Volt-e piszkos alku? Új botrány, egymásnak esett a baloldal Kőbányán

Hírszerző

Élő Norbert (jobbra) “megtisztítani” akarja a kerületet elmondása szerint, Verbai Lajos szintén. A Fidesz a háttérben kacag (Fotó: MTI)

Szabad kezet akart magának a kerület gazdálkodásában Élő Norbert, volt XII. kerületi szocialista, annak fejében, hogy támogassa újabb polgármesteri jelölését – ezt állítja a Hírszerzőnek Verbai Lajos, Kőbánya polgármestere, akit kizártak az MSZP-frakcióból. Élő tagadta az alkut, Verbai szerint a helyi oligarchák érdekeit sértette, ezért a kenyértörés.

A májusi – akkor még “viszonylag” csendes – szakítás után immár nyílt háború kezdődött Kőbányán a kerületi szocialista frakció, és a 2006-ban MSZP színekben megválasztott polgármester között. A kőbányai MSZP elnöke szerint Verbai Lajos immár “Fidesz bérenc”, a polgármester pedig azt mondja, a vele szemben állók éppen azt akarták magakadályozni, hogy megtisztítsa a korrupciós botrányoktól terhelt helyi MSZP-t.

A történet még 2006-ra nyúlik vissza, amikor a kerületi MSZP egyik botrányból a másikba tántorgott. Innen indult például, még 2005-ben, az MSZP egyik legnagyobb fiktívtag-botránya. A gyanú szerint helyi vállalkozók úgy juthattak csak hozzá önkormányzati megrendelésekhez, ha alkalmazottaikat beléptették az MSZP-be, emiatt teljes tagrevíziót kellett tartani, ami után töredékére, pár száz fősre esett vissza a taglétszám. Kaszab Csaba szocialista alpolgármestert korrupciós vádakkal 2005 szeptemberében az önkormányzati hivatalból vitték el a rendőrök. A kerület egyik legnagyobb beruházását az akasztotta meg, amikor 2007-ben kiderült, hogy Novák Gyula akkori kőbányai MSZP-elnök cége “véletlenül” éppen az építési terület közepén bérelt telket tíz évre.

Szabadulni a mutyista múlttól

A helyhatósági választásokra az MSZP egy olyan embert keresett, akinek nevéhez semmilyen mutyi nem tapad, így nem támadható. Valamint – és ezt már egy a kerületi politikai viszonyokat jól ismerő forrásunk teszi hozzá – kellőképpen irányítható is.

A választás Verbai Lajosra esett, aki korábban kerületi KISZ-titkár volt, majd a rendszerváltást követően a helyi közigazgatásban dolgozott, oktatási vonalon, a felesége szintén a kerületben tanít, így sokan ismerték, valóban nem volt vádolható semmilyen korábbi üggyel. Már csak azért sem, mert megválasztásáig még csak MSZP-tag sem volt, bár baloldalisága közismert volt a kerületben. Az MSZP helyi erős embereinek, Andó Sándor volt polgármesternek, vagy a már említett Novák Gyulának is megfelelt a személye.

Csakhogy a korábbi szocialista fellegvárnak számító Kőbányán is megváltoztak az erőviszonyok 2006 őszére, és a kerületi közgyűlésbe ugyanannyi MSZP-s és fideszes képviselő jutott be, így megszűnt a szocialisták kényelmes pozíciója, amikor egyedül is át tudtak vinni bármilyen javaslatot a testületen. Ráadásul Andó Sándor, aki a botrányokat egy ideig a BKV, majd a Budapesti Gyógyfürdők Zrt. felügyelőbizottsági tagjaként, fővárosi szinten “bekkelte ki”, a ciklus közepén “visszatért” a kerületbe, és magával hozta egyik régi szövetségesét, Élő Norbertet, aki korábban a XII. kerületi MSZP tagjaként képviselő- és polgármesterjelölt is volt a Hegyvidéken. Verbai Lajos elmondása szerint innentől Élő Norbert, és köre folyamatosan azt szerette volna, hogy a nekik megfelelő döntések szülessenek. Ő viszont akár saját kerületének korábbi cégvezetését is feljelentette, ha ennek érezte szükségességét.

Verbai Lajos azonban – mint azt a Hírszerzőnek elmondta – a választási arányok alapján úgy érezte, a kerületi választók is azt várják tőle, hogy igyekezzen konszenzusra törekedni a döntéshozatalban. “Én mindig úgy éreztem, hogy nem pártérdek-, hanem kerületérdek-érvényesítő vezetőnek kell lennem, és hogy ezt nem csináltam rosszul, talán az is mutatja, hogy a döntések nagy részét konszenzussal sikerült elfogadtatnom” – mondta a polgármester.

