Plusz 60 milliárd az arányos adózás mérlege

MTI, Magyar Nemzet

A tervezettnél 60 milliárd forinttal több személyi jövedelemadó (szja) és járulék folyt be tavaly, a bérek és a versenyszféra foglalkoztatottsága nőtt, vagyis az új, arányos adórendszer jól tervezhető, stabil – mondta a Világgazdaságnak Balog Ádám adóügyi helyettes államtitkár.

„A második kulcs megszüntetése egyértelműen versenyképességet javító lépés, mivel olcsóbbá teszi a magas hozzáadott értéket képviselő munkavállalók foglalkoztatását” – nyilatkozta a lap keddi számában. Az egykulcsos adó és a gyermekvállalási kedv összefüggésére vonatkozó kérdésre kifejtette, hogy tavaly júniustól biztató trend kezd kialakulni, hiszen minden ezt követő hónapban több gyermek született, mint az előző év azonos időszakában.

„Közgazdaságilag talán jogos feltételezni, hogy a gyermekvállalásnál a jövedelmet is figyelembe veszik az érintettek. A családoknál 2011-ben mintegy 155 milliárd forinttal több jövedelem maradt, és ez a kedvezmény a jövőben is megmarad vagy növekszik” – jelentette ki.

A jövőre megfeleződő bankadó és a kivezetendő válságadók kompenzálására Balog Ádám szerint jelenleg nem terveznek adóemelést. Új irány lehet a kkv-szektor adóztatásának egyszerűsítése, de összességében az idén már sokkal kevesebb változásra kell számítani. „Nem tervezünk drasztikus változást, a kicsiket pedig egyeztetjük a piaccal” – mondta. A helyettes államtitkár szerint az IMF képviselői nem látják át még teljesen az új, arányos egykulcsos rendszert, amely a tervek szerint 2013-ra kristályosodhat ki. „Nem zárom ki, hogy az adórendszerről is tárgyalunk, de nem tartom valószínűnek az szja megváltoztatását, mivel az fontos eleme a gazdaságpolitikánknak, a szerény, de biztató eredményei már látszanak” – fejtette ki.

mno.hu

14 hozzászólás “Plusz 60 milliárd az arányos adózás mérlege” bejegyzésre

  1. ebihal szerint:

    Ezt a baromságot a múlt héten még a közgazda géniusz Matolcsy mondta.

  2. Zoli049 szerint:

    “Az egykulcsos adó bevezetése miatt a szja-bevételek 2010-hez képest 404 milliárddal csökkentek tavaly”

    http://fn.hir24.hu/gazdasag/2012/01/25/matolcsyek-elszamoltak-maguk/

    “Az egykulcsos adó és a gyermekvállalási kedv összefüggésére vonatkozó kérdésre kifejtette, hogy tavaly júniustól biztató trend kezd kialakulni, hiszen minden ezt követő hónapban több gyermek született, mint az előző év azonos időszakában”

    Tehát 2011. 06. hónap óta az aqdó hatására fellendült a gyermekvállalási kedv?
    Értem… Az első koraszülöttek már világra is jöttek? ))) LOL (((

  3. robi szerint:

    Úgy néz ki, már megint voltak beavatottak, akik már a bevezetése előtt tudtak az egykulcsos adóról.
    Nekik előre jött meg a kedvük.

    Az ilyen aranyköpésekre szükség van nehéz időkben.

  4. Zoli049 szerint:

    robi!

    Ezért ment csődbe a Heti hetes! /// 😀 \\\

  5. ebihal szerint:

    Mindenesetre elég perverz, összefüggést keresni az egykulcsos adó és a merevedés
    között. Ha még azt is kimutatja ez a géniusz, hogy a szaporulat a középosztályban
    volt /akit ugye megtámogattak/ és nem a romáknál, akkor bizony megérdemel
    egy ……!!!

  6. ebihal szerint:

    Érdemes elolvasni az indexen, az UniCredit és a Matolcsy közötti kapcsolatról szóló
    cikket. Matolcsy a választások előtt ott osztotta a tanácsot potom havi 400 ezerért,
    és hogy, hogy sem, az UniCredit kapta meg az államosított manyup pénzek keze-
    lését, stb..!Véletlen???

  7. nagyapó szerint:

    A szocik újabb populista hazugsága “Az egykulcsos adó bevezetése miatt a szja-bevételek 2010-hez képest 404 milliárddal csökkentek tavaly” írják, mint negatívumot.
    Remek, ennyivel több maradt a lakosságnak A komcsik krokodilkönnyeket hullatnak, mert szerintük inkább a 12. havi bér, nyugdíj elvétele a kiút.
    Ne hülyítsünk!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  8. nagyapó szerint:

    ebihal! Nem véletlen,ők voltak a legjobbak.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  9. "?!" szerint:

    De hülye vagy “nagyapó”!

    Éppen az jelenti a veszélyt, hogy a 404 milliárd Ft-os adóbevétel-kiesés pótlását illetően, egyes hozzád hasonló idiótáknak, csak bér-, és nyugdíjelvonások, valamint a Rogán által javasolt havi 10.000,- Ft-os útdíjhoz hasonló újabb sarcok jutnak az eszébe!

    Nem szégyeled ilyen vehemensen védeni a 404 milliárdot bezsebelő jól kereső réteget, miközben az államkassza kiadásainak a csökkentése érdekében megvonják a rokkant-nyugdíjasok utazási kedvezményét is?

  10. Zoli049 szerint:

    nagyapó!

    A lakosságnál maradt 404 milliárd. Eddig rendben is van, csak nem azoknál, akik erre “rászorultabbak” lennének, hanem azoknál maradt, akiknek nem igen kellett eddig sem sokat gondolkodni a havi jövedelem beosztásán. Tehát innentől a nyugdíj és a szakmunkás minimálbér nem helytálló példa. Na meg aztán ez nem pártszín és hovatartozásfüggő.

    Unicredit? Nem is tudom, hogy egy olasz bank mitől tud a legjobb lenni? Mióta feltünt a kormánypárt mellett, mint médiatámogató, azóta a hazai bank igencsak a háttérbe szorult. Igaz a manyup “teljesítményben” is “élen” járt a hazai, így csak-csak jó a külföldi?

  11. nagyapó szerint:

    Zoli049! Szerintem az adót nem szabad szociális támogatásként kezelni. Aki rászorult, az kapjon támogatást, de nem az adón keresztül. Aki minimálbéren van, annak munkája vagy nem érdemel többet, vagy adóelkerülő (ált.-ban a munkáltatója miatt). Ha rendes, munkájának ellenértéke szerinti bért kap, többet visz haza, több az esetleges betegpénze, több a nyugdíjalapja. A kevesebb adó után a munkáltatónak is kevesebb a befizetése, így fehéredik a gazdaság, nő az adóbevétel.
    Ne sajnáljuk a költségvetést! A hiányt a bankoktól, a multiktól beszedik.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  12. Zoli049 szerint:

    Ennyire a “legjobbak” közt az Unicredit?

    “Olaszországban felfüggesztették az UniCredit papírjainak kereskedését, miután 6 százalékkal esett az árfolyam. Az UniCredit 7,5 milliárd eurós részvénykibocsátása a jegyzés utolsó szakaszába lépett.”

    http://www.tozsdeforum.hu/tozsde/stagnal_nyugat_europa

    http://www.marketwatch.com/investing/stock/ucg?countrycode=it

    A grafikonon javaslom nem a napit illik nézni.

    http://www.marketwatch.com/investing/stock/EBKDY

    A lehordott Erste?

  13. ebihal szerint:

    Nagyapó! Maga vagy haszonélvezője ennek az szja törvénynek és azért tépi a
    száját, vagy annyira elfogult, hogy képtelen reálisan gondolkodni.

  14. Zoli049 szerint:

    nagyapó!

    Természetes, hogy az adó nem szociális támogatás, mivel elveszik az embertől. Nem is azt írtam és el sem várom, hogy bizonyos rétegek ne fizessenek semmit. Azonban aki a havi 120-at tudja nettóban hazavinni, nem biztos, hogy az önhibája. Örül, hogy ennyi is van. 🙁
    Azonban a legalsó kereseti sávokban csak-csak nem jártak most jól, de vannak akik meg igen. Ez sem igazságos! Valahol csak-csak kellene egy arany középút?! Legalább a reálérték megőrzése.
    Még annyi, hogy egyéb, a társadalmat érintő sarcot már nem nagyon kellene bevezetni, mert már lassan nem behajtható lesz. Már így is sok.

Itt lehet hozzászólni !