Újabb mutyi-botrány – ezúttal Csepelen

2007. október 7. Stop.hu

hordók

Még idén megszűnhet Budapest egyik legsúlyosabb környezetszennyezése; eltüntetik a 110 tonna galvániszapos hordót Csepelről. Az ügyben nyomoznak, a szennyező cég csődbe ment, a területet pedig a helyi SZDSZ-elnök cége őrizte – ráadásul nem valami jól.

Hamarosan megszabadulhatnak a csepeliek az egykori vasmű területén illegálisan lerakott 1200 tonna mérgező és veszélyes hulladéknak minősülő galvániszaptól. A hordókat egy azóta csődbe ment betéti társaság szállította a helyszínre engedélyek nélkül, mindez három évvel ezelőtt derült ki.

A hordók alig több mint száz méterre vannak a Dunától, többségük szétrozsdásodott, elrohadt. A környezetvédelmi minisztérium által megrendelt szakértői vizsgálat szerint a galvániszap jelenlegi állapotában ugyan nem veszélyes, de a csomagolás bármikor megsérülhet, a szennyező anyag pedig bármikor veszélyessé válhat a környezetére. A tárca szerint eddig azért nem tudta elvitetni a hordókat, mert az azt odaszállító cég ellen még zajlott a felszámolási eljárás. A helyi Fidesz, amely annak idején felhívta a nyilvánosság figyelmét az esetre, a hordókat a nyáron jelképes akció keretében nejlonfóliával fedte le. Ezt később ismeretlenek felgyújtották.

A kerületi ezután őriztetni kezdte a területet. Hatalmas botrányt kiváltva azzal, hogy az őrzéssel a helyi SZDSZ-elnök, Kál Károly cégét bízta meg. Nem cáfolt információk szerint az egyemberes munkáért a csepeli önkormányzat havonta 300 ezer forintot fizetett. A szabaddemokraták csepeli elnökének korábbi nyilatkozata szerint ebben nem volt semmi összeférhetetlen. Németh Szilárd, a csepeli Fidesz frakcióvezetője szerint Kál cégét bízta meg az önkormányzat más munkákkal is; állítása szerint ők őrzik a piacot, a vagyonkezelőt, több játszóteret, és a csepeli gerincút nyomvonalában kisajátított telkeket is, összesen évi több tízmillió forintért.

Az őrzés ellenére júliusban ismeretlenek újabb 10 tonna hordót vittek illegálisan a helyszínre, ezért környezetszennyezés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést is tett a csepeli Fidesz. A galvániszap miatt a rendőrség nyomozást folytatott, majd átadta az ügyet az ügyészségnek.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium sajtóosztálya a STOPot arról tájékoztatta, hogy az augusztusban a hordók elszállítására kiírt pályázaton október közepéig várják az ajánlatokat, amelyek közül a legolcsóbbat fogják választani. (A szennyező anyag elszállítása és a talaj megtisztítása szakmai becslések szerint 60-80 millió forintba kerülne.) A nyertesnek a szerződéskötéstől számítva két hónapon belül kell elvitetnie a hordókat.

Stop.hu, Pesti Gábor

Egy hozzászólás “Újabb mutyi-botrány – ezúttal Csepelen” bejegyzésre

  1. tiger szerint:

    info:csepel.hu

    ELTÁVOLÍTJÁK CSEPELRŐL A GALVÁNISZAPOS HORDÓKAT
    Megkezdődött az elszállítás előkészítése

    A Csepeli Önkormányzat és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) együttműködésének eredményeként október 30-án, kedden a kora délutáni órákban a volt Csepel Művek gyártelepén megkezdődött az illegálisan lerakott és tárolt mintegy 1200 tonna galvániszap elszállításának előkészítése. A minden külsőséget nélkülöző esemény a jogszabályok által előírt intézkedésekkel indult el. A Csepeli Önkormányzat Polgármesteri Hivatala hatósági szakemberének jelenlétében a KVM, továbbá az ügyben illetékes hatóságok munkatársai a területet átadták a hordókat elszállító cégnek, amely közbeszerzési pályázaton nyerte el a megbízást.

    A galvániszap elszállítását előkészítő október 30-i munkakezdésről a Csepp TV a hétfői Szigetelő című hírműsorban, a Csepel újság pedig a november 9-én megjelenő számában tájékoztatja a csepelieket.

Itt lehet hozzászólni !