Azt egy kerületi fideszes képviselő is megerősítette lapunknak, hogy Verbai határozottan törekedett a megegyezésre fontos kérdésekben velük is – emiatt viszont egyre inkább szembekerült saját pártjának tagjaival. A rendszeressé váló vitákat sem Élő Norbert, mostani kerületi MSZP-elnök és polgármesterjelölt, sem Verbai nem tagadta, de mindketten mást állítanak ezekről: Élő szerint a helyi szocialisták azt kérték számon Verbain, hogy “a Fidesz szekerét tolja”, a polgármester viszont azt mondta, neki csak pont Élőékkel, és a korábbi befolyásukhoz, a mutyikhoz ragaszkodó csoport tagjaival volt nézeteltérése.

Kitették a testvért

A polgármester egy konkrét példát is említett: Novák Gyula testvére a helyi szociális bizottság külsős tagja volt, de kiderült róla, hogy egy olyan cégben tag, ami tízmilliós nagyságrendű pénzzel tartozik az önkormányzatnak. A Fidesz ezután eltávolította az asszonyt a bizottságból, és ezt Verbai is támogatta. Élő Norbert szerint ugyanakkor ennek “semmi jelentősége nem volt, Verbai Lajos általában is a Fidesz felé orientálódott, kiderült róla, hogy döntésképtelen, gyenge vezető, aki behódolt a jobboldalnak, nem véletlen, hogy a háta mögött mindenki csak Lajoskának hívja a polgármesteri hivatalban”.

Verbai Lajos erre viszont azt mondta, hogy érdekes módon tavaszig senki nem kritizálta a kerületi MSZP-ből nyilvánosan. “Sőt, maga Élő Norbert vetette fel még tavaly decemberben, hogy induljak újra, és támogatni fog pénzzel, hiszen köztudott, hogy jómódú vállalkozó a XII. kerületben. Cserébe viszont az lett volna a feltétele, hogy ha megválasztanak, ő lehessen a vagyongazdálkodásért felelős alpolgármester, teljes polgármesteri hatáskörrel” – mondta Verbai Lajos, hozzátéve, hogy “éppen az ilyen mutyikat szerettem volna megakadályozni, és benne egyáltalán nem bíztam, így visszautasítottam a megkeresését”. Élő Norbert tagadta a Hírszerzőnek, hogy ilyen ajánlatot tett volna Verbainak.

Ki a szekértoló?

Szerinte annyi történt, hogy a kerületi MSZP-ben is mindenki ráébredt, hogy Verbai gyenge kezű, döntésképtelen ember, így amikor a polgármester-jelöltségről kellett dönteni, a tagság túlnyomó része mögé állt, amin Verbai úgy megsértődött, hogy összeállt a Schmuck Andor féle MSZDP-vel. Élő ezért mondta azt a csütörtöki kizárás kapcsán, hogy Verbai “Fidesz bérenc”. “Kétségtelen, hogy Verbai Lajos indulása az MSZDP-támogatásával a baloldalról vesz el szavazatokat, aki pedig a baloldalt osztja meg, az a Fidesz szekerét tolja, vagyis Fidesz bérenc” – mondta a kerületi pártelnök a Hírszerzőnek. Verbai Lajos viszont úgy érzi, “a tisztességes baloldali emberek, sőt még a kerületi MSZP-tagság jelentős része is engem támogat, nem pedig egy milliomost, akinek a baloldaliság a neki kedvező gazdasági döntések meghozatalát jelenti”.

“Amikor polgármester lettem, kétmilliárd forint hiánya volt Kőbányának, pedig korábban ez egy kifejezetten jó gazdasági helyzetben lévő kerület volt, sok milliárdos ingatlanvagyonnal. Most hárommilliárd plusszal zárunk. Nyilván sok oligarchának sértette az érdekét, hogy megállítottuk a közvagyon elherdálását” – mondta. Verbai szerint Élő saját lapjában, a Kőbányai Kilátóban már hosszú ideje kampányt folytat ellene a kerületben, Élő erre azt mondta, Verbai nem képes elfogadni, hogy “alig támogatja valaki, a 800 fős tagságból talán, ha ketten”. (Élőnek egyébként a XII. kerületben is volt egy lapja, ott a változatosság kedvéért Hegyvidéki Kilátó címmel.)

Az tény, hogy a Fidesznek soha ekkora esélye nem volt még arra, hogy teljesen átvegye Kőbányát, fideszes forrásunk ironikusan meg is jegyezte, hogy “nem vagyunk elkeseredve attól, ami történik”. A botrány ellenére mindkét baloldali induló bízik saját sikerében októberben. “A felmérések szerint öt kerület van Budapesten, ahol az MSZP-nek esélye van a győzelemre, ez az egyik, egy jó kampánnyal nyerni fogunk” – mondta a Hírszerzőnek Élő Norbert. “Most érzem, hogy mekkora a támogatottságom, napról napra egyre többen jelentkeznek, hogy segítsenek nekem, a budai milliomossal szemben én vagyok a hiteles baloldali jelölt” – így Verbai Lajos.

A történethez hozzátartozik még, hogy 2008-ban mind Élő Norbert, mind az őt Kőbányára “kitaláló” Andó Sándor tagadta a Hírszerzőnek, hogy a Hegyvidékről érkező “idegenlégiósnak” polgármesteri ambíciói lennének valaha is. Élő Norbert egyenesen “hülye hírnek” nevezte a felvetést, Andó pedig azt mondta, Kőbányán úgysem választanának meg máshonnan érkezett indulót. Élő Norbert a fordulatot most azzal magyarázta, hogy “annyira megszerettek az emberek, hogy úgy éreztem, el kell vállalnom a jelöltséget. Valóban nem voltak ilyen ambícióim, de így hozta az élet. Verbai Lajosról kiderült, hogy döntésképtelen, itt pedig annyi jót lehet tenni az emberekkel, hogy kötelességem értük dolgozni. Persze az elején még féltek tőlem helyben néhányan, mert mindenki nagyon tehetségesnek tart, és a kerület megtisztításának a szándékával érkeztem, de most már érzem a széles támogatást. Egyébként pedig a Fidesz jelöltje is a XVI. kerületből jött”.

Úgy tűnik, sok minden megváltozott Kőbányán.

hirszerzo.hu

15 hozzászólás “Volt-e piszkos alku? Új botrány, egymásnak esett a baloldal Kőbányán” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Ütik egymást?

    Adok szerszámot! 🙂

  2. " ?! " szerint:

    Ez a szerszám (a seprű) való a képen látható mszp-s hölgyeknek és uraknak a kezébe.

    A képen középen látható Horváth Csaba mszp-s főpolgármester-jelölt az m1 tv csatorna “ma reggel” című műsorában kijelentette, hogy:

    “A Csepelen megépített központi szennyvíztisztító átadása óta, Budapesten nem ömlik tisztítatlan szennyvíz a Dunába.”

    Főpolgármester akar lenni a szerencsétlen, de vagy azt nem tudja, hogy Csepel is a fővároshoz tartozik, vagy azt nem tudja, hogy Csepel összes szennyvize továbbra is tisztítatlanul ömlik a Dunába.

    A fenti kijelentével bizonyított tájékozatlansága (vagy hazudozása) miatt Horváth Csaba mszp-s főpolgármester jelölt legfeljebb utcaseprőnek alkalmas személy.

  3. Hugi szerint:

    A nagy tisztításról jut eszembe; a vért mivel lehet lemosni? Csak mert Csepel nem Kõbánya.

  4. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeliek!

    Számora megdöbbentő, hogy az mszpések mennyire nem érzékelik a valóságot, hiszen ezek a hatalmi marakodásaik is ezt jelzik.

    Fel kéne végre ébredniük, és számotvetni azzal, hogy amikor a gyurcsány-kóka nagytőkés brancsnak eladták a pártjukat, egyszer és mindenkorra elvesztették a hitelüket.

    Ezt a pártot a történelem szemétdombjára vetették ŐK! Nem a fidesz, vagy az állandóan mocskolt ellenzék!

    Közismert vezetőik kilóra adták el a szavukat – mindegy hogy most mit is mondanak, hiszen ki hihet egy hazug, csaló bandának?

    De ismeretlen párttagjaik sem kutyák, hiszen leginkább bugyuta karrierista kollaboránsnak lehet őket jellemezni.

    Ha az mszpés tagságban akad még valóban baloldali gondolkodású ember, az elgondolkodhatna azon, hogy bár most már nagyon későn kapcsolt,, de a jövője szempontjából ideje pártot váltani. Persze az sem mindegy, hogy milyet, hiszen a mostanában “zászlót bontott” új formációk – mint a hgyula féle is – csak ejtőernyős gyülekezőhelyek, nem valós baloldali erők.

    Üdv menyus

  5. " ?! " szerint:

    Igazad van Menyus.

  6. Gordon szerint:

    Menyus! Mi a helyzet az “elempéddel”? 🙂

  7. " ?! " szerint:

    Tisztelt Fórumozók!

    Akik még nem hallottak róla, azoknak az alábbiakban ismertetem, hogy miért éppen a szegfűt választotta a párt jelképének az MSZP:

    Azért, mert a “szeg-“hez szorosan társítható a “kalapács”.
    A “fű”-höz pedig ugyanilyen szorosan társítható a “sarló”.

    Ezzel a választással hűségesek maradtak a nagy-testvér Szovjet Kommunista Párthoz (az SZKP-hez), mert így az MSZP jelképében is el van rejtve a “sarló” és a “kalapács”.

  8. Kovács Ernő szerint:

    Ne gondolkozz! / A liberálisok ezt akarják! / Celebvilágot teremtettek a föld úrai!
    http://www.kommentalok.eoldal.hu/cikkek/kozelet/ne-gondolkozz_-_-a-liberalisok-ezt-akarjak_-_

  9. Gigi szerint:

    A vázolt kőbányai szitu megállja a helyét: az ejtőernyős maffiózó honlapján továbbra sincs egyetlen szó sem a X. kerületről, csak a XII.-ről, amelyért a szíve dobog. Nincs miért bízni benne.
    Verbai bizonyított, de erőtlen. És nem biztos, hogy Schmuck a legjobb választás a sodorvonalra. Együttműködési kényszere – pozitív értelemben – azonban rokonszenvessé teszik őt. Az emberek nem szeretik se a basákat, se a bábokat.
    Kár, hogy nem György István indul Fidesz-színekben. Neki is sokat köszönhet a kerület, de bizonyára feljebb jutva már nem jutott volna elég energiája Kőbányára.
    Az is igaz, hogy a lényeg a csapaton van, nem feltétlenül egy személyben a polgármesteren.

  10. fülöpke szerint:

    T. Gigi! Persze, hogy erőtlennek tűnik Verbai, hiszen riválisai ( és kiutálói) milliárdosok.
    (Nyilván tisztességes úton)

    Azt meg tudjuk, hogy a pénz beszél.

  11. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Gordon!

    A baloldali lehetőségek közül még mindig ők a leginkább hitelesek.
    Az ajánlócéduláimat is nekik adtam, mert szeretném, hogy megküzdhessenek.

    Egyébként már nem foglalkozom velük sem jobban mint a többi párttal, mert szerencsére a tavaszi választási eredmények eloszlatták a vörös csepel típusú aggályaimat.
    Reményeim szerint egy életre vége lesz az mszp 16 éves hazug semmittevésének, amit itt Csepelen produkáltak!
    Üdv menyus

  12. " ?! " szerint:

    A közmondás szerint “ismétlés a tudás atyja”, ezért ismét tájékoztatom az itt fórumozókat arról, hogy csütörtökön az m1 tv csatorna “ma reggel” című műsorában Horváth Csaba mszp-s főpolgármester-jelölt kijelentette, hogy:

    “A Csepelen megépített központi szennyvíztisztító átadása óta, Budapesten nem ömlik tisztítatlan szennyvíz a Dunába.”

    Ez a szerencsétlen majom főpolgármester akar lenni, de vagy azt nem tudja, hogy Csepel is a fővároshoz tartozik, vagy azt nem tudja, hogy Csepel összes szennyvize továbbra is tisztítatlanul ömlik a Dunába.

    Akik a fentiek ellenére mégis rászavaznak, azok megérdemlik, hogy belefulladjanak a saját tisztítatlan szennyvizükbe.

  13. J szerint:

    ” ?! “: Ha klasszikust idézel(Hofi Géza), idézd pontosan!

    “Tudom ám, az MSZP–nek miért szegfű a jelképe!
    Mert a szeghez kalapács kell, a fűhöz meg sarló!
    Tudod ezek miért lopnak?
    Hagyománytiszteletből!
    Etessétek anyátokat!”

  14. " ?! " szerint:

    Kedves “J”!

    Minden tiszteletem Hofi Gézáé, ha az általad idézett mondás Tőle származik.

    Az általad idézett változat még tökéletesebben mutatja be az MSZP-t, mint az a változat amit én hallottam. (Már azt sem tudom, hogy kitől.)

  15. J szerint:

    Természetesen tőle származik. Nem véletlenül használtam idézőjelet. Hofi örök!:) És még mindig aktuális!

Itt lehet hozzászólni !