Munkásőr-nosztalgia

A Fidesz-KDNP csepeli frakciójának közleménye

Munkásőr utca

Kísértet járja be…

A Fidesz-KDNP csepeli frakciója megdöbbentőnek és megengedhetetlennek tarja, hogy a rendszerváltás után Csepelen utcát lehetett elnevezni a Kádár-rendszer erőszakszervezetéről, a munkásőrségről. Bármennyire is a csepeli önkormányzati vezetésre jellemző, sunyi módon történt a névadás, mindent meg fogunk tenni, hogy Csepel ezen újabb szégyenét letöröljük a térképről.

A csepeli vállalatoknak az elmúlt évtizedekben komoly gondot jelentett, hogy az egykori Csepel Művek területén nem voltak hivatalos utcanevek, ezért több száz cég volt ugyanarra a címre, a Gyepsor u. 1. szám alá bejelentve. A csepeli önkormányzat 2005-ben döntött a Csepel Művek utcáinak elnevezéséről. A testületi ülésen akkor kisebb vita lett abból, hogy a Fidesz az egykori Hengerdombnak nevezett helyen álló kis utcát Hengerdomb utcának javasolta elnevezni. Ezen a helyen állt a rendszerváltás előtt a Csepel Művek munkásőrségének laktanyája és minden kényelemmel ellátott légvédelmi bunkere is. A Fidesz javaslatát elutasította az önkormányzat MSZP-s többsége, így az említett utca – látszólag – név nélkül maradt.

Az 1200 tonna mérgező galvániszap-telepektől alig 100 méterre található kis utcának hamarosan mégis lett neve. A 2005-ben, önkormányzati támogatással kiadott „Csepel Gyártelep Információs Térképe” című kiadványon már Munkásőr utcaként tüntették fel a részben közterületen, részben magántulajdonban álló utcácskát. A térképet az a Csepel Művek Ipari Park Szolgáltató Kht. adta ki, amely részben a csepeli önkormányzat tulajdona, cégvezetője pedig az egyik csepeli MSZP-s képviselő, volt alpolgármester és gyári KISZ-vezér, Takács József.

A csepeli önkormányzat jelenlegi vezetői és a munkásőrség között megbonthatatlanul mély kapcsolat van. Borsány György például, aki 2002-2006 között volt csepeli alpolgármester, és ma is önkormányzati képviselő, munkásőr-parancsnok volt. Orosz Ferenc, aki jelenleg is alpolgármester, a rendszerváltás idején tanácselnök-helyettesként egy munkásőr lakópark ingatlanügyei miatt lett jogerősen elítélve. Azt, hogy ma is aktívan politizálhat, csak az amnesztiának köszönheti. Podolák György csepeli országgyűlési képviselő a Csepel Művek MSZMP-s párttitkáraként alapozta meg későbbi gazdasági és politikai pályáját. Tóth Mihály jelenlegi polgármester úr is jobban szerette korábban az elvtársi köszöntést: ő a pártállam XXI. kerületi utolsó első titkáraként „vonult be” a történelembe, és önéletrajza szerint a moszkvai pártfőiskolán szerezte diplomáját.

Az elmúlt napokban megdöbbenve tapasztaltuk, hogy az állítólag nem létező utcanév immáron valamennyi Magyarország és Budapest térképre felkerült, sőt, a Google világtérképén is megtalálható.

A Fidesz-KDNP csepeli frakciója megengedhetetlennek tartja, hogy egyesek, a hivatalban lévő önkormányzati vezetők támogatásával, akár a nyilasokról, akár a munkásőrökről, akár a pufajkásokról vagy az ÁVH-ról közterületet nevezzenek el. Ezért mindent meg fogunk tenni, hogy Csepel ezen újabb szégyenfoltját, a Munkásőr utcát letöröljük a térképekről. Frakciónk a legközelebbi önkormányzati testületi ülésen javaslatot tesz a látszólag névtelen, de nagyon is beszédes utca elnevezésére.

Németh Szilárd
Fidesz-KDNP csepeli frakció
frakcióvezető

6 hozzászólás “Munkásőr-nosztalgia” bejegyzésre

  1. Csepeli Galvániszap szerint:

    A fél pártállam ott kuksol a Polgármesteri Hivatalban.

  2. Anyóca szerint:

    A csepeli nagykoalíció ismét kitett magáért… Ehhez csak gratulálni lehet!

  3. Laja szerint:

    Orosznak priusza van? Ez nekem új! Erről eddig miért volt ilyen nagy hallgatás?

  4. galvániszap szerint:

    Azért, mert munkásör korában kezdte a mutyizást, csak egy amnesztiába belefutott és törölték a priuszát.
    Miért, amikor a feleségével ütközött, az asszony meghalt, az önkormányzati tulajdonú lada niva totálkáros lett?!
    Azt is meguszta. Azt sem mondta neki senki ejnye-bejnye.Vágóné elrendezte neki? A lada nivát sem valószínű, hogy kifizette az önkormányzatnak.

  5. Csepeli Galvániszap szerint:

    Drusza, óvatosan bánj a szavakkal, jogi felelősség nicknevekkel is van.

  6. egy normális ember szerint:

    Kedves Elvtársak? A Szocializmus csak addig volt jó nekünk amig ott jól éltünk? Ejnye bejnye,kapitalistáim?

Itt lehet hozzászólni !