Őrizetbe vették Tátrait, Fekszit és Székelyt

MTI, Mno.hu

Őrizetbe vette kedden a Központi Nyomozó Főügyészség Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. korábbi vezetőjét, Horváthné Fekszi Mártát, a Külügyminisztérium volt államtitkárát és Székely Árpád volt moszkvai nagykövetet a moszkvai magyar nagykövetség egyik ingatlanának eladásával összefüggésben.

A Központi Nyomozó Főügyészség előállította, majd gyanúsítottként hallgatta ki T. Miklóst, az MNV Zrt. korábbi vezérigazgatóját, F. Mártát, a Külügyminisztérium egykori államtitkárát, valamint Sz. Árpádot, volt moszkvai magyar nagykövetet – írták a közleményben, hozzátéve: ugyancsak kedden házkutatást tartottak az említett gyanúsítottak lakásában, ahol több bizonyítékot is lefoglaltak. Mindhárom gyanúsítottat őrizetbe vették.

Horváthné Fekszi Márta volt államtitkár és Székely Árpád egykori moszkvai magyar nagykövet panaszt jelentett be a házkutatási és az őrizetbe vételi határozatok, valamint a gyanú közlése ellen, míg Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgatója a gyanú közlése és az őrizetbe vételi határozat ellen élt panasszal. A közlemény szerint a gyanúsítottak vallomást tettek, s tagadták a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését. Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009. november 30-a óta nyomoznak a moszkvai kereskedelmi képviselet 2008-ban történt értékesítésével összefüggésben. A nyomozást a főügyészség – az Állami Számvevőszék erre vonatkozó vizsgálati megállapításai nyomán – hivatalból rendelte el.

Érvényes felhatalmazás hiányában írt alá

Mint írták, a megalapozott gyanú lényege szerint a moszkvai magyar nagykövet – a Külügyminisztérium mint vagyonkezelő nevében eljárva – érvényes felhatalmazás hiányában, a vagyonkezelésre vonatkozó jogszabályok megkerülésével 2008. március 14-én szerződést írt alá egy ismeretlen tulajdonosi hátterű, külföldi bejegyzésű társaság képviselőjével a magyar állam tulajdonát képező és a külügyi tárca vagyonkezelésében lévő moszkvai kereskedelmi képviselet ingatlanjának elidegenítéséről. A szerződés 23,6 millió amerikai dollár vételárat tartalmazott, amely jelentősen alacsonyabb az ingatlan moszkvai piaci forgalmi értékénél. A vevő cég közvetlenül a szerződéskötést követően a vételárból 21,3 millió dollárt átutalt a magyar állam részére, ezt az összeget az MNV Zrt. értékesítési bevételi számláján írták jóvá, és 3,5 milliárd forintra konvertálták át.

Többen tudtak a szerződésről

A közlemény szerint a jogszerűtlenül megkötött, előnytelen szerződésről mind F. Márta, a Külügyminisztérium államtitkára, mind pedig T. Miklós, az MNV Zrt. vezérigazgatója tudomással bírt, ennek ellenére azt a látszatot igyekeztek kelteni, hogy az értékesítés még nem történt meg. F. Márta kezdeményezésére – egy, a moszkvai magyar nagykövet által bizalmas úton, 2008 júniusában beszerzett, formailag és tartalmilag is hiányos, 19,9 millió dollárról szóló értékbecslésre hivatkozással – az MNV Zrt. előkészítette és a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács jóváhagyta az állami vagyonelem zártkörű pályázaton történő értékesítését. Mindezzel az érintetteknek az volt a céljuk, hogy a már értékesített ingatlanról utólag elkészüljenek a törvényeknek megfelelő okiratok.

A benyújtott pályázatokból a nagykövet azon cég 21,3 millió dolláros vételárajánlatát fogadta el nyertesnek, amellyel már 2008 márciusában 23,6 millió dollár összegre adásvételi szerződést kötött. E pályázó – egyben korábbi vevő – céggel a nagykövet 2008. november 5-i dátummal kötötte meg a korábbi szerződéshez képest 2,3 millió dollárral kisebb összegre a szerződést. A szerződés kapcsán a már 2008 márciusában átutalt 21,3 millió dollárt fogadták el teljesítésként.

A főügyészség közleménye szerint önmagában a márciusi és novemberi árfolyam-különbözet is 742 millió forint veszteséget eredményezett, ha ugyanis a 21,3 millió dollárt nem márciusban, hanem a novemberi szerződés után konvertálják forintra, mindez az átváltásnál – a márciusi 3,5 milliárdos konvertáláshoz képest – több mint 4,2 milliárd forintot jelentett volna.

52 millió dollár az eredeti ár

Az ügyben szereplő ingatlan valós piaci értéke – a nyomozás során bevont és a helyszínen széles körű vizsgálatot végző igazságügyi szakértő véleménye alapján – 52 millió dollár, amely 30,7 millió dollárral (mintegy 6 milliárd 150 millió forinttal) haladja meg a 2008 novemberében megkötött szerződésben kikötött vételárat. Kitértek arra, hogy a Gazdasági Minisztérium által még 1991-ben megrendelt értékbecslés is már lényegesen magasabb értéket (2,5 milliárd forintot, akkori árfolyamon 33,4 millió dollárt) állapított meg az ingatlan 2008-as értékesítési összegeként.

A gyanúsítottak cselekménye – amelyet a főügyészség szerint T. Miklós tettesként, míg F. Márta és Sz. Árpád bűnsegédként követett el – az árfolyamveszteségre is figyelemmel a magyar államnak összesen csaknem 7 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott – áll a közleményben.

Forrás: MIT, Mno.hu

16 hozzászólás “Őrizetbe vették Tátrait, Fekszit és Székelyt” bejegyzésre

  1. Tóth Mária szerint:

    ÉS A GYURCSÁNYIT NEM KELLENE MÁR?????????? MAI IS NAGYOT ALAKÍTOTT BLOGJÁBAN. SZÁNALMAS PROLIGYEREK!

  2. Bakker szerint:

    Jó biznisz lehetett!

    A Gyurcsánynak meg igaza van. Nemzetvezetőnket már csak a Millenárison veszik komolyan saját feltétlen hűbéresei, no meg Fehérváron a VIP páholyban.

  3. Gordon szerint:

    Nem úgy tűnt az EP-ben amikor a legnagyobb frakció Orbán mellett állt ki.

  4. grün szerint:

    Tóth Mária!
    Gyurcsány eltűnése a politikából a fidesz tábor széthullását okozná!
    Csak gondolj a primitív állatokra, akiket a közös ellenség gyűlölete tart össze! Egy megfelelő vezíír vezetésével! Aki már kellemetlen tapasztalatokkal rendelkezik az illetővel szemben!
    Vagy egy fokkal feljebb a Hitler elleni szövetségre a győzelemig, majd az azt követő polarizálódásra!

  5. munkásököl szerint:

    grün, neked erről nyilván személyes tapasztalataid vannak, hiszen legalábbis a ti táborotokat ez tartotta össze. A primitív állatozást amolyan freudi elszólásnak is betudhatjuk, hiszen pontosan így tekintettek a rátok szavazó, meleg sörrel és hideg virslivel mobilizálható zombikra, amíg az általuk alkotott tábor – szerencsére – a közös ellenség eltűnése nélkül is széthullott. 😀 😀

  6. Bakker szerint:

    PORMACSKA!

  7. grün szerint:

    munkásököl!
    Több ismeretterjesztő csatornát kellene nézned, hogy megértsd amit írtam!!!

  8. nagyapó szerint:

    grün, bakker páros megint homorított. A témához semmit sem tudnak szólni, így “hüjeségeket” írnak. Grün, állítólag tanár (ruhatár, portás szakon) osztja az észt, pedig fogalma nincs az eladott épületről. Gondolom részt vett Fletó csepeli, tömegeket megmozgató, rendezvényén, így megvilágosodott, ezért másról próbál írni.
    Az viszont tény, hogy folyik a számonkérés, igaz lassan, mert be kell tartani a törvényeket, de egyre magasabb szintre jutunk. Fletó lassan készülhet kakastáncára a bíróság előtt.

  9. Tóth Mária szerint:

    “…primitív állatok” hm! grün Te is csak egy ócska proli vagy/ ha meg nem sértelek/,mondtam már többször, hogy tanulj, olvass, de nem hallgattál rám! az ország/nemzetet már nem merek írni, mert az neked semmit sem mond/ ellen drukkolni, miért jó az? Megköszönném, ha megmagyaráznád.

  10. Bakker szerint:

    nagyapó!

    A jelenlegi tény:Tátrai, Fekszi, Székely, előállítva, majd őrizetbe véve a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján, feltehetően előzetes letartóztatásba helyezi őket az illetékes.

    A jelenlegi MTI-t, és az Mno-t nagyon elfogultnak tartom, a hír igaz, a részletek azonban kétségesek, mint laikus nem tudok pálcát törni a nevezettek mellett és azok ellen sem.

    Na és ez a hozzászólás? Épp a témához tartozik, mert például őrizetbe vételről van szó.:”ÉS A GYURCSÁNYIT NEM KELLENE MÁR??????????”

    Vagy esetleg, ha a közpénzek kezeléséről van szó, linkeljek be egy ilyet? http://omnibusz.blog.hu/2010/07/01/cikisbusz_projekt

  11. Nemmondommeg szerint:

    Helyes, helyes. Mindenkit pártól pozíciótól függetlenül számoltassanak csak el.
    Gyurcsány, Bajnai,Kóka, Demszky, mikor következnek ?? Kíváncsian várom.

  12. Miska72 szerint:

    Mióta mondom, hogy MAFFIA!
    Maffia az állam!

  13. Nemmondommeg szerint:

    A te állad ? 😀
    A legnagyobb és legbefolyásosabb maffia. Most kell a körmükre nézni amikor nincs annyi hatalmuk.

  14. Miska72 szerint:

    nemmondommeg. Na látod ezért nincs demkrácia!
    “Most kell a körmükre nézni, mikor NINCS ANNYI HATALMUK”
    Mert ha a szocik hatalmon vannak, akkor a törvény rájuk nem vomatkozik!!!!! ??????
    Normális országban akkor is lehet intézkedni!

  15. Nemmondommeg szerint:

    A kulcsszó a “normális”.
    A Maszop vezetői igen sokat tettek, hogy ne legyen normális ország.
    Mindent behálózott a korrupció, ami napvilágra került az csak a csalások, lopások elenyésző töredéke.
    Bele sem gondolok mit műveltek volna ha még 4 évig hatalmon maradnak.

  16. kuku szerint:

    grün a szocikat meg a pénz tartja tartotta össze, ahogy fogy ők isugy fogynak

Itt lehet hozzászólni !