Drágul a gáz, drágul a távhő és az áram is

Napi Gazdaság

Többet kell fizetnünk

Többet kell fizetnünk

Mától a lakossági fogyasztók átlagosan 5,8 százalékkal, az ipari felhasználók átlagosan 5,2 százalékkal fizetnek többet a földgázért. Miután ez a drágulás elmarad a Magyar Energia Hivatal által eredetileg javasolt 13,5 százalékos áremeléstől, előrevetíti, hogy az év hátralévő időszakában további drágulásra számíthatunk.

Az áremelés az élet minden területére kihat. A drágulás egy hónapos csúszással, május elsejétől jelentkezik a távfűtés sokak számára már amúgy sem olcsó árában. A gázáremeléseket a vonatkozó díjrendelet szerint érvényesíthetik a távfűtő vállalatok, ez a Főtáv esetében azt jelenti, hogy az energiadíj nő, az alapdíj viszont változatlan marad. Várhatóan tehát az 5,2 százalékos gázáremelésnél kisebb mértékben fog drágulni a távhő – mondta a Napinak Balog Róbert, a Főtáv szóvivője. A cég igazgatósága és felügyelőbizottsága április 8-án tárgyalja meg a földgázárváltozás miatti áremelési javaslatot, ám ezt még jóvá kell hagynia a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottságának is. A végleges árváltozást április 15-éig kell nyilvánosságra hozni.

Az utóbbi időszak áremeléseit vizsgálva az az érzésünk, hogy a kormány a villamosenergia-piaci nyitás drámai következményeinek ismeretében vélhetően a jövő januári teljes gázpiaci liberalizáció kedvezőtlen hatásait szeretné már előre némileg csökkenteni – jelezte Tóth Ákos, az Ipari Energiafogyasztók Fórumának főtitkára, aki egyben a BKV energetikai csoportjának vezetője is. A szakember szerint az idén várható további, 30 százalék körüli gázáremeléssel ugyanis valamennyivel csökkenthető a piacnyitást követő jövő évi ársokk. Az ez évre várható energiaár-prognózisokat számba véve a BKV-nál összességében (földgáz, áram és gázolaj) mintegy 30 százalékos energiaköltség-növekedéssel számolnak, ami annak fényében tetemes, hogy az elmúlt évben nagyjából 15 milliárd forint volt a közlekedési vállalat energiaköltsége.

A földgáz drágulása némi késéssel kihat a villamos energia árára is, mert a tüzelőanyag drágulása növeli a gázbázisú erőművek változó költségét, az infláció pedig az erőművek fix költségét emeli. A Dunamenti Erőműnél, ahol háromféle (gáztüzelésű, hagyományos, valamint kombinált ciklusú és kapcsolt energiatermelésű) technológiával dolgoznak, összességében mintegy 5 százalékkal emelkedik majd a termelői ár a gázáremelés miatt – mondta Kuhl Tibor vezérigazgató.

Forrás: Napi Online

4 hozzászólás “Drágul a gáz, drágul a távhő és az áram is” bejegyzésre

  1. én szerint:

    Ma kaptam meg a távfűtési számlát! EBBŐL CSAK A TÁV IGAZ A FŰTÉS ALIG-ALIG. 30.000 Ft-nál valamivel több. ROHADT RABLÓ BANDA!!!!!! ÉS MÉG VAN POFÁJUK EMELNI?????? EBBEN AZ ÉVBEN MÁR TÖBB, MINT 70.000 Ft-OT RABOLTAK EL TŐLEM ÉS MÉG CSAK MÁRCIUSI SZÁMLA VOLT. MI LESZ ITT ÉV VÉGÉIG??????????????

  2. Akkor inkább az orosz rulett……és ez még csak a refrén volt!
    Úgy érzem, gázszivárgás van. Hozz egy gyufát, megnézem!
    Ne essenek pánikba, ez a gáz nem mérgező!

  3. csepeli szerint:

    Nekem az idei távhő számlák szépen sorakoznak a polcon, ugyanis NEM TUDOM befizetni. lassan már ott tartunk, hogy havonta emelnek…

  4. badala szerint:

    Csak kis idő s minden olcsóbb lesz !!!!

Itt lehet hozzászólni !