Igaz volt a kétharmad

CSHVE.hu, Csepel.info

Ennyi marad?

Óriási felháborodást keltett a Csepel.info cikke, amikor lerántottuk a leplet Zárai László, a Csepel SC elnöke valamint Tóth Mihály polgármester tavaly nyári hazudozásairól. Akkor megírtuk, hogy Zárai és Tóth ígéreteinek ellenére a sporttelep kétharmadára – a jelenlegi sportlétesítményeket lerombolva – lakóparkot, bevásárlóközpontot és egyéb beruházásokat terveznek, és mindössze a terület egyharmadán marad meg a sportcélú működés. A Csepel.info-t többen is támadták az MSZP frakciójából, azt állítva, hogy az arányok, melyekről beszámoltunk, hamisak (azt nem kommentálták, hogy 2007 nyarán Tóth Mihály és Zárai László még azt állították, hogy ezekből a tervekből semmi nem igaz, és a Csepel SC területén továbbra is csak sportcélú működés lesz). Az alábbiakban Páll Tibor cikkét idézzük a Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület honlapjáról.

Úgy tűnik a leendő befektetőnek sürgős, mert egyre komolyabb apparátust vonultat fel a projekt mögé. Ez AZT látszik alátámasztani, hogy valóban széljegyzet került a Földhivatali papírokra, mégpedig – a hírek szerint – 2 milliárd forint értékű jelzáloghitel keretében. Úgy hírlik, ebből a pénzből szándékoznak a fedett uszodát megvalósítani, amely alapfeltétele annak, hogy az Önkormányzat áldását adja a Béke téri sportkomplexum lerombolására és ennek megfelelően módosítsa a helyi szabályozást. Ezzel több legyet is ütnek egy csapásra, mert nem elég, hogy nem kell az eredetileg megígért helyen – a Kis-Duna partján – megépíteni az uszodát, de megmarad valami a sport funkcióból a szép emlékű Csepel SC egykori területén is. Ez azért lehet fontos, mert a Fővárosi Szabályozási Keretterv szerint a terület kiemelt sportövezet. Az uszoda felépítésével már lehetne hivatkozni arra, hogy tulajdonképpen megmarad a sportfunkció, de kell majd másra is, hiszen egy uszodát nem lehet rentábilisan üzemeltetni. Az uszoda eredetileg ígért helyén, pedig, megint lehet alkotni valami olyat, amelyből a köz nem fog részesülni (pl. lakóparkot).

Ilyen felvezetés mellett gyűltünk össze szép számmal a Csepel SC Klubházban, hogy megtekintsük a fejlesztő cég elképzelt koncepcióját a terület fejlesztéséről. Ott voltak a Csepel SC Alapítvány elöljárói, az Ecorys Magyarország Kft. munkatársai, a területen működő sportegyesületek és a csepeli civil szervezetek képviselői. A szokásos prezentációs mellébeszélések után eljutottunk az érdemi részek bemutatásához, ahol is kiderült, hogy a közkézen forgó pletykák nem is annyira pletykák. Valóban csak kb. a jelenlegi terület 1/3-át akarják megtartani sportfunkciónak, újabb 1/3-on közösségi tér (pl. plaza, kalandpark, gyermekjátszótér, stb.) és a maradék 1/3-on lakó funkció (lakópark, idősek otthona, kollégium, fecskelakások) épülnének.

Erre mindenki felhördült (természetesen a sportegyesületek és a civilek oldaláról), mert a pletyka egy dolog, más dolog, amikor tényekkel szembesülünk… Felvázolták, hogy a megmaradó kb. 3 hektáron lenne egy futballpálya, amelyet 5 ezer főt befogadó mobil lelátóval látnának el, egy multifunkciós sportcsarnok és egyéb kiszolgáló létesítmények (természetesen az uszoda mellett). Rögtön felmerült a kérdés, hogy gondolták megoldani a labdarúgó utánpótlás kérdését, hiszen edzőpályák nélkül ez lehetetlen, de erre érdemi válasz nem érkezett. Gyanítjuk, hogy rövid időn belül megszűnne a mobil lelátó alkalmazása is, így maradna egy “libalegelő” jellegű füves pálya, amely mindenre alkalmas csak komoly labdarúgó csapat üzemeltetésére nem.

A sportegyesületek joggal aggódnak, hogy melyek maradnak meg, melyek fognak eltűnni a “fejlesztésnek” köszönhetően, így folyamatosan össztüzet zúdítottak az Alapítvány embereire és fejlesztőcég munkatársaira. Ennek az lett az eredménye, hogy a prominensek kijelentették, az a terület, amiről folyik a jelenlegi diskurzus, magán terület, úgyhogy örüljünk annak, hogy a véleményünket elmondhatjuk, mert lehet ezt úgy is csinálni, hogy a fejlesztést külsők bevonása nélkül valósítják meg.

Erre már a civilek képviselői között is komoly felzúdulás támadt. Azért azt nem szabad elfelejteni, hogy a sportegyesületek és Csepel civil lakossága adja a fizetőképes kereslet túlnyomó többségét, így ha elakarják nekünk adni a projektet, akkor olyan tervekkel álljanak elő, amely részünkről is támogatható, mert ez nem az. Erre a fejlesztő cég vezetője felvázolta, hogy ha nem tetszik, álljunk mi elő olyan javaslattal, amely biztosítani tudja az Alapítvány évi 50 milliós hiányának pótlását és a fejlesztésre is jusson.

Ez már többeknél kiverte a biztosítékot, mert rögtön azzal vágtak vissza, hogy rendben, de fejlesztésért járó pénzt is kérik. A személyeskedés felé hajló vitában elhangzott egy-két észrevétel, amely az Alapítvány vezetésének személyi felelősségét is elkezdte firtatni, hiszen ha egy gazdasági szervezet évről-évre veszteséget termel, ott a vezetők felelősségéhez és inkompetenciájához nem nagyon férhet kétség.

Félreértés ne essék, mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a jelenlegi állapot tarthatatlan, mert darabokra esik szét ott minden. Az más kérdés, hogy juthatott idáig a dolog. Ez megint komoly személyi és vezetési felelősségeket felvet. Tisztában vagyunk azzal, hogy FEJLESZTÉS SZÜKSÉGES, de olyan irányú, hogy Csepel eme ikonját és egyetlen igazi társadalmi értékét megőrizzük a következő generációknak is.

Forrás: Páll Tibor, CSHVE.hu

Előzmények:

Zárai: a Fradi mintáját követnék Csepelen is  (fenruár 19.)

Megmentik a Csepel SC-t? – Helyi népszavazást kezdeményezett a Fidesz (február 18.)

Újabb fejlemény: hamarosan lebontják a Csepel SC világítóoszlopait (február 15.)

Vérlázító mutyi Csepelen: pláza lesz a patinás sportpályából? (Február 15.)

Ezzel sem büszkélkedtek: jelzálogjog és vételi jog bejegyzés került a Csepel SC sporttelepére (február 14.)

Eltűnhet a lassan százéves csepeli sportélet (2008. február 12.)

Botrány: aljas játékba kezdtek a Csepel SC privatizátorai (2008. február 7.)

Titokban tartják a csepeli MSZP „őszödi beszédét” (2008. február 5.)

Hamarosan megoldódik a Csepel SC és a csepeli sportélet sorsa (2008. február 1.)

Még korábban:

Kilátástalanná vált a csepeli sport jövője? (2007. szeptember 16.)

A Csepeli Munkáspárt sajtóközleménye (2007. szeptember 18.)

A Munkáspárt csepeli elnökének felszólalása a KT-ülésen (2007. szeptember 28.)

Elbontják a stadion lámpáit? (2007. október 10.)

Futballmeccs gyertyafényben – a vég kezdete Csepelen? (2007. október 17.)

A lámpákért égtek a gyertyák – szó sincs életveszélyről! (2007. október 19.)

Ötödjére is nem a Csepel SC-re (2007. október 24.)

Jönnek, mennek, méricskélnek (2007. november 27.)

Csepel SC: Zárai és Zanati enyhén szólva nem mondtak igazat (2007. december 5.)

16 hozzászólás “Igaz volt a kétharmad” bejegyzésre

  1. LB szerint:

    Egy sláger 2002 tavaszáról:

    Sohase higgyetek a szemeteknek
    (Presser Gábor – Sztevanovity Dusán)

    Óh ne, óh ne, sohase higgyetek a szemeteknek

    Hé, gyerekek, figyeljetek
    Elmagyarázom a bűvészetet
    A pódium áll, a rivalda kész
    Zajlik az össznépi megtévesztés
    Nézd, az ott a kincs
    Csiribi-csiribá, s híre sincs
    Az elme villog, dől a szöveg
    S úgy, ahogy én is, jól megeszed

    Óh ne, óh ne, sohase higgyetek a szemeteknek

    Tapsra vár, ha becsapott már
    S él belőled, mint a király
    S minden csaláshoz van elég ész
    És a bilincsből mindig kifér a kéz
    Kérdezed, s félrevezet
    S jól esik, hogy elhiheted
    Egy széles mosoly, csak neked
    S úgy, ahogy én is, jól megeszed

    Óh ne, óh ne, sohase higgyetek a szemeteknek

    Miért érzem úgy, hogy most sokkal aktuálisabb mint akkor?! 🙁

  2. CsepeliXXI szerint:

    “Az ország mind miénk lett
    Nem alkuszunk mi többé már
    De jól átvertünk téged
    Te marha proletár”

  3. leslie szerint:

    Páll úr cikke arra utal, hogy egy-két sportkedvelő, tanult, igazi csepeli ember is sejti, mire megy ki a történet. A tömeg,mire feleszmél, már minden eldőlt.
    Miféle koncepcióról lehet tárgyalni akkor, ha már a jelzálog az ingatlanra kerül. Az uszoda ide építése alibi, az emberek érdekeit semmibe vevő döntés.
    Ezzel lehet a sport tevékenységre hivatkozni. A csepelieknek nincs joga a kis-Dunához, csak a lakóparki befektetőknek? Az meg nyilvánvaló, ha a bontás beindul, a futball erről a környékről végleg eltűnik, hisz mire valami épülne, addig mindenki talál sportolási lehetőségre egy új helyszint. Aztán meg lehet majd mondani, hogy nincs rá érdeklődés és így helyet sem kell szorítani neki.

  4. atata szerint:

    c.c. primo a Csepel SC-t meg kell menteni!
    c.c. secundo Március 9.-én 3 igennel kell szavazni.
    c.c. tertio a komancs mindig hazudik, a komancs mindig lop, de el is tudja adni a birkáknak

  5. Bubus szerint:

    Zárainak már régen le kellett volna mondania. Az csak hab a tortán, hogy a repülőgépeket is részben neki köszönhetjük. Valahogy ezzel sem büszkélkedett eddig, pedig nem kevés lóvét kaphat a Hongarocontrol igazgatótanácsi posztjáért.

    Úgy tűnik Zárai is ért hozzá, hogy jókor legyen jó helyen. Amúgy pedig nem értem, hogy miért az FTC-mintát hozzák fel, amikor nem is hasonlít rá, még távolról sem.

    Sokkal valóság- és térben is közelibb lenne a Csepel Művek széthordásának példáját felhozni.

  6. jani szerint:

    Úgy látszik, olvasva a bejegyzéseket, hogy ez a Zárai a maga módján “nagy formátumú” ember, mert egyre több csepeli ügyben bukkan fel a neve !

  7. miska72 szerint:

    Mikor lessz a tüntetés?

  8. miska72 szerint:

    Gazemberek vezetik a kerületet!

  9. kokika szerint:

    Uszodát nem kell építeni,mert van. Nagyon szép, öltözővel étteremmel és mindennel ellátva. Utóljára amikor láttam, pálmafák is voltak benne. Ez a papírgyári uszoda .Ez még létezik, csak gazdára vár. Gyönyörű helyen, a kis
    dunaparton van . Én nem értem,miért nem lehet olyasvalamit megmenteni, ami már meg van . Miért nem jut ez senkinek az eszébe

  10. jani szerint:

    T. Kokika !
    Én úgy tudom ,és valamelyik bejegyzésben is olvastam, hogy felajánlották Tóth uraméknak de nem kellett!!?? Álítólag XX.kerület is érdeklődött közös vétel és müködtetés iránt !! A üzlet nem köttetett meg!
    Ki tudja miért ??
    Aki tud valami bővebbet az ügyről megírhatná!!! a
    Jobban láthatnánk az összefüggéseket uszoda ügyekben!

  11. miska72 szerint:

    Azért nem érdekelte a Csepeli Önkormányzatot mret abban nincs biznisz! Felújításból nem lehet annyit lopni mint az újból! Közös lónak meg túrós a háta!

  12. che-pel szerint:

    És azt még nem is biztos, hogy tudjátok, Zárai volt a CsM Egyedi Gépgyárának utolsó vezérigazgatója. Az utolsó működő és profitot termelő CsM gyár (én még láttam JAPÁN SZAKEMBEREKET NÉZELŐDNI MAGYAR ROBOTOK KÖZELÉBEN) az Ő keze alatt ment tönkre, Ő meg gazdag lett. Úgy hírlik, a gyár megrendelésállományát kiszervezte a saját cégébe, majd az “Egyedi Gépgyár hulláját sírva fektette az általa ásott sírba”.

  13. che-pel szerint:

    Csepelen T. M. és O. F. kézileg vezérli a kerületet. Amiből ők személyesen nem látnak pénz, az a projekt nem valósul meg. Nyugodtak lehetünk, hogy ha ilyen lelkesen odaállnak a Csepel SC területének feldarabolásához, akkor igen komoly pénz esik le nekik a projektből. Cserébe csak annyit kell tenniük, hogy módosíttatják a sleppel a vonatkozó szabályozási tervet.

  14. szipaj szerint:

    Csepelen a papírgyár mellett lévő lakótelepen (Szabó telep) a belső részen gépek szedik fel a járdát dózerolnak karóznak és egyéb jó munkálatok folynak. Ha valaki tud valamit az írjon, hogy mi ez a rombolás, járda felszedés stb. A Zsák Hugó- Árpád utca és Ady Endre közötti rész, egészen a Csete Balázs Szakközép iskoláig.

  15. menyus szerint:

    Kedves csepeliek!
    Ti még mindig azt hiszitek, hogy lesz uszodánk?
    Ti tudtátok azt, hogy Csepel önkormányzata legalább 10 éve, évi százmilliós összegeket adott puszira, elszámolás és betekintés nélkül, a Csepel SC összes rizsa társaságának, de még napjainkban is évi 30-40 millióval támogatják az alapítvány kurátorainak bizniszét? (Megjegyezni kívánom: minden civilizált jogállamban ezért börtön járna hűtlen kezelésért, sikkasztásért.)
    Én meg vagyok győződve róla, hogy ez is csak a szokásos etetés, mert a csepeliek oly mértékben bírkák, hogy még a vágóhídon is azt fogják hinni, hogy nyaralásra vitték őket!
    Egyébként miért lenne Csepelnek uszodája? Hiszen van a 22-nek és lesz a 20-nak is!
    Egyébként is: a csepeli vezetés úgy nyúlta le az észak Csepel eladásából származó nettó 9 milliárdot, hogy a mai napig kuss van róla! Van még a pénzből, vagy már elköltötte a mi misink a rózsadombi házára? Vagy mindez csak pletyka lenne?
    Ki tud itt Csepeln BÁRMIRŐL korrekt információkat??
    A helyi médiákból biztos nem, mert azok csak a rózsaszín “valóságot” közlik.

  16. sztojanov szerint:

    USZODA!!!!! az kéne ide, nem ez a sok szar! U S Z O D Á T C S E P E L N E K !

Itt lehet hozzászólni !