Jön a mínusz 25 – Visszatérhet a ’87-es nagy tél

Index, Csepel.info, YouTube

Közlekedési hírek, 1987.01.12. – A 38-as busz sem közlekedett, de vidéken a szovjetek segítettek, hogy a dolgozók eljuthassanak munkahelyükre. 380 forintot keresett egy éjszakai hómunkás. (Hallgassa meg a korabeli híreket!)

A legfrissebb előrejelzések szerint a jövő hét végéig folytatódik a rekordközeli hideg, enyhülésnek egyelőre nyoma sincs, a jövő héten néhol akár mínusz 25 fok is lehet. Három iskolában már szünetel a tanítás. Van, ahol nincs pénz a gázra, máshol a kazán romlott el.

A mostani február eleji hideg azért lehet különleges, mert hosszabb ideig, akár a következő hét végéig is eltarthat. A hétvégén jöhet a hó és a szél, az Alföldön akár 30 centi hó is eshet. A hótakaró tovább hűti a levegőt, így elérhetjük a -25 fokot is. A Duna még hajózható, a Tisza egyes szakaszai már teljesen befagytak. Vékony még a jég a Velencei tavon és a Balatonon, de ha így marad az idő, hamarosan lehet majd ingyen korcsolyázni.

A meteorológusok szerint egyáltalán nem rendkívüli, hogy február elején hideg van és a napi középhőmérséklet napokon keresztül tartósan -5 fok alatt marad. Reisz András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint abból a szempontból viszont különleges lehet az előttünk álló időszak, hogy a szokatlanul kemény hideg most akár tíz napig is elhúzódhat enyhébb időszakok nélkül.

A hó tovább hűti a levegőt

A mostani számítások szerint jövő csütörtökig-péntekig biztosan nem enyhül az idő, sőt addig még hidegebb is lehet a mostaninál. Ennek egyik feltétele, hogy essen hó, a hótakaró ugyanis tovább hűti a levegőt a következő hét elejétől.

Ha lesz hó. De úgy tűnik, lesz. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban marad a derült, de hideg idő: éjszakai általában -11, -17 fok között, északkeleten -20 fok közelében alakul a hőmérséklet. Nappal is marad a fagy, -1, -6 fok közötti hőmérsékletek valószínűek.

A nagy havazás 1987. januárjában (Tekintse meg az m1 riportját!)

Csütörtöktől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, pénteken még csak délkeleten, a hét végén már többfelé várható havazás. A hétvégén erre még rátesz a szél is, ami néhol viharos lesz. A meteorológiai szolgálat szerint legalább 5 mm hó az ország területének 60 százalékán valószínű.

Az Időkép különböző modellek egybevetése alapján nem tartja kizártnak azt sem, hogy az 1987-es nagy havazáshoz hasonló csapadék várható. Ez azonban még eléggé kiszámíthatatlan, pont annyira, amennyire egy szeszélyes mediterrán ciklont elképzel az átlagember. A dolgok az utolsó órákban dőlnek majd el. Az egyik modell leginkább az Alföldre vár havazást, hétfőig akár 20-30 centi havat is, egy másik számítás szombatra számol országos havazással.

De hideg van-e most? Annak biztosan, aki vékony talpú félcipőben, kiskabátban sétál az utcán, és vastagabb zsírréteg sem védi. Annyi biztos, hogy hétfőn Budapest környékén a hőmérséklet napi középértéke -3,4 fok volt, ami 3,9 fokkal alacsonyabb a sokévi átlagnál. Ez persze semmi ahhoz képest, hogy a még éppen demokratikus Magyarországon, 1947-ben nagyon fáztak az emberek ezen a napon, mert akkor -15 fokot mértek. Volt viszont már olyan január 30. is, amikor 15 fok meleg volt és demokrácia – 2002-ben.

Vékony jégen

A napok óta tartó fagy bizonyos következményekkel járhat a hajósokra és a korcsolyázókra nézve is. A kedd reggeli vízállásjelentések alapján a Tisza Tiszalöknél teljesen befagyott, a folyó alsóbb szakaszait félig vagy háromnegyedig borítja jég, illetve több helyen csak parti jég van, ami nem tévesztendő össze azzal, amit a mojitóba tesznek. Teljesen befagyott a Sajó Sajópüspökinél, a Duna azonban még hajózható.

A Velencei tó a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kedd reggeli jelentése szerint teljesen befagyott, a jég 5 centis. Erre még veszélyes rámenni. A tilalomra a parton táblák is figyelmeztetnek, és a gárdonyi rendőrökkel találhatja szembe magát az, aki arcoskodik és már most rámegy a jégre.

A kemény fagyban naponta 1 centivel vastagodhat a jég, úgyhogy a hétvégén már meglehet a 8-10 centis biztonságos vastagság a Velencei tavon. Akkor már elő lehet venni a leolajozott fakutyákat a pincéből. Korcsolyázni majd csak a kijelölt korcsolyapályákon lehet amúgy, a nádasok mentén és a kikötőkben vékony maradhat a jég.

A Balatonnak még izmosodnia kell. Siófoknál már 2 centis a jég, másutt egyelőre csak a parton fagyott be. Ahhoz még kell egy kis idő, hogy a balatoni jég elérje az átlagos 24 centis vastagságot. És befejezésül még egy érdekes adat: a Balaton a leghosszabb ideig 1962-1963 telén volt befagyva, akkor 110 napig lehetett rajta korcsolyázni.

index.hu

22 hozzászólás “Jön a mínusz 25 – Visszatérhet a ’87-es nagy tél” bejegyzésre

  1. "?!" szerint:

    Nem most, hanem az alábbi időpontokban voltak rendkívül hidegek, és volt rendkívül nagy hó:

    1929. február 10.-én a napi maximum hőmérséklet mínusz 20 C fok volt, éjszaka pedig mínusz 33 c fokra süllyedt a hajnali hőmérséklet Kecskeméten.

    1940. február 17-én mérték hazánkban a legalacsonyabb hőmérsékletet. Görömbölytapocán mínusz 35 c fokot mértek.

    1947. február 20-án mérték hazánkban a legnagyobb természetes hóvastagságot, amely Kőszegen akkor 151 cm volt.

    EZEKKEL SZEMBEN A KÖVETKEZŐ NAPOK METEOROLÓGIAI ELŐREJELZÉSE CSAK AZ ALÁBBIAKRÓL SZÓL:

    LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS (Részletek: http://www.eumet.hu)

    – Jövő keddig erősen fagyos, az évszakos átlagnál 5 – 7 fokkal hidegebb idő várható.

    – Ezen belül pénteken és a hétvégén erős, olykor viharos északi szél fúj, valamint péntek estétől vasárnap estig bizonytalan mértékű havazás, hófúvás valószínű.

    Tehát nincs itt semmiféle rendkívüli krízishelyzet, hanem csak az időjárás természetes kilengéseit tapasztalhatjuk!

    A jelenlegi riasztás csak egyes szervezetek reflektorfénybe állítását szolgáló vaklárma!

    (A Földön az eddigi legalacsonyabb természetes hőmérsékletet 1983. július 21.-én egy déli-sarki meteorológiai állomáson mérték. Akkor mínusz 89,2 C fokot mértek.)

  2. lolka szerint:

    Volt már hideg tél máskor is…Érdekes látni az “Esti Hírlap” felett azt az 1.80-t…

  3. Gordon szerint:

    “Volt viszont már olyan január 30. is, amikor 15 fok meleg volt és demokrácia – 2002-ben.”

    Pedig a most aggódók már akkor is aggódtak. 🙂

  4. Zoli049 szerint:

    Tél van, ilyenkor sanszos, hogy hideg szokott lenni. Akadt az elmúlt évtizedekben is, mikor volt már -25C fok. Ebben mi az extrém?
    A hó mennyiségét a meteorológia nem méterekben jelzi elő, így mire az aggodalom? Azért egy 30 cm-es hóval csak-csak megbírkóznak a közútkezelők, a szokott módon. 🙂
    Talán emiatt van a para? 😀

  5. Zoli049 szerint:

    Itt hideg van, de hétfő óta 10 fokot “enyhült”! 🙂

    Ulaanbaatar csü 06:14 -39 °C

    http://www.timeanddate.com/weather/?sort=6

  6. Perspektíva? szerint:

    A lényeg a lényeg!

    Az időjárás és a szerelem mindenkor kézenfekvő téma, a figyelem lényeges dolgairól való elterelésének jó eszközei.
    -Érthetetlen ez a DRAMATIZÁLÁS hangulatkeltésnek is beillő, félelemkeltés. Gyakran mondom ez MO. Egész egyszerűen TÉL van, s ilyenkor többnyire hideg szokott lenni. Ugye milyen érdekes? Gyerekkoromban voltak mínusz 30-33fokok is, és akkor sem igen volt tüzelő, mi több még a saját ingatlanán lévő fa kivágásához is “tanácsi engedély” szükségeltetett! A KÖTELEZŐ BESZOLGÁLTATÁSRA, talán már nem is emlékezünk?
    Az sem volt jó, vagy rosszabb világ! Kinek melyik jutott!!! Lehet, hogy most is ez irányba tartunk, talán már meg is érkeztünk? Döntse el mindenki, saját maga.

  7. Schneider Ádám szerint:

    -300 fok lesz és 60 méteres hó!

  8. Perspektíva? szerint:

    Értelmes hozzászólás, a tőmondatban minden benne foglaltatik.

  9. J szerint:

    Itt -14 van épp most.

  10. jól értesült szerint:

    A Zorbán miatt van ilyen “szibériai ítéletidő”, a Putyintól tanulta!

  11. Dr. grün szerint:

    jól értesült!
    Pártunk és kormányunk minden tőle tlhetőt megtesz, hogy a fagyosszentek után a zemberek életnívója 50 %-kal javuljon!
    Akkor már legalább fázniuk nem kell!
    Esetleg Orbán még betehet a tavaszi veteménynek! 🙂

  12. Dr. grün szerint:

    “Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni,
    Hogy melegednének az emberek.” József Attila Tél

    Hát, lennének ötleteim! 🙂

  13. J szerint:

    jól értesült: Az index miatt van!:) 2 hete megírták, hogy a bogárinvázió is fogja súlytani a kormányt, mert nem volt fagy. Na most megkapjuk a fagyot.

  14. Dr. grün szerint:

    J !
    De a csótányok maradnak!
    Aprópók!
    A “súlytani” továbbra is pöttyös “j”!
    Nem vagy Te se köztársasági elnök, se hátrányos helyzetű “kirúgott újságíró!” ))) 🙂 (((

  15. Lexon szerint:

    J: te sem Csepelen vagy. -14? Nem hiszem, hogy ilyen hőmérsékletet lehetett mérni Csepelen negyed kilenckor. Vagy nem jól mér a hőmérőd.
    Ma már azt mondják, hogy Budapesten csak szombaton lesz hó, az is csak 5-10 centi, és erős szél sem lesz. Amit mondtak, az csak délen, délnyugaton, és még az sem biztos.
    Arra azért kíváncsi vagyok, hogy mikor fognak az meteorológiai szolgálat tökére lépni. Merthogy amit csinálnak, az már jóslás, nem tudományos alapokon nyugvó időjárás-előrejelzés. Nem ez az első eset, hogy riogatnak. Persze, értem én, a balul elsült aug. 20-i események óta folyamatosan be kell lengetni a legrosszabbat, aztán majd szépen megmagyarázzuk, ha mégsem jött össze. 🙁 Csak éppen a felelős munkavégzés, az hiányzik ismét… 🙁

  16. Anyuka szerint:

    Én emlékszem a ’87-es télre – igaz, pályakezdőként még elég lelkes voltam és bár néhány busz nem járt, ill. voltak kisebb fennakadások, bementem a munkahelyemre dolgozni, ahogy sok sok más ember is. Igaz, első nap térdig érő hóban kellett begyalogolnom az irodáig, mert még nem vágott utat senki, de én élveztem…akkor. Olyanra nem emlékszem, hogy megfagytam volna…tél volt, hideg volt….csak mostanság van ilyen összevissza időjárás, és hozzászoktunk a melegebbhez. 30-40 cm hó hol van még a méterestől? Ha akkora lesz, akkor kell aggódni! Addig meg csak el kell szépen takarítani, kis testmozgás, kell az!
    Persze, fel kell hívni a figyelmet a hidegre, ami elsősorban a hajléktalanokat érinti, és azokat az embereket, akik sajnos nem tudnak rendesen fűteni, mert nagyon szegények, rájuk figyelni kell,ez rendben is van, de nem kell ijesztgetni az embereket, nem volt extrém időjárás ’87-ben és ha most hasonló lesz, ez sem lesz extrém. Télen hideg van, nyáron meleg van….

  17. "?!" szerint:

    “Lexon” 11:20-kor írta:
    “Arra azért kíváncsi vagyok, hogy mikor fognak az meteorológiai szolgálat tökére lépni. Merthogy amit csinálnak, az már jóslás, nem tudományos alapokon nyugvó időjárás-előrejelzés. Nem ez az első eset, hogy riogatnak.”

    A meteorológusok mentségére jegyzem meg, hogy tegnap még az alábbiakat jelezték:

    “LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS (Részletek: http://www.eumet.hu)
    – Jövő keddig erősen fagyos, az évszakos átlagnál 5 – 7 fokkal hidegebb idő várható.
    – Ezen belül pénteken és a hétvégén erős, olykor viharos északi szél fúj, valamint péntek estétől vasárnap estig bizonytalan mértékű havazás, hófúvás valószínű.”

    Miután “Lexon” kívánsága szerint a tökükre léptek a meteorológusoknak, azok az előrejelzést – a Katasztrófavédelem riasztásához igazodva – az alábbiak szerint módosították:
    “A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS (Részletek: http://www.eumet.hu)
    – Keddig erősen fagyos, még az évszakos átlagnál is 7 – 10 fokkal hidegebb idő várható.
    – Ezen belül a hétvégén erős, olykor viharos északi szél fúj, valamint havazás, hófúvás valószínű.
    – Keddtől kissé szelídül a fagy. Kedden újabb havazás, hófúvás valószínű.”

    A mai előrejelzéssel a meteorológusok már közelebb kerültek a Katasztrófavédelem riasztásában jelzett katasztrofális időjáráshoz, de amint látható, még a “tökükrelépés” után kiadott előrejelzésük sem riogatja a lakosságot katasztrofális hideggel és leküzdhetetlenül nagy hóval.

  18. "?!" szerint:

    A vitaindító bejegyzés címére visszatérve jegyzem meg az 1987-es tél visszatérésétől rettegőknek, hogy még nem kell félni attól, hogy “Visszatérhet a ’87-es nagy tél”, amikor az ellenzék elindította a rendszerváltást!

  19. csöves szerint:

    Annyit beszéltek róla, hogy már vágyom a szibériai hidegre és a méteres hóra.
    Ha a hét végén nem lesz világvége nem ér a nevem.

  20. lolka szerint:

    Tavaly előtt is volt februárban kb. egy hétig -14°C -16°C…túl van “lihegve” a téma a média csak úgy tobzódik…

  21. Bugi szerint:

    Tavaly előtt MSZP volt, akkor csak ingyen temetés járt. De csak mert muszáj volt.

  22. "?!" szerint:

    Az időjárás igazolta azt a feltételezést, hogy a mínusz 25 fokos hidegről és a 30 cm-es hóesésről szóló riasztással a Bakondi György Katasztrófavédelmi Főigazgató és Vitézi Dávid vezérigazgató részvételével 2011. október 4.-tartott munkamegbeszélésről készült emlékeztető nyilvánosságra kerülése miatt akarták elterelni a figyelmet.

    A Magyar Narancs szerkesztősége által január végén nyilvánosságra hozott emlékeztetőben az alábbi elfogadhatatlan baromságok olvashatók:

    „Rendelkeznie kell a BKV-nak egy olyan eljárási renddel, amely meghatározza a fentebb említett beosztásokban dolgozók feladatait, felkészültségük ellenőrzésének megvalósítását, mentális, pszichikai állapotuk nyomon követését, munkájukat befolyásoló politikai elkötelezettségük figyelését.”
    (A lényeg ismétlése: “A BKV-NAK RENDELKEZNIE KELL EGY OLYAN ELJÁRÁSI RENDDEL, AMELY MEGHATÁROZZA A …… DOLGOZÓK……. POLITIKAI ELKÖTELEZETTSÉGÉNEK A FIGYELÉSÉT”.)

    Az emlékeztetőben a legérdekesebb rész annak a leírása, hogy a vonatvezetők, a műszaki ügyeletesek, a diszpécserek vagy akár a többiek politikai elkötelezettsége hogyan nyilvánulhat meg egy selejtezésre érett metrókocsi kigyulladásakor.

    Ennél is lényegesebb kérdésként taglalták, hogy milyen módszerekkel és kikre bízzák a metróvonalakban dolgozók politikai elkötelezettségének figyelését.

    A fentieket tartalmazó 2885/TF/2011-es sorszámú emlékeztetőt (amely az 1950-es évek első felének a hangulatát kelti) Bakondi György Katasztrófavédelmi Főigazgató a kézjegyével és a bélyegzőjével hagyta jóvá.

Itt lehet hozzászólni !