Megállapodás a bankokkal: segítséget kapnak, akik rászorulnak

Mno.hu, TV2, Csepel.info

A gazdasági válság nyilvánvaló hatásai ellenére az Orbán-kormány volt az első, amely védeni igyekezett a bajba került lakáshiteleseket. A kilakoltatási moratórium bevezetése után most öt pontban jött létre megállapodás a legsúlyosabb társadalmi kérdésben – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján.

– Kemény megbeszélések után találtunk olyan pontokat, amelyekben meg tudott egyezni a bankvilág és a kormány – hangsúlyozta a miniszterelnök. Öt pontban jött létre megállapodás a legsúlyosabb társadalmi kérdésben – tette hozzá. – A hitelért lakást vásárolók az elmúlt nyolc év legnagyobb vesztesei lettek. Otthonvédelmi akciótervet hoztunk létre – jelentette be a miniszterelnök.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a lakáshitelt felvevőket senki sem figyelmeztette az árfolyamváltozás kockázatára, sem a gazdasági összeomlás veszélyére. Ők az előző nyolc év áldozatai, akik a „spekuláció kiszámíthatatlan világába csöppentek”. Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy segélykiáltásaikra az előző kormányoktól nem kaptak választ, csak annyit, hogy „ilyen a piac”. A miniszterelnök szerint egyértelmű volt, hogy ezeket a panaszokat meg kell hallani, és intézkedéseket kell hozni. Felidézte, hogy a kormány megalakuláskor vállalták a múlt hibáinak kijavítását. Ezek egyike a lakáshitelesek megsegítése.

Egy közös cél

A tárgyalások során egy közös cél volt: egyetlen lakáshiteles sem maradhat otthon nélkül – jelentette ki a miniszterelnök.

Az első pont egy árfolyamgát. Orbán Viktor elmondta, ez önkéntes lesz, így a hitelfelvevő döntheti el, hogy igényli-e. A svájci frank esetén 180 forintban rögzítette a megállapodás az árfolyamot, amely 2014. december 31-ig fennmarad. A miniszterelnök szerint ez az idő elegendő lehet a háztartások gazdálkodásának helyreállítására. Az euróban és a jenben eladósodottak számára is megoldást találtak, így e két valuta esetén is megalkották a plafont.

A második pont a lakásárverezésről szól. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: kettős kényszer volt, hiszen a bajbajutottaknak védelmet kell biztosítani, ugyanakkor a lakásárverezési piacot is meg kell nyitni. A kilakoltatási moratórium július 1-jéig még fennmarad, de az már tovább nem tartható fenn – tette hozzá. Először a nagy értékű, nagy alapterületű lakások árverezése indulhat majd el egy megalkotandó kvótarendszer szabályai szerint.

– A harmadik döntésünk, hogy segítséget nyújtunk a bajbajutottaknak, és létrehozzuk a Nemzeti Eszközkezelőt – mondta el a miniszterelnök. – Először is új házépítési programot indítunk, másfelől pedig segítünk abban, hogy az adós lakását megvegye az eszközkezelő, a korábbi tulajdonosnak pedig lehetősége nyílik az ingatlan bérbevételére. Ezzel gyakorlatilag megvalósul a Család-fedél program – tette hozzá.

Visszaállítják az euróalapú hitelezést

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy negyedik döntésként a kormány visszaállítja az euróalapú lakáshitelezést. „A jelen helyzetet uniós tagországágként egyszerűen nem lehet tovább fenntartani. Új megoldás után kell nézni. Reagálnunk kell a tapasztalatokra, hiszen korábban a Nemzeti Bank semmiféle ésszerű intézkedést nem tett a helyzet orvosolására, devizában eladósodni pedig hatalmas kockázattal jár. Éppen ezért azok számára, akik devizában kapják keresetüket, illetve akiknek a fizetése eléri a minimálbér tizenötszörösét, azok számára lehetőség nyílik devizaalapú lakáshitel felvételére.”

A miniszterelnök az ötödik „pillért” is megnevezte, ez az otthonvédelmi kamattámogatás bevezetése. – Ha valaki nagyobból kisebb lakásba kíván költözni, ehhez öt éven át akár évi háromszázalékos kamattámogatást is tudunk biztosítani – fogalmazott Orbán Viktor. „Egy nagyon nehéz döntést tettünk ezzel könnyebbé. Innentől kezdve ugyanis a lakásvásárló maga döntheti el, mekkora lakást vásárol, hová költözik el.”

Íme az öt pont, melyet sikerült kidolgoznunk, ez az úgynevezett otthonvédelmi akciótervünk – zárta beszédét a miniszterelnök, majd hozzátette: – Idáig jutottunk az eddigi tárgyalások során, azonban a megbeszélések tovább folytatódnak, remélhetően a továbbiakban is ugyanilyen sikerrel.

Sikerült közös nevezőt találni

Rendkívül sok lakáshiteles számára jelenthet segítséget a kormány és a Bankszövetség közötti megállapodás – mondta Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke, örömét fejezve ki, hogy sikerült közös nevezőt találni a kormány és a bankok között. Mint mondta, a konzultációk nem érnek véget, bíznak a további sikeres együttműködésben.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint a legfontosabb kérdésekben, az árverezési moratórium feloldásában, az árfolyam-védősávban sikerült megegyezni: a frank esetében 180, az euró estében 250 forint, a jen esetében 200 forint lesz a védőárfolyam. Mint mondta, a még nem lezárt kérdésekben folytatódik az együttműködés, most az egyeztetések új szakasza nyílt meg.

Megkezdték az örökölt bombák hatástalanítását

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint a megállapodással jelentős előrelépés történt az örökölt bombák hatástalanításában. Úgy vélekedett, a legfontosabb kérdésekben – árverezési moratórium, árfolyam védősáv – sikerült megegyezni, ennek köszönhetően egy átlagos svájci frank hiteladósnak havonta 15 ezer forinttal kevesebbet kell majd fizetnie. Tárgyaltak a bankadó 2013-2014 utáni mértékéről, az „elsétálási jogról” és a hitelezés ösztönzéséről is a bankokkal, de ezekben nem jött létre megegyezés.

A nemzetgazdasági miniszter a kérdésekre válaszolva elmondta: a kilakoltatási kvótát fokozatosan oldják fel: 2011. július 1-jétől októberig csak a 30 millió forintnál nagyobb értékű és 20 millió forintnál magasabb hátralékú ingatlanokat árverezik el, október 1. és december 31. között negyedévente a lejárt, felmondott hitelek 2-2, 2012-ben 3-3, 2013-ban 4-4, 2014-ben pedig 5-5 százalékát. Budapesten és a megyei jogú városokban a hitel keletkezéskori ingatlanértékének 55, a városokban 50, a többi településen 30 százalékán veszi át az eszközkezelő a lakásokat.

Forrás: Mno.hu

„Ilyen akcióterv eddig nem volt”

A Fidesz-frakció üdvözölte a devizahiteleseket megsegítő akciótervet, amelyet Orbán Viktor jelentett be hétfői, Matolcsy Györggyel és Patai Mihállyal együtt tartott sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök elmondta, hogy ötpontos megállapodás született a kormány és a Magyar Bankszövetség között, többek között a devizahitelek árfolyamának rögzítéséről, illetve a fedezetek banki lefoglalását érintő kvótarendszerről. Elemzők szerint csak átmeneti segítséget nyújt a kormány Otthonvédelmi Akcióterve.

A Fidesz hétfő délutáni közleményében üdvözölte a devizahiteleseket megsegítő akciótervet. Mint írták, ez valós segítséget nyújthat minden, lakáshitele miatt bajba került adós számára. Szerintük a csomag egyik legnagyobb előnye, hogy azok kapnak segítséget, akik szociálisan rászorulnak. Ez a csomag egy érdemi könnyebbséget hozó intézkedés, eddig ilyen nem volt – olvasható a Fidesz-frakció közleményében.

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy száznyolcvan forinton rögzítik a svájci frank árfolyamát a lakáshitelek esetében. Az árfolyamgát önkéntes lesz, azaz a hitelfelvevő dönti el, akar-e élni azzal a lehetőséggel, hogy rögzített árfolyamon kezdi el törleszteni a hitelét. Aki igénybe veszi az árfolyamgátat, az a program megkezdését követően 2014. december 31-ig kiszámíthatóan, 180 forintos svájcifrank-árfolyamon tudja fizetni a részleteit – mondta. Árfolyamgátat állapítanak meg az euró- és a jenhitelek esetében is, ám ezek súlya az összhitelmennyiségen belül jóval kisebb.

Kérdés, hányan élnek ezzel a lehetőséggel

Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője azt mondta, ez átmeneti segítség nem csökkenti, csak későbbre tolja a törlesztés egy részét. Mint mondta, kérdés, hogy hányan fognak élni ezzel a lehetőséggel, ha sokan választják, az élénkítheti a belföldi keresletet.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője azt hangsúlyozta, hogy az árfolyamrögzítés azokon nem segít, akik nem tudják törleszteni hiteleiket. Azoknak, akik még képesek fizetni, átmeneti könnyebbséget jelenthet a törlesztési árfolyam rögzítése, de ezt a segítséget „kamatostul kell majd visszafizetniük” – hívta fel a figyelmet.

Az Equilor szerint alapvetően, nagyságrendjében és irányában az eddig hallott elképzeléseknek megfelelően alakul a csomag, viszont sok témában maradtak még kérdőjelek. Emlékeztetnek rá: arról nem szólt a megállapodás, hogy a pénzügyi szolgáltatók mérlegére kivetett különadó jövője nem képezte a mostani tárgyalások részét, vagyis 2012-n túl is eredménykockázatként kell számolni a különadóval a két tőzsdén jegyzett hazai bank, az OTP és az FHB esetében.

Forrás: MTI, Mno.hu

19 hozzászólás “Megállapodás a bankokkal: segítséget kapnak, akik rászorulnak” bejegyzésre

  1. Manitu szerint:

    Ez az első ilyen segítség. Az MSZP-SZDSZ akkor sem tett semmit, amikor tehetett volna, a többieknek meg csak a szájuk járt.

    Az MSZP-SZDSZ-t és Gyurcsányt külön felelősség terheli azért, mert oktalan és veszélyes hitelfelvételre ösztönözték a lakosságot.

  2. Jeniszej szerint:

    Megsegít a kormány? – ha svájci valuta hiteled van?
    – Egy frászt!
    Semmi más nem történik csak az, hogy további értékteremtő munkanélküli bevételekhez jutnak a bankok.
    Ez nem megsegítés, hanem a hitelesek további sanyargatása.
    Ki volt az okozója, hogy ide jutott az ország?
    A luzer politikusok és a tolvaj hazug kommunisták.
    A bankok értékteremtő munkanélküli extra profitja növekedik csak ezzel az intézkedés sorozattal. – Mert ugye a bankok soha nem járnak rosszul.
    A munkahelyek teremtése egyedül a segítség.
    Lehet úgy emberi életet élni, hogy a család kiszolgáltatott a bankoknak?
    Ezt mind a politikusoknak köszönhetjük.
    Ha a Fidesz nem fogja betartani az ígéreteit, akkor ez a párt is hamarosan pártocskává fog zsugorodni.
    Jobban tenné a kormány, ha a bankok támogatása helyett munkahelyeket teremtene.
    Megoldódna sok minden!
    Ha az emberek dolgozhatnának. A családok létbizonytalansága megszűnne

  3. "?!" szerint:

    “Jeniszej”!

    Itt-ott van némi igazság a hétfőn 23:55-kor elküldött hozzászólásodban, de abban tévedsz, hogy a valuta hitelesek problémáját a kormány egyedül munkahelyteremtéssel tudná megoldani!

    Jó ha tudod, hogy a problémás deviza hiteleseknek csak kis része munkanélküli, továbbá, hogy a forintalapú hitelt felvevők között is vannak munkanélküliek!

    A devizában eladósodottak problémáját elsősorban az árfolyamváltozások miatt megemelkedett törlesztő részletek fizetése jelenti, amely kétségtelenül súlyos probléma lehet, de ennek a kedvezőtlen változásnak a lehetőségével számolni kellett volna akkor, amikor a kedvezőbb kamatfeltételek miatt a devizában való eladósodás mellett döntöttek.

    Véleményem szerint ilyen alapon a forintban eladósodottak is igényt tarthatnának a tartósan magasabb kamatok miatt a kormányzati támogatásra (különösen ha időközben munkanélkülivé váltak), ha jogosnak tekintjük, hogy az árfolyamkockázat mellett kedvezőbb kamatozású devizahitelt felvevő adósok az árfolyamváltozás miatt kormányzati támogatásra tarthatnak igényt.

    Arról nem is beszélek, hogy a jelenleg nem fizető kb. 100 ezer adós között nagy számban vannak olyan potyázásra hajlamos személyek is, akik eddig a kilakoltatási és árverezési tilalom védőbástyája mögé bújva várták a sült galambot és nem fizettek, mert arra számítottak, hogy mentesülhetnek a hitel visszafizetése alól.

    Azok az adósok szerintem nem érdemelnek semmiféle kormányzati védelmet és támogatást, akiknek az anyagi helyzete megengedte volna, hogy legalább részben törlesszék a tartozásukat, de ennek ellenére utóbbi időben egyetlen forintot sem fizettek!

  4. Manitu szerint:

    Aki hitelt vett fel, mind tudta, hogy a hitel nem ingyenpénz. Ez a nagy büdös helyzet.

    Azt nem lehet elvárni, hogy az állam most az adófizetők pénzéből mentsen meg mindenkit, aki hitelt vett fel, aláírta a szerződést azokkal a feltételekkel, amiket elfogadott. Azt is tudni lehet persze, hogy sok ember a gazdasági válság és a Gyurcsány kormány töketlensége miatt került bajba. A kormány tehát igyekszik segíteni, de ez nem jelentheti azt, hogy aki hitelt vett fel, az minden jótéteménye mellett most már elfelejtheti az egyébként felvállalt következményeket. Az is elvárható volt, hogy az egyébként rendkívül tisztességtelenül eljáró bankok is felvállaljanak valamit abból, ami miattuk is következett be. Mert ugyebár a bankok fizették azt a sok százmilliárdos kampányt, amivel az embereket a hitelfelvételre bátorították.

  5. Jeniszej szerint:

    Kedves mondat jel!
    “?!”
    Az emberek ahhoz voltak hozzászokva, hogy a Magyar OTP azért van, hogy a nép segítségére legyen.
    Hosszú éveken keresztül, illetve egy emberöltőn keresztül, lehetett bízni abban, hogy a szegény munkáscsaládokkal nem fognak kibaszni a bankok és a luzer politikusok.
    Miért is lett rendszerváltás?
    – a válasz csak egy lehet, hogy jobb legyen a Magyar Embereknek.
    Mit kaptunk a nagy fene ígérgetéseken kívül semmit!
    Kaptunk: munkanélküliséget; nyomort a szegény emberek pénzét lenyúló bankrendszert, tolvajbandát, – akik kiárusították az országot.
    A megmaradt mezőgazdaságunkat és a hozzátartozó ipart, – ami még megmaradt a nagy fene EU- s társaság nyúlta le.
    Kösse fel a FIDESZ a gatyáját és igyekezzen munkahelyeket teremteni, mert nagyon hamar törpe párttá fog szelídülni. A nép még az tűr….. .! De meddig?

  6. Jeniszej szerint:

    Kedves mondat jel!
    “?!”
    Milyen rendszer az ahol az értéket teremtő munkáskezeknek nincs becsülete.
    Milyen demokrácia az ahol a nyerészkedő pénzvilág kénye kedve szerint extraprofitra tehet, szert miközben kénye kedve szerint gerjeszthet inflációt és háborút a nagyvilágban.
    🙁

  7. csaba péter szerint:

    T fijjug amit most előadtok az bizony egy hithű komcsi rendszer utáni vágyálom.
    Az MSZMP ezt hirdette amit elő adtok .
    Akkor most írja le ide valaki mi a kapitalizmus ?

  8. csaba péter szerint:

    Azért idézném “Simlicska Lajos ” idevágó megjegyzését amikor megcsípték Joszip Toth
    és Kaja Ibrahim ügyében .
    ” Mindenkinek alkotmányos joga , hogy hülye lehessen”

  9. grün szerint:

    Csökkentik a devizahitelesek terheit 16%-kal!
    Igaz, hogy annyival meghosszabbodik a futamidő, de az már a következő Gyurcsány kormány problémája!!!

  10. csaba péter szerint:

    Én még olyat nem láttam , hogy egy bank kapitalista viszonyok közt nagylelkű ne adj isten szociálisan érzékeny legyen. Ez ellentétes lenne az értelmével.
    Ezt csak a barom komcsik hitték , hogy meg lehet finanszírozni.
    Egy biztos ha a bank becsődöl annak is meg van tervezve a haszna .
    igaz az nem a ti hasznotok.

  11. csaba péter szerint:

    “!?” Manitu ezt a hitelt a fidesz találta ki 1998 ban és O.V . külön megígértette Medgyesivel , hogy fenn fogja tartani , és sajnos meg is tette , de hamar felejtesz

  12. Gordon szerint:

    Reálisnak tartom ezt az intézkedés csomagot.

    Korábban már leírtam, (a tudatlanabb fórumozók prüszköltek is miatta) hogy ha valaki kölcsönkér azt vissza kell fizetnie. Akkor is ha nem tetszik (márpedig miért tetszene, senki sem szeret fizetni).

    Azért sok esetben ezek a pénzek kocsira, nyaralásra, műszaki és divatcikkekre mentek el és nem hasznos dolgokra (pl.: otthonteremtés vagy egy vállalkozás beindítása/feltőkésítése).

    folyt.köv

  13. Gordon szerint:

    Nem hiszem hogy az állam feladata minden devizahiteles hitelét visszafizetni. Ezt senki sem gondolhatja komolyan. Ha ezt az állam bevállalná, akkor vélhetően sokkal többen “jelentenék be”, hogy nem tudnak fizetni. (Hisz miért fizetnének, ha a hülye állam ugyis átvállalja.) Tudjuk azért hogy a magyar ember ilyen esetben “leleményes”.

    Már az eddigi árverezési stop is jelentős beavatkozásnak számít. Ezzel is sokat segített a nemzeti kormány.

  14. Nemmondommeg szerint:

    Senki sem várja el, hogy visszafizessék helyette amit felvett kölcsönt.
    Azonban az elmúlt években szándékosan alacsonyan tartották a fizetéseket, nyugdíjakat ezzel belekényszerítve az embereket a kölcsönbe.
    Arról sem volt szó, hogy a bérek alig alig nőnek, a törlesztő meg szinte minden hónapban.
    Jó tervei is vannak a Fidesznek azonban kicsit rosszabb helyzetben van az ország mint amit ők állítanak.
    Legfontosabb lenne a munkahelyteremtés, családalapítás lehetősége, biztonságos jövőérzet.
    Azonban tudjuk ez az ország nem most fogja ezeket produkálni.

  15. Gordon szerint:

    “Azonban tudjuk ez az ország nem most fogja ezeket produkálni.”

    Ez 20-30 évnyi távlat.

    Már évekkel ezelőtt a fokozatos építkezés fontosságáról írtam ezen a fórumon.

    Akkor a hugyosok megpróbáltak lehurrogni, hogy az nem úgy van mert a zs.-k így meg a zs.-k úgy.

    Mondtam nekik hogy ez baromság és jobban tennék, ha szépen elmennének dolgozni és befizetnék a zadót (az már csak hab lenne a tortán ha nem hugyoznának minden össze).

    Látható hogy sokan a 16%-os és a 10%-os adót sem akarják befizetni.

    Szerintük lopni jobb.

    Szerintem meg tömlöcbe a zadócsalókkal!

  16. Nemmondommeg szerint:

    Gordon !
    Tömlöcbe az összes bűnözővel, adócsalóval, szocpolcsalóval, rabszolgatartóval…sorolhatnám. És a Maszoposokat kihagytam a sorból. Nincs annyi börtön amennyi kellene,
    ami meg most van az inkább szanatórium, mint büntetés végrehajtás, ezért is nincs visszatartó erő.

  17. nagyapó szerint:

    Sok bejegyzést olvasok e témában, de megoldást nem. Mindenki szid mindenkit, de az alapbajt nem írták meg. A bankok anyabankja, külföldön, felvett 1% kamatozású frank alapú kölcsönt. Ezt magyarországi fiókjuknak átadták 3% kamatra. Erre magyarországi fiókok kezelési költséget rátéve eladták a hitelfelvevőknek. A frank kamatemeléssel többszörösére emelkedett a törlesztés (ezért is vetette ki a kormány a bankadót).
    Alternatívaként a Nemzeti bank (offsorlovag Simor elnökletével) 10%-os kamattal terhelt hitelt ajánlott. Így választhattunk.
    De mit ajánlanak az ellenzéki pártok? Semmit.
    Aki tud fizetni választhat. Vagy fizet tovább a jelenlegi feltételekkel, vagy csökkentett összeggel, tovább fizet.
    Viszont mit tegyen, aki elvesztette munkáját?
    Javaslom a kormány hozzon törvényt, hogy elmehessen 40 évesen nyugdíjba (10 év szolgálat után), így nyugdíjából törleszt, a fekete munkából megél.

  18. "?!" szerint:

    Kedves “Jeniszej”!

    A 12:03-kor nekem címzett írásodban azt kérdezted, hogy: “Miért is lett rendszerváltás? – a válasz csak egy lehet, hogy jobb legyen a Magyar Embereknek.”

    Úgy látom, hogy alaposan el vagy tájolva, ezért elárulom neked, hogy nem azért lett 1989-ben rendszerváltás, hogy “jobb legyen a Magyar Embereknek”, hanem azért, mert a nagy Szovjetunióban megbukott kommunizmus több mint 70 évig tartó kísérlete, nálunk pedig adósság válságba juttatták az országot a szovjetek kontraszelektált hazai lakájai.
    Abban a helyzetben a leggátlástalanabb kommunistákból mszp-s maffiózóvá átvedlett lakájok meghirdették a a szociális piacgazdaság (a kapitalizmus) felépítését, és a kezükben lévő sajtó segítségével rendszerváltásnak álcázva átpasszolták az alábbi adatokkal szemléltethető adósságválság miatti felelősséget a hataloméhes dilettánsokból álló “nyugodt erő” vezetőire!

    1973-1989 között felhasználásra beérkezett Magyarországra 1 milliárd dollár hitel!

    1973-1989 között a szovjetbérenc magyar kormány kifizetett a beérkezett 1 milliárd dollár után 11 milliárd dollár kamatot!

    1989-ben adósságválság jött létre, mert a 11 milliárd dollár összegű kamat kifizetése ellenére összegyűlt 20 milliárd dollár adósság!

    Tehát: beérkezett az országba 1 milliárd dollár kölcsön!

    Kifizetve 11 milliárd dollár kamat!

    Maradék adósság a rendszerváltáskor: 20 milliárd dollár!

    Erre, mondta Antal József: „Az adósságot vissza kell fizetni, mert ez becsületbeli ügy!”

    A rendszerváltással, a felelősség átpasszoláson kívül, nem oldódott meg semmi, mert az ország eladósodása az alábbiak szerint folytatódott:

    1989-2010 között felvettünk 50 milliárd dollárt!

    1989-2010 között kifizettünk 150 milliárd dollár kamatot!

    2010-ben tartozunk 132 milliárd dollárral plusz kamataival! (Forintra átszámítva durván 20 ezer milliárd forinttal!)

    Az Orbán kormány ezzel az mszp-s maffiózóktól örökölt adósságheggyel terhelten próbálja a sokféle igényt kielégíteni és egyidejűleg az adósságot csökkenteni.

    Szerinted sikerülhet-e nekik, ha támogatás helyett mindenki nagy pofával követelőzik?

  19. Jeniszej szerint:

    Kár, hogy csak részben van igazad kedves gondolatjel. A kommunizmus még a világ elég nagy részén tombol. Egyesek vesztésre vélik a kapitalizmust a világ elég nagy részén. Azt mondják, hogy ez a világrend már kezdi maga alá gyűrni Amérikát is.
    Most sokkal rosszabbul élünk, mint tavaly, és nincs semmi kilátás, hogy jobb legyen.
    Az eladósodás még mindig nem állt meg.
    Tehát a kormány sajnos csak “próbálkozik”, mint ahogy írtad.
    A hozzáértők már bebizonyították, hogy Magyarország adóságait már képtelen önerőből rendezni. – és ez biztos! 🙁

Itt lehet hozzászólni !