarért adna zacsit. Kis testűnél kevesebbért…És aki nem adja le a havi volument az büntetés…
    -Aztán séta előtt, a rendszeresített alomban odahaza végezze el a dolgát az állat! Ne azért vigye már le, hogy elvégezze a dolgát és akkor nem kell, hogy “égesse” magát a szar szedéssel…
    -Volt olyan, hogy a kertes házból a szemközti parkba vitte az ebét, hogy kímélve legyen a saját fű…
    -Büntessenek a póráz és szájkosár hiánya miatt is…szigorúan!…

  10. Lakó1214 szerint:

    Ismét egy poszt, ami akar is mondani valamit meg nem is.

    Ameddig a kutyatartók minimális kultúrát nem tudnak elsajátítani (kinek nem az inge) és nem is bűntetnek, mert itt soha senki és semmiért nem bűntetnek meg a közteresek, addig ez egy lihegés. Mindenhol akad egy kifliszacskó otthon, ez nem zacskókérdés!
    Nyakig áll a parkokban a szar, mint az aknamező. Ez így van évtizedek óta, talán már van aki megszokta.

  11. Chub szerint:

    Nem hiszem, hogy az említett kérdés volna a legégetőbb probléma, amit a közterületeseknek meg kéne oldaniuk. Egy csak egy kérdés kiemelése és felnagyítása a százból.

  12. GONDOLKODÓ! szerint:

    Minden olyan kérdés, ami életidegen, emberhez méltatlan körülményeket teremt, aktivál, igenis fontos, és megoldásért kiált. Gondoljunk csak a fertőzöttség veszélyeire, különös tekintettel a kis gyermekekre, akik igen csak a közelébe kerülhetnek.

  13. DMB szerint:

    A kutyapiszkot a külterületek (kivéve nemzeti parkok/természetvédelmi területek/nyaralók) kivételével mindenhol össze kell szedni, az udvaron is. Engem annyira idegesít az utcán a sok ürülék (Szarvason lakom Békés megyében), hogy 24-48 óránként egy nagy vödörrel végigjárom a környéket és összeszedem. Nem büntetni kell, hanem megtanítani/megmutatni az embereknek, hogy ez természetes legyen.

    A póráz és a szájkosár használatát helyi rendeletek szabályozzák (vidéken jóval lazábbak a rendeletek). Belterületeken a póráz kötelező (kivéve futtató vagy erre kijelölt hely), külterületen a természetvédelmi, N. park, vadászterületek kivételével (amennyiben nincs karantén). A póráz mérete nem haladhatja meg a 2m-t!!

    A szájkosárról sokan azt gondolják, hogy kötelező (különösen ha meglátnak egy nagyobb ebet) – ezt kötelezővé lehet tenni (utoljára ilyen Kecskeméten volt, amikor ebzárlatot rendeltek el a veszett rókák miatt, még külterületen is! Volt ebből akkora cirkusz az állatvédők részéről) – bár szájkosarat egyre kevesebb helyen árulnak és egyre rosszabb minőségben, egyre nehezebb beszerezni (ennek oka az, hogy nem mindenhol kell). Egyébként tömegközlekedésben, nagyobb forgalmú helyeken, rendezvényeken kötelező is.

    Még annyi, hogy a láncon való kutyatartás miatt hőbörög sok állatvédő, ám ezt is sok helyen kötelezővé lehet tenni (ennek min. mérete is szabályozott). Ennek kritériumaira nem térnék ki.

Itt lehet hozzászólni